Μέι: Αντιμέτωπη με δύο κρίσιμες ψηφορορίες για το Brexit σήμερα

Δύο καθοριστικής σημασίας ψηφοφορίες έχει να αντιμετωπίσει σήμερα, Τρίτη, η Τερέζα Μέι. Η μία είναι επί τροπολογίας, που επιδιώκει να βάλει το Brexit στην αναμονή. Η δεύτερη αποτελεί μία προσπάθεια της τελευταίας στιγμής να εξασφαλιστεί η ενότητα του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος πίσω από ένα σχέδιο να ξαναγραφεί το πιο «τοξικό» κομμάτι της συμφωνίας του διαζυγίου- το ιρλανδικό backstop.

H Bρετανίδα πρωθυπουργός αντιτίθενται στην πρώτη πρωτοβουλία και στηρίζει τη δεύτερη. Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. και οι αγορές φαίνεται να προτιμούν, ωστόσο, την πρώτη. Συντασσόμενη με την δεύτερη πρωτοβουλία η Μέι εμμέσως αποδέχεται ότι η δική της συμφωνία- αποτέλεσμα πολύμηνων, σκληρών διαπραγματεύσεων- είναι «νεκρή» και θα πρέπει να ξαναγραφεί μία νέα.

Δεν είναι σαφές προς το παρόν εάν η Ε.Ε. θα μπορούσε να πει «ναι» σε κάτι τέτοιο, αλλά ούτε καν εάν μπορεί η Μέι να εξασφαλίσει επαρκή στήριξη από τους βουλευτές- υποστηρικτές του Brexit στην πρωτοβουλία. Οι Εργατικοί στηρίζουν την τροπολογία, που καθυστερεί το Brexit, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και μία παράλληλη προσπάθεια για έναν συμβιβασμό. Το σχέδιο Malthouse, όπως ονομάζεται, περιλαμβάνει τόσο πρόταση να ξαναγραφεί το backstop όσο και παράταση της μεταβατικής περιόδου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.