Λάθος ο χαρακτηρισμός του Covid-19 ως «κύμα» – Είναι… πυρκαγιά

Δεν έχουμε προηγούμενη εμπειρία με μια παγκόσμια πανδημία τόσης εμβέλειας και τόσο επίμονης, όσο αυτή του κοροωνοϊού, οπότε όταν άρχισε να εξαπλώνεται ο Sars-CoV-2 ή αλλιώς ο ιός που προκαλεί τον Covid-19, οι ειδικοί της δημόσιας υγείας – προκειμένου να διατυπώσουν τις προβλέψεις τους- στηρίχθηκαν στις εμπειρίες που είχαν μέχρι εκείνη τη στιγμή με τις πανδημίες ως αποτέλεσμα γρίπης.

Αυτές οι πανδημίες περιγράφονται συχνά ως «κύματα» ή «γούρνες». Τώρα, όμως όπως υποστηρίζουν κάποιοι, έχουμε δει αρκετά για να αντικαταστήσουμε την λέξη «κύμα» με μια… καλύτερη: πυρκαγιά.

Όπως ακριβώς μια πυρκαγιά, ο ιός αναζητά αδιάκοπα «καύσιμα» (ανθρώπινοι ξενιστές), καταστρέφοντας ορισμένες περιοχές, ενώ παράλληλα σώζει άλλες.

Θα συνεχίσει να εξαπλώνεται έως ότου επιτύχουμε επαρκή ανοσία στην αγέλη -όταν το 50 έως 70% του πληθυσμού έχει αναπτύξει προστατευτικά αντισώματα- για να επιβραδυνθεί σημαντικά η μετάδοση της νόσου. Αυτό θα το επιτύχουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά μέσω ενός αποτελεσματικού και ευρέως διαθέσιμου εμβολίου, το οποίο ακόμη αναζητούν οι ειδικοί επιστήμονες.

Τώρα πια έχουμε πειστικά αποδεικτικά στοιχεία ότι το Sars-CoV-2 δεν επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες αλλά εξαπλώνεται από την ανθρώπινη επαφή και εγγύτητα που συμβαίνει σε περιοχές με υψηλή πυκνότητα πληθυσμού.

Μελέτες προηγούμενων πανδημιών, πολέμων και άλλων ιστορικών περιόδων έντονου εθνικού στρες δείχνουν ότι οι άνθρωποι αντιδρούν πιο ήρεμα και αποτελεσματικά, όταν η ηγεσία τους λέει την αλήθεια, ακόμη και αν αυτή η αλήθεια είναι τρομακτική.

Γνωρίζουμε ότι το καθολικό ή μερικό «κλείδωμα» (lockdown) προκαλεί τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές αρνητικές συνέπειες και ότι δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις. Ωστόσο, τώρα πια, για ένα πράγμα μπορούμε να είμαστε σίγουροι: το κόστος της αδράνειας θα υπερβεί κατά πολύ το κόστος της δεύτερης ευκαιρίας μας αν δεν το πράξουμε. Και ίσως να μην έχουμε την πολυτέλεια μιας τρίτης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.