Ο ιός ζει έως και τρεις ημέρες σε υφάσματα – Ποια αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο

Μέχρι και για τρεις ημέρες επιβιώνουν σε υφάσματα οι ιοί παρόμοιοι με αυτόν που προκαλεί την Covid-19 όπως έδειξ έρευνα του βρετανικού πανεπιστημίου De Montfort

Οι ερευνητές έκαναν τεστ σε ένα μοντέλο κορονοϊού τον οποίο εναπόθεσαν σε ρούχα από πολυεστέρα, από συνθετικό ύφασμα με βαμβάκι και από 100% βαμβάκι.

Όπως διαπίστωσαν ο μεγαλύτερος κίνδυνος βρίσκεται σε ρούχα που έχουν πολυεστέρα όπως μεταδίδει το BBC.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Katie Laird, τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τις φόρμες των υγειονομικών αποτελούν πιθανή εστία μετάδοσης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ρούχα με πολυεστέρα αποτελούν την μεγαλύτερη πιθανή εστία μετάδοσης καθώς ο ιός ήταν παρών ακόμα και τρεις ημέρες αργότερα διατηρώντας την ικανότητα διάδοσης.

Στα 100% βαμβακερά ρούχα ο ιός επιβίωσε για 24 ώρες ενώ στα ρούχα από συνθετικό ύφασμα με βαμβάκι ο ιός επιβίωσε μόνο για έξι ώρες.

«Αν νοσηλευτές και υγειονομικό προσωπικό μεταφέρουν τις στολές τους στο σπίτι τότε μπορεί να αφήσουν ίχνη του ιού σε άλλες επιφάνειες» εξήγησε η επικεφαλής της έρευνας.

Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης και τους τρόπους πλύσης και την επίδρασή τους επάνω στον ιό.

Όπως διαπίστωσαν μόνο το νερό ήταν αρκετό να απομακρύνει τον ιό από τα τελείως βαμβακερά ρούχα.

Σε περίπτωση όμως που ο ιός είχε τοποθετηθεί στα ρούχα μέσω τεχνητού σάλιου τότε ήταν απαραίτητο το απορρυπαντικό και μια θερμοκρασία πλύσης από 40 βαθμούς και πάνω.

Αν δεν χρησιμοποιηθεί απορρυπαντικό τότε η θερμοκρασία πρέπει να είναι από 67 βαθμούς και πάνω.

Πηγή: https://www.newsbomb.gr/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.