Παραιτείται ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί ανακοίνωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, το απόγευμα της Τρίτης, ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Ματέο Σαλβίνι.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής τόνισε πως ο επικεφαλής της Λέγκα και υπουργός Εξωτερικών προσπαθεί να ρίξει την κυβέρνηση για προσωπικό και πολιτικό όφελος, με αποτέλεσμα να θέτει σε κίνδυνο οικονομικής αστάθειας τη χώρα, προκαλώντας την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού στις 8 Αυγούστου. Μετά από την απόφαση του Κόντε να παραιτηθεί κλιμακώνεται η πολιτική κρίση στην Ιταλία.
Ο Κόντε σημείωσε ότι θα υποβάλει, αργότερα σήμερα, την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα.
«Θα ακούσω με προσοχή όλες τις ομιλίες σήμερα, αλλά προτίθεμαι να τελειώσω αυτήν την πολιτική μετάβαση, ανακοινώνοντας ότι θα μεταβώ στον πρόεδρο, μετά τη συνεδρίαση και θα υποβάλω την παραίτησή μου», είπε ο Κόντε ενώπιον της ιταλικής Γερουσίας.

Κόντε σε Σαλβίνι: «Αναλαμβάνεις μεγάλη ευθύνη απέναντι στη χώρα»

«Η κυβέρνηση αυτή τελειώνει εδώ» ανέφερε σε σημείο της ομιλίας του ο παραιτηθείς πρωθυπουργός των Πέντε Αστέρων, Τζουζέπε Κόντε. Με την κίνησή του αυτή, το λαϊκιστικό κίνημα που κατέχει και τις περισσότερες έδρες στην ιταλική βουλή προλαβαίνει την πρόταση μομφής του Ματέο Σαλβίνι.

«Αγαπητέ Ματέο προκαλώντας αυτή την κυβερνητική κρίση, αναλάβατε μεγάλη ευθύνη ενώπιον της χώρας» είπε ο Κόντε απευθυνόμενος στον μέχρι χθες εταίρο του και πρόεδρο της Λέγκας του Βορά. «Ζητάτε την πλήρη εξουσία και κάνετε έκκληση στις πλατείες να σας στηρίξουν. Τα θεσμικά ζητήματα δεν λύνονται στις πλατείες, αλλά στο κοινοβούλιο» είπε.

Σαλβίνι: Βαρέθηκα να περιμένω για όλα τη συναίνεση των Βρυξελλών

«Έκανα ό, τι έκανα γιατί είμαι ελεύθερος άνθρωπος και δεν φοβάμαι την κρίση των πολιτών» απάντησε ο Ματέο Σαλβίνι στις επικρίσεις του Τζουζέπε Κόντε. «Είμαστε μαι ελεύθερη και κυρίαρχη χώρα και έχω κουραστεί να περιμένω για όλα τη συναίνεση της ΕΕ» είπε στη συνέχεια προκαταλαμβάνοντας την στάση που θέλει να κρατήσει έναντι των Βρυξελλών σε ενδεχόμενη επικράτησή του μετά από πρόωρες εκλογές. Οπως είπε, πρέπει να εργαστούμε γενναία για την Ιταλία του 2050, χωρίς να εξαρτόμαστε καθόλου από την ΕΕ.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το κόμμα του Σαλβίνι Λέγκα του Βορά εμφανίζεται να επικρατεί των αντιπάλων του σε ενδεχόμενες εκλογές, με ποσοστό 32%, έναντι 24% για τους πρώην εταίρους του, των Πέντε Αστέρων.


Την ίδια ώρα, φήμες θέλουν το κίνημα 5 Αστέρων να συνομιλεί με το Δημοκρατικό Κόμμα προκειμένου να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση με τους παρόντες συσχετισμούς δυνάμεων σε βουλή και Γερουσία. Αν προκύψει μια νέα πλειοψηφία, τότε ο πρόεδρος Σέρζιο Ματαρέλα θα μπορούσε να δώσει εντολή κυβέρνησης χωρίς να οδηγηθεί η Ιταλία σε εκλογές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.