Ντορτμουντ: «Πρόωρο κάθε συμπέρασμα» για τα κίνητρα της επίθεσης

Στην εξιχνίαση των κινήτρων της βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε χθες το βράδυ κοντά στο λεωφορείο της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπορούσια Ντόρτμουντ εστιάζονται οι έρευνες των γερμανικών αρχών.

Ήδη από τα ξημερώματα ειδικά εκπαιδευμένοι άνδρες της αστυνομίας κάνουν «φύλλο και φτερό» την περιοχή όπου σημειώθηκαν οι τρεις εκρήξεις.

Μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας εισαγγελία και αστυνομία του Ντόρμουντ έδωσαν συνέντευξη Τύπου, από την οποία δεν προέκυψαν απαντήσεις στο βασικό ερώτημα, εάν δηλαδή επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση. Η εισαγγελέας Σάντρα Λύκε αρκέστηκε να πει ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα και επιβεβαίωσε ότι στον τόπο της έκρηξης βρέθηκε ένα γράμμα, με το οποίο κάποιος ή κάποιοι αναλαμβάνουν την ευθύνη της επίθεσης. Σημείωσε ωστόσο ότι εξετάζεται η αυθεντικότητά του. Η ίδια δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο της επιστολής, ούτε και για τη γλώσσα στην οποία είναι γραμμένη. Είπε επίσης ότι δεν υπάρχουν για την ώρα ενδείξεις, που να οδηγούν στην εκδοχή της τρομοκρατικής ενέργειας.

Επίθεση με ισλαμιστικό υπόβαθρο;

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τον γερμανικό Τύπο, στην επιστολή, η οποία ξεκινά με την φράση «στο όνομα του Αλλάχ, του φιλέσπλαχνου», γίνεται αναφορά στην τρομοκρατική επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου και εκφράζεται ο ισχυρισμός ότι «τα γερμανικά Tornado συμμετείχαν στη δολοφονία μουσουλμάνων στο χαλιφάτο του ISIS».

Οι αρχές, ειδικοί επιστήμονες και ιατροδικαστές έχουν ξεκινήσει εξονυχιστική ανάλυση του γράμματος, αλλά θεωρούν πρόωρο κάθε συμπέρασμα. «Οι ειδικοί είναι πολύ προσκεκτικοί. (…) Θεωρούν πιθανό ότι οι πραγματικοί δράστες επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν τις έρευνες», γράφει η Süddeutsche Zeitung.

Κατά τον αστυνομικό διευθυντή του Ντόρτμουντ Γκρέγκορ Λάνγκε επρόκειτο πάντως για στοχευμένη ενέργεια εναντίον της ομάδας.

Τις έρευνες για την επίθεση έχει αναλάβει πλέον η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Καρλσρούης και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος.

Διαβεβαιώσεις για ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα

Υπενθυμίζεται ότι ο αγώνας της Μπορούσια Ντόρτμουν εναντίον της γαλλικής Μονακό που επρόκειτο να γίνει χθες αναβλήθηκε για σήμερα Τετάρτη στις 21:45 (ώρα Ελλάδας).

Από χθες οι φίλαθλοι και των δύο ομάδων επέδειξαν συγκινητική αλληλεγγύη, με τους Γερμανούς να φιλοξενούν στα σπίτια τους Μονεγάσκους.

Το αποψινό παιχνίδι θα είναι μια τεράστια πρόκληση όχι μόνο για τους ποδοσφαιριστές αλλά και για την αστυνομία. «Έχουμε ήδη πάρει μέτρα ασφάλειας για τους παίκτες και των δύο ομάδων, το ίδιο το στάδιο βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής μας» δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής Γκρέγκορ Λάνγκε. «Θα κάνουμε ότι ανθρωπίνως δυνατόν για να διεξαχθεί με ασφάλεια ο αγώνας» διαβεβαίωσε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.