Κομισιόν κατά Πολωνού υπ. Εξωτερικών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε τον υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας Βίτολντ Βαστσικόφσκι ότι διαστρεβλώνει τη φύση της διένεξης ανάμεσα στη Βαρσοβία και τις Βρυξέλλες σχετικά με το κράτος δικαίου.

Ο κ. Βαστσικόφσκι δήλωσε το σαββατοκύριακο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Politico, ότι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς διεξάγει «προσωπική σταυροφορία» εναντίον της ευρωσκεπτικιστικής και εθνικιστικής νοοτροπίας κυβέρνησης της Βαρσοβίας.

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για το ότι ένας υπουργός δεν κατανοεί τον ρόλο, τη δομή και τις αρμοδιότητες της Επιτροπής», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων. «Η Επιτροπή είναι ο φύλακας των συνθηκών, των κοινών συμφερόντων των 28 κρατών – μελών και του κράτους δικαίου».

«Θα το εκτιμούσαμε αν όλοι οι υπεύθυνοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που σχολιάζουν τον ρόλο μας λαμβάνουν υπ’ όψη αυτά τα δεδομένα», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο Φρ. Τίμερμανς ηγείται μιας άνευ προηγουμένου έρευνας για το εάν η πολωνική κυβέρνηση παρεμβαίνει στο κράτος δικαίου και στους δημοκρατικούς ελέγχους και ισορροπίες. Οι προσπάθειές του υποστηρίζονται από τα άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε., αν και δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να υποχρεώσουν σε μια αλλαγή πλεύσης τη Βαρσοβία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.