Μέι: Άδειο το καλάθι από Βρυξέλλες, πέντε όροι από τον Κόρμπιν και καμπανάκι από BoE

Ουδέν νεώτερον από το μέτωπο του Brexit. H E.E. συνεχίζει να αποκλείει το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας, η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποιεί για τη χειρότερη ανάπτυξη από το 2009, ενώ ο Κόρμπιν υπόσχεται στήριξη στη Μέι μόνο αν η πρωθυπουργός αποδεχτεί τους πέντε όρους του, μεταξύ των οποίων είναι η μόνιμη παραμονή στην τελωνειακή ένωση.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απέκλεισε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας κατά τη συνάντησή του χθες με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, υποσχόμενος απλά «πολιτική στήριξη» αν η Βρετανία επιδιώξει μια «πιο φιλόδοξη» στενή σχέση με την Ε.Ε. μετά το Brexit. «Η πρωθυπουργός περιέγραψε την κατάσταση όσον αφορά το βρετανικό Κοινοβούλιο και το κίνητρο πίσω από την απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων την προηγούμενη εβδομάδα, επιδιώκοντας μία νομικά κατοχυρωμένη αλλαγή όσον αφορά το backstop» αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν Μέι – Γιούνκερ.

Ο Γιούνκερ υπογράμμισε ότι «η Ε.Ε. των 27 δεν θα ξανανοίξει τη συμφωνία αποχώρησης», αλλά παράλληλα εξέφρασε τη δεκτικότητά του για μια πολιτική διακήρυξη για τις μελλοντικές σχέσεις Ε.Ε. – Ηνωμένου Βασιλείου αν το Λονδίνο επιθυμεί μια «πιο φιλόδοξη» στενή σχέση μετά το Brexit.

Νέο ραντεβού

Γιούνκερ και Μέι συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά στα τέλη του μήνα, με το χρονικά περιθώρια να στενεύουν και το βρετανικό Κοινοβούλιο να καλείται σύντομα να αποφανθεί ξανά επί του θέματος της βρετανικής εξόδου από την Ε.Ε. Η Τράπεζα της Αγγλίας ήρθε χθες να υπενθυμίσει το πόσο επείγον είναι να βρεθεί λύση προκειμένου να αποφευχθεί ένα άτακτο Brexit, προειδοποιώντας πως το 2019 θα είναι η χειρότερη από πλευράς ανάπτυξης χρονιά εδώ και δέκα χρόνια. «Το θολό τοπίο του Brexit προκαλεί βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις στα οικονομικά δεδομένα και ακόμη πιο ουσιαστικά δημιουργεί σειρά εντάσεων στην οικονομία, εντάσεις για τις επιχειρήσεις» δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ μετά την απόφαση για διατήρηση αμετάβλητων των επιτοκίων, όπως αναμενόταν, στο 0,75%. «Παρόλο που πολλές επιχειρήσεις επισπεύδουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης, η οικονομία στο σύνολό της δεν έχει ακόμη προετοιμαστεί για μια έξοδο χωρίς συμφωνία, χωρίς μεταβατική περίοδο» συμπλήρωσε ο Κάρνεϊ.

Ρυθμός 1,2% το 2019

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε χθες αναθεώρηση προς τα κάτω της οικονομικής ανάπτυξης για το 2019 στο 1,2% από 1,7% που προέβλεπε μόλις τον περασμένο Νοέμβριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη προς τα κάτω αναθεώρηση από το 2016, αμέσως μετά το δημοψήφισμα για το Brexit. Αν η πρόβλεψη επαληθευτεί, θα είναι η χειρότερη ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας από το 2009, χρονιά κατά την οποία είχε επηρεαστεί από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση. Για το 2020 η συνολική ανάπτυξη περιορίζεται επίσης στο 1,5% από 1,7%, για να ενισχυθεί στο 1,9% το 2021.
Η Τράπεζα της Αγγλίας, παρά την απαισιόδοξη πρόβλεψή της, επιμένει ότι δεν πρόκειται να μειώσει τα επιτόκια, αντιθέτως θα αυξηθούν αν υπάρξει τελικά συμφωνία για το Brexit.

Χείρα βοηθείας

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν έτεινε χείρα βοηθείας προς την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, λέγοντας πως θα τη στηρίξει αν αποδεχτεί τους πέντε όρους που θέτει το Εργατικό Κόμμα. Οι πέντε όροι του Κόρμπιν, που αναφέρονται σε επιστολή που έστειλε προς τη Μέι, περιλαμβάνουν τη μόνιμη τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε., μέσω της οποίας η Βρετανία θα έχει λόγο σε μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες, στενή ευθυγράμμιση με την ενιαία αγορά και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και την προστασία των εργαζομένων στην αγορά εργασίας, συμμετοχή σε ευρωπαϊκές υπηρεσίες και χρηματοδοτικά προγράμματα, καθώς και συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης.

Σύμφωνα με την πρώτη αντίδραση της Ντάουνινγκ Στριτ, η κυβέρνηση θα απαντήσει στις πέντε προτάσεις της επιστολής Κόρμπιν εν ευθέτω χρόνω. «Θα απαντήσουμε όταν έρθει η ώρα. Οι θέσεις μας για πολλά από τα θέματα της επιστολής είναι γνωστές. Η θέση μας για το backstop δεν έχει αλλάξει» δήλωσε εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Μέι.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.