Πέθανε ο κορυφαίος μουσικός συνθέτης Angelo Badalamenti

Πέθανε ο Angelo Badalamenti, ο διάσημος συνθέτης που «έντυσε» μουσικά έργα του David Lynch, όπως το Blue Velvet, το Twin Peaks και το Mulholland Drive. Ο διάσημος μουσικός έφυγε από την ζωή σε ηλικία 85 ετών την περασμένη Κυριακή (11.12.2022) από φυσικά αίτια, έχοντας δίπλα την οικογένειά του στο σπίτι του στο Νιου Τζέρσεϊ.

Κατά τη διάρκεια της ποικίλης καριέρας του, ο Angelo Badalamenti είχε συνεργαστεί με πολλούς κορυφαίους καλλιτέχνες, όπως τους: Nina Simone, David Bowie, Paul McCartney, Shirley Bassey, Marianne Faithfull, Liza Minnelli, Pet Shop Boys και LL Cool J. Συνέθεσε επίσης τους τίτλους για το Inside the Actors Studio και τη μουσική για την λαμπαδηδρομία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992.

Στο Blue Velvet του 1986, την πρώτη του συνεργασία με τον David Lynch, τον έφεραν ως δάσκαλο φωνητικής για την Isabella Rossellini. Ο David Lynch του ζήτησε να γράψει μια μελωδία για τη μουσική επένδυση, λέγοντάς του «άφησέ την να επιπλέει σαν τις παλίρροιες του ωκεανού, κάνε την να συλλέγει χώρο και χρόνο, διαχρονική και ατελείωτη», το οποίο έγινε το τραγούδι Mysteries of Love, που ερμήνευσε η Julee Cruise.

Ο David Lynch τελικά του ανέθεσε να γράψει τη μουσική της ταινίας, ζητώντας από τον Angelo Badalamenti να είναι «σαν τον Σοστακόβιτς, να είναι πολύ ρωσικός, αλλά να το κάνεις το πιο όμορφο πράγμα, σκοτεινό και λίγο τρομακτικό».

Ο Angelo Badalamenti έγραψε τη μουσική για το μεγαλύτερο μέρος του Twin Peaks χωρίς να έχει δει κανένα από τα πλάνα.
Το 2018, ο Angelo Badalamenti θυμήθηκε ότι έγραψε το θέμα της Laura Palmer μαζί με τον David Lynch: «Ο Ντέιβιντ ήρθε στο μικρό μου γραφείο απέναντι από το Carnegie Hall και είπε: “Έχω αυτή την ιδέα για μια σειρά, το “Northwest Passage” … κάθισε δίπλα μου στο πληκτρολόγιο και είπε: “Δεν έχω γυρίσει τίποτα, αλλά είναι σαν να βρίσκεσαι σε ένα σκοτεινό δάσος με μια κουκουβάγια στο βάθος και ένα σύννεφο πάνω από το φεγγάρι και τα πλατάνια να φυσάνε πολύ απαλά” … είπε: “Ένα όμορφο προβληματισμένο κορίτσι βγαίνει από το δάσος, περπατώντας προς την κάμερα …” Έπαιξα τους ήχους που μου εμπνεύστηκε.

«Οι νότες απλά βγήκαν. Ο Ντέιβιντ έμεινε άναυδος, όπως κι εγώ. Ανατρίχιασε και δάκρυσε: “Βλέπω το Twin Peaks. Το κατάλαβα.’ Είπα, ‘Θα πάω σπίτι και θα το δουλέψω’. “Να το δουλέψω; Μην αλλάξεις ούτε μια νότα”. Και φυσικά δεν το έκανα ποτέ”».

Ο Angelo Badalamenti έλαβε ένα βραβείο Grammy και τρεις υποψηφιότητες για Emmy για τη δουλειά του στο Twin Peaks, ενώ το soundtrack έγινε χρυσό σε 25 χώρες.

Δείτε το Twin Peaks:

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Angelo Badalamenti τιμήθηκε για το επίτευγμα της ζωής του στα World Soundtrack Awards του 2008, ενώ τρία χρόνια αργότερα έλαβε το διάσημο βραβείο Henry Mancini από την ASCAP, το οποίο παρουσίασε ο David Lynch.

Με πληροφορίες από Hollywood Reporter

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.