Καμπανάκι από μετεωρολόγους- «Η λάβα μπορεί να χυθεί στον Βόρειο Ατλαντικό»

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε η νότια Ισλανδία καθώς μία ακόμα ηφαιστειακή έκρηξη σημειώθηκε στη χερσόνησο Ρέικιανες την οποία οι τοπικές Αρχές θεωρούν ως την πιο ισχυρή από αυτές που έχουν σημειωθεί από το 2021.

Το ηφαίστειο εξεράγγη χωρίς καμία προειδοποίηση το βράδυ του περασμένου Σαββάτου (16/3) απειλώντας άμεσα τις τοπικές υποδομές με τις Αρχές να αναγκάζονται να κηρύξουν κατάσταση άμεσης ανάγκης.

Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην πόλη Γκρίνταβικ, το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Svartsengi και τη Blue Lagoon, ένα από τα πιο διάσημα τουριστικά αξιοθέατα της Ισλανδίας.

Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας, υπήρξαν ενδείξεις για πιθανή έκρηξη 40 λεπτά πριν αυτή σημειωθεί με το γραφείο να στέλνει την πρώτη του προειδοποίηση στέλνει την πρώτη του προειδοποίηση λίγο πριν ξεκινήσει η έκρηξη.

Το Blue Lagoon με τους περίπου 700 επισκέπτες και το Γκρίνταβικ, που έχει πληθυσμό περίπου 4.000, εκκενώθηκαν λίγο μετά την έκρηξη, σύμφωνα με το RUV, τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Το πρωί της Κυριακής, η Hjordis Gudmundsdottir, εκπρόσωπος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν δύο σωλήνες που μετέφεραν ζεστό νερό από το γεωθερμικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής Svartsengi σε σπίτια στη χερσόνησο. Μάλιστα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, λάβα κύλησε πάνω από έναν δρόμο προς έναν σωλήνα διανομής νερού από το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με ενημέρωση από το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο.

Σημειώνεται ότι η λάβα δεν έχει μετακινηθεί πολύ από το πρωί της Κυριακής (17/3) και ήταν περίπου 200 μέτρα από τον σωλήνα. Οι ειδικοί παρακολούν την ταχύτητα της λάβας, η οποία ήταν «αργή και σταθερή από σήμερα το πρωί», ανέφερε το γραφείο.

Η έκρηξη ήταν πιθανότατα η μεγαλύτερη από τις επτά που έχουν συμβεί στη χερσόνησο του Ρέικιανες από το 2021, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων από τον Δεκέμβριο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία πολιτικής προστασίας. Πριν από αυτό, ήταν αδρανές για 800 χρόνια.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετεωρολόγοι εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες ότι αν η λάβα συνεχίσει να ρέει με τον ίδιο ρυθμό, θα μπορούσε να χυθεί στον Βόρειο Ατλαντικό με την επαφή μεταξύ λάβας και νερού να μπορεί να δημιουργήσει μικρές εκρήξεις και επικίνδυνα αέρια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.