Ο Τζουζέπε Κόντε ορκίστηκε πρωθυπουργός της Ιταλίας, ύστερα από θυελλώδεις εξελίξεις στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, που είχαν πυροδοτήσει ανησυχία στις Βρυξέλλες και αναταραχή στις αγορές.
Ο 53χρονος καθηγητής Νομικής καλείται τώρα να εφαρμόσει το πρόγραμμα του Κινήματος Πέντε Αστέρων και της Λέγκας, το οποίο προβλέπει μεγάλες μειώσεις φόρων, αύξηση των κοινωνικών δαπανών και αυστηρούς περιορισμούς στη μετανάστευση. Πρόκειται εν ολίγοις για ένα πρόγραμμα, που θα μπορούσε να φέρει τη Ρώμη σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες.
Ωστόσο με ανακούφιση αντιμετωπίζουν τόσο η Ε.Ε. όσο και οι αγορές το γεγονός ότι με το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης αποφεύγεται η άμεση προσφυγή σε νέες κάλπες, οι οποίες και θα μπορούσε να βγάλει ακόμη πιο ενισχυμένες τις ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις. Παράλληλα θετικά αντιμετωπίζεται η επιλογή ενός φιλοευρωπαϊστή στο υπουργείο Οικονομικών.
Το πιο κρίσιμο υπουργείο αναλαμβάνει ο Τζοβάνι Τρία, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας προσκείμενος στην ιδεολογική κατεύθυνση της Λέγκας σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής, που όμως ταυτόχρονα τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ιταλίας στην Ευρωζώνη. Ο Πάολο Σαβόνα, στην τοποθέτηση του οποίου άσκησε βέτο ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, αναλαμβάνει υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Μεγάλη (και σίγουρη ευχάριστη για τις Βρυξέλλες) έκπληξη είναι η επιλογή του Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι, ο οποίος εργάστηκε για μια 20ετία στις Βρυξέλλες, ενώ ήταν ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τόσο του Μάριο Μόντι όσο και του Ενρίκο Λέτα (2011-2014). Αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών.
Εντέλει η υπουργική ομάδα των 18 μελών, στην οποία συγκαταλέγονται μόλις πέντε γυναίκες, μοιράστηκε σχεδόν εξίσου ανάμεσα στα δύο κόμματα της συμμαχίας, παρότι η Λέγκα δεν έλαβε παρά μόλις το 17% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου, έναντι 32% και πλέον του M5S.


































