Καταζητείται η «βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων»

Το FBI πρόσθεσε τη «βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων» Ρούγια Ιγνάτοβα στη λίστα με τους δέκα πιο καταζητούμενους ανθρώπους στον κόσμο. Την επικήρυξε για 100.000 δολάρια.

Τα ίχνη της χάθηκαν στις 25 Οκτωβρίου του 2017, όταν επιβιβάστηκε σε πτήση της Ryanair στη Σόφια με προορισμό την Αθήνα. Η Ρούγια Ιγκνάτοβα, γνωστή και ως η «αγνοούμενη κρυπτοβασίλισσα», βρίσκεται πλέον στη λίστα με τους δέκα πλέον καταζητούμενους ανθρώπους του FBI.

Οι αρχές των ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι η διαβόητη «Cryptoqueen» από τη Βουλγαρία που καταζητείται για το ρόλο της σε μία τεράστια απάτη με κρυπτονομίσματα μπορεί να άλλαξε την εμφάνισή της από τότε που εξαφανίστηκε το 2017.

Οι Αρχές την κατηγορούν ότι χρησιμοποίησε το σχέδιο για να εξαπατήσει θύματα, αποσπώντας τους περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι ο «εγκέφαλος» του OneCoin που όταν το δημιούργησε το 2014 διέδιδε οτι θα γινόταν το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο και θα κατατρόπωνε το bitcoin.

Έκτοτε διαδόθηκε διεθνώς και κέρδισε την εμπιστοσύνη χιλιάδων επενδυτών, μέσω της πρακτικής του δικτυακού μάρκετινγκ, υποσχόταν δηλαδή στους αγοραστές προμήθεια εάν πουλούσαν το νόμισμα σε περισσότερα άτομα. Πολλοί άνθρωποι πίστεψαν το αφήγημα της Ιγκνάτοβα για σίγουρο κέρδος και έπεισαν συγγενείς και φίλους να επενδύσουν τις αποταμιεύσεις μιας ζωής, να πάρουν δάνεια ή να πουλήσουν ακίνητα, για να αποκτήσουν OneCoin.

‘Fake Bitcoin’ – How this Woman Scammed the World, then Vanished

Όμως οι πράκτορες του FBI λένε ότι ήταν άχρηστο και ποτέ δεν προστατεύτηκε από την τεχνολογία blockchain που χρησιμοποιούν τα άλλα κρυπτονομίσματα. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των ομοσπονδιακών εισαγγελέων, επρόκειτο ουσιαστικά για ένα «σχήμα Ponzi», μεταμφιεσμένο σε κρυπτονόμισμα, μία χρηματική απάτη που στηρίζεται σε «πυραμίδα» επενδυτών.

«Έστησε τέλεια το σχέδιό της, εκμεταλλευόμενη την ξέφρενη σπέκουλα των πρώτων ημερών του κρυπτονομίσματος», λέει ο Ντέιμιαν Ουίλιαμς, ανώτατος ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μανχάταν. Το FBI προσθέτει τους φυγάδες στη λίστα με τους πιο καταζητούμενους όταν πιστεύει ότι το ευρύ κοινό μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσει στον εντοπισμό τους.

Η σχετική ειδοποίηση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη πρόσφερε αμοιβή ύψους 100.000 δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία οδηγούσε στη σύλληψη της Ιγκνάτοβα, η οποία στοχοποιήθηκε το 2019 για οκτώ κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της απάτης μέσω εμβάσματος και της απάτης σε τίτλους.

Είναι η μόνη γυναίκα στη λίστα των δέκα πιο καταζητούμενων του FBI. Οι πράκτορες του πιστεύουν ότι η «κρυπτοβασίλισσα» ταξιδεύει με ένοπλους φρουρούς ή συνεργάτες. Ο Τζέιμι Μπάρτλετ, που με την έρευνά του στο podcast του BBC έστρεψε την παγκόσμια προσοχή στην ιστορία της και στον οικονομικό αντίκτυπο που είχε το OneCoin στα θύματά της, είπε ότι η ανακοίνωση του FBI αυξάνει τις πιθανότητες να συλληφθεί.

«Αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη εξέλιξη στην υπόθεση από τότε που εξαφανίστηκε η Ιγκνάτοβα τον Οκτώβριο του 2017», είπε. Ο Μπάρτλετ, ο οποίος ερευνούσε την υπόθεση εδώ και χρόνια, είπε ότι ένας από τους λόγους που ήταν τόσο δύσκολο να εντοπιστεί η Ιγκνάτοβα είναι ότι εξαφανίστηκε με τουλάχιστον 500 εκατομμύρια δολάρια, βοηθώντας τη να κρυφτεί από το νόμο.

«Πιστεύουμε επίσης ότι έχει υψηλής ποιότητας πλαστά έγγραφα και έχει αλλάξει την εμφάνισή της», πρόσθεσε, ενώ αυξάνει την πιθανότητα να μην είναι καν στη ζωή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.