Η συμφωνία για το Brexit φέρνει τη Μέι αντιμέτωπη με «πραξικόπημα»

Θέμα ηγεσίας της Τερέζα Μέι στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τεθεί άμεσα, καθώς οι σχετικές επιστολές κατατίθενται ήδη προς τον πρόεδρο της αποκαλούμενης Επιτροπής 1922 του κόμματος.

Θέμα ηγεσίας τίθεται εφόσον 48 βουλευτές των Τόρις απευθύνουν σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής 1922 των Συντηρητικών, τον σερ Γκράχαμ Μπρέιντι.

Σύμφωνα με την «Guardian», την ώρα που η Βρετανίδα πρωθυπουργός προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να υπερασπιστεί στη Βουλή των Κοινοτήτων το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit στο οποίο κατέληξε με τις Βρυξέλλες, ο Τζέικομπ Ρις Μόγκ, επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού European Research Group (ERG), το οποίο αντιπροσωπεύουν 50 μέλη των Τόρις και σκληροπυρηνικοί Brexiteers, κατέθετε τη δική του επιστολή.

Το ερώτημα ωστόσο εάν θα λύσει το πρόβλημα αυτό το «πραξικόπημα», όπως ονομάζουν οι υπέρμαχοι του σκληρού Brexit την απομάκρυνση της Μέι, διχάζει και τους ίδιους. «Ο καλύτερος τρόπος να συντρίψουμε αυτή τη συμφωνία είναι στη βουλή», υποστήριζαν ορισμένοι μετά τη συνεδρίαση του ERG, αναφέρει η «Guardian».

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι περίπου 80 βουλευτές είναι έτοιμοι να ψηφίσουν στη Βουλή των Κοινοτήτων κατά αυτού που θεωρούν «συνθηκολόγηση της Μέι με τις Βρυξέλλες».

Σε αυτήν την περίπτωση, η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα πρέπει να εξασφαλίσει με κάποιον τρόπο περίπου 100 «ναι». Αυτό δεν της αφήνει περιθώρια παρά να προσφέρει κλάδο ελαίας στους Εργατικούς, οι οποίοι είναι και αυτοί διχασμένοι. Το ερώτημα είναι πόσοι βουλευτές του Τζέρεμι Κόρμπιν είναι διατεθειμένοι να γυρίσουν την πλάτη στον ηγέτη τους για να στηρίξουν τη Μέι και ενδεχομένως μία συμφωνία που θεωρούν ότι θα αποτρέψει την οικονομική καταστροφή της χώρας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.