Με «αγκάθια» το πρώτο τετ α τετ Τραμπ – Πούτιν στο Αμβούργο

Στην πολυαναμενόμενη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν την Παρασκευή στο Αμβούργο, στο περιθώριο της Συνόδου της G20, έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον Ουάσιγκτον και Μόσχα.

«Θα έχουμε μια καταπληκτική σχέση με τον (Βλαντίμιρ) Πούτιν και τη Ρωσία», επαναλάμβανε στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Αμερικανός πρόεδρος. Ωστόσο πέρα από τις αρχικές προσδοκίες, η πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση του 71χρονου πρώην επιχειρηματία από τη Νέα Υόρκη και του 64χρονου πρώην επικεφαλής της FSB (πρώην KGB) αναμένεται να είναι δύσκολη και γεμάτη παγίδες για τον ένοικο του Λευκού Οίκου, ο οποίος επί μήνες έπλεκε το εγκώμιο του Πούτιν.

Tα θέματα που ίσως συζητηθούν είναι πολλά. Μεταξύ αυτών η Συρία, η Ουκρανία, η Βόρεια Κορέα, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Όμως υπάρχουν και άλλα ερωτήματα που βαρύνουν τη συνάντηση: ο Τραμπ θα αναφερθεί στη φερόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ; Σε ποιο βαθμό η έρευνα που διεξάγεται εις βάρος του από το FBI για τους φερόμενους δεσμούς μεταξύ στενών συνεργατών του και του Κρεμλίνου θα επηρεάσει τη συζήτηση;

Προς το παρόν και οι δύο πλευρές δεν έχουν δώσει λεπτομέρειες για το σχήμα, τη διάρκεια και την ατζέντα της συνάντησης, το αποτέλεσμα της οποίας θα βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής στην Ουάσιγκτον, όπου πολλοί Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ζητούν να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη αυστηρότητα η Μόσχα, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

«Η συνάντηση αυτή (…) είναι κρίσιμη για τη σταθερότητα και τη διεθνή ασφάλεια», δήλωσε ο Γιούρι Ουσάκοφ σύμβουλος του Κρεμλίνου.

Ο Αμερικανός στρατηγός Χ.Ρ. ΜακΜάστερ, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα», ζητώντας να αναπτυχθεί μια «πιο εποικοδομητική» σχέση με τη Μόσχα, η οποία δεν θα εμποδίζει την αυστηρότητα απέναντι «στην αποσταθεροποιητική της συμπεριφορά».
Ο Αμερικανός πρόεδρος, η δημοτικότητα του οποίου βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο στις ΗΠΑ, πρέπει να βρει τη χρυσή τομή.

«Η σχέση είναι τόσο δηλητηριασμένη, ώστε είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια θεαματική πρόοδο», εκτίμησε ο Μάικλ Ο’Χάνλον ειδικός του Brookings Institute. «Ο Τραμπ πρέπει να είναι ευγενικός, όμως αυστηρός, όχι πολύ φιλικός. Αν θέλει να βελτιώσεις τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία, πρέπει πρώτα να εξετάσει τις πραγματικές ανησυχίες σχετικά με την πρόσφατη συμπεριφορά της Ρωσίας. Διαφορετικά, ο Πούτιν κινδυνεύει να πιστέψει πως μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και το Κογκρέσο θα εξοργιστεί από την πολιτική του αναφορικά με τη Ρωσία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.