MI6: Απειλή για την Ευρώπη τα εχθρικά κράτη

Ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών MI6, Άλεξ Γιάνγκερ είπε ότι οι κυβερνοεπιθέσεις, η προπαγάνδα και η υπονόμευση από εχθρικά κράτη αποτελούν «βασική απειλή» για τις δημοκρατίες της Ευρώπης, ανάμεσά τους και για την Βρετανία. Αν και δεν κατονόμασε συγκεκριμένα κράτη είναι ξεκάθαρο ότι τα σχόλιά του απευθύνονταν προς τη Ρωσία.

Ωστόσο, αναφέρθηκε στη στάση της Ρωσίας στην Συρία. Ο Γιάνγκερ είπε ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σχεδιάζουν επιθέσεις κατά της Βρετανίας και των συμμάχων της, την ώρα που η Ρωσία προσπαθεί να καταστρέψει τους αντιπάλους του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ερημώνοντας τη χώρα.

Στην πρώτη του μεγάλη ομιλία από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2014, ο Γιάνγκερ είπε ότι η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία άνευ προηγουμένου τρομοκρατική απειλή και έκανε λόγο για 12 σχέδια για επιθέσεις που απετράπησαν από τον Ιούνιο του 2013.

«Την ώρα που μιλάω, οι εξαιρετικά οργανωμένες δομές σχεδιασμού επιθέσεων στο εξωτερικό του Νταές -ακόμα και τη στιγμή που είναι αντιμέτωποι με στρατιωτικές απειλές- ψάχνουν τρόπους να προβάλλουν βία κατά της Βρετανίας και των συμμάχων μας, χωρίς καν να φύγουν από τη Συρία» είπε ο βρετανός αξιωματούχος.

Ο Γιάνγκερ σημείωσε ότι η Ρωσία και ο Άσαντ εμποδίζουν τη νίκη επί του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους και δεν θέλουν να μπει τέλος στον εμφύλιο πόλεμο, χαρακτηρίζοντας όλους τους αντιπάλους του Άσαντ ως τρομοκράτες.

«Η Ρωσία και το συριακό καθεστώς θέλουν να αφήσουν πίσω τους έρημο και να το αποκαλέσουν αυτό ειρήνη. Η ανθρώπινη τραγωδία είναι σπαραξικάρδια» σημείωσε ο Γιάνγκερ. «Δεν μπορούμε να είμαστε ασφαλείς από απειλές που προέρχονται από αυτή τη χώρα (τη Συρία) εκτός και εάν μπει τέλος στον εμφύλιο πόλεμο» συμπλήρωσε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.