Ποια είναι η χήρα Ναβάλνι που ορκίζεται να συνεχίσει τον αγώνα του

Τρεις ημέρες αφότου οι ρωσικές αρχές δήλωσαν ότι ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε σε φυλακή βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, η σύζυγός του Γιούλια Ναβάλναγια υποσχέθηκε ότι θα αναλάβει την αποστολή του συζύγου της, να ανατρέψει δηλαδή το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν, γράφει το Politico.

«Σκοτώνοντας τον Αλεξέι, ο Πούτιν σκότωσε τον μισό μου εαυτό, τη μισή καρδιά και τη μισή ψυχή μου. Αλλά έχω ακόμα το άλλο μισό και μου λέει ότι δεν έχω δικαίωμα να τα παρατήσω», ανακοίνωσε σε βίντεο στο YouTube. «Θα συνεχίσω το έργο του Αλεξέι Ναβάλνι». Ήταν μια παθιασμένη δήλωση και αναμφισβήτητα πολιτική.

Η Nαβάλναγια φαίνεται να ακολουθεί τα χνάρια της Σβιατλάνα Τσιχανούσκαγια από τη Λευκορωσία, η οποία, μετά τη φυλάκιση του συζύγου της, ανέλαβε το ρόλο του πολιτικού της αντιπολίτευσης παρά την έλλειψη προηγούμενης εμπειρίας, και έγινε αλεξικέραυνο για διαμαρτυρία κατά του δικτάτορα της χώρας Aλεξάντερ Λουκασένκο.

Την ίδια μέρα που κυκλοφόρησε η είδηση του θανάτου του Ναβάλνι, η Nαβάλναγια βιντεοσκοπήθηκε βαθιά σε συνομιλία με την Τσιχανούσκαγια στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, τροφοδοτώντας εικασίες για τα δικά της σχέδια. Και όμως η δήλωσή της τη Δευτέρα εξέπληξε πολλούς – κυρίως επειδή η Ναβάλναγια έχει περάσει χρόνια απορρίπτοντας την ιδέα ότι ήθελε μια δική της πολιτική καριέρα.

Ως οικονομολόγος στο παρελθόν, γνώρισε τον Αλεξέι σε διακοπές στην Τουρκία το 1998. Το ζευγάρι απέκτησε το πρώτο του παιδί, την κόρη Ντάσα, αρκετά χρόνια αργότερα, μετά από τα οποία η Ναβάλναγια έγινε μητέρα που μένει στο σπίτι.Σε σπάνιες συνεντεύξεις, φαινόταν πάνω απ’ όλα να αγωνίζεται για την κανονικότητα καθώς το αστέρι του συζύγου της ανέβαινε και η καταστολή του Κρεμλίνου εντάθηκε.

«Το κύριο καθήκον μου είναι η οικογένειά μας να παραμείνει η ίδια, παρά τα πάντα», είχε πει στο Harper’s Bazaar. Όσοι γνώριζαν καλά το ζευγάρι όμως είπαν ότι η Ναβάλναγια όχι μόνο συμμεριζόταν τις απόψεις του συζύγου της, αλλά και βοήθησε στη διαμόρφωση τους.

«Σε κάθε στάδιο της καριέρας του Αλεξέι, η Γιούλια ήταν πάντα δίπλα του», είπε στο Politico η Άννα Βεντούτα, υπάλληλος του αμερικανικού παραρτήματος του Ιδρύματος Καταπολέμησης της Διαφθοράς του Ναβάλνι. «Υπήρχε κάποιο είδος τηλεπαθητικής σύνδεσης μεταξύ τους, μερικές φορές δεν χρειαζόταν καν να μιλήσουν. σκέφτονταν το ίδιο».

«Αυτά τα καθάρματα δεν θα δουν ποτέ τα δάκρυά μας»
Σε συγκεντρώσεις και δικαστικές ακροάσεις, η Nαβάλναγια ήταν πάντα στο πλευρό του συζύγου της, προσελκύοντας την προσοχή των μέσων ενημέρωσης με την εντυπωσιακή σωματική διάπλαση και την ψυχραιμία της, παρά τη δηλωμένη επιθυμία της να αποφύγει τα φώτα της δημοσιότητας. «Αυτά τα καθάρματα δεν θα δουν ποτέ τα δάκρυά μας», ήταν η απάντησή της όταν ο Ναβάλνι έλαβε την πρώτη του ποινή φυλάκισης το 2013 σε μια υπόθεση υπεξαίρεσης που οι υποστηρικτές του κατήγγειλαν ως πολιτικά υποκινούμενες.

Ο Ναβάλνι, εν τω μεταξύ, ήταν πολύ λιγότερο ιδιωτικός για την οικογένειά του. Δημοσίευε συχνά φωτογραφίες και βίντεο από την οικογενειακή ζωή και απένειμε διακρίσεις στη σύζυγό του, φτάνοντας στο σημείο να της πιστώσει ότι τον επανέφερε στη ζωή μετά τη δηλητηρίασή του. «Γιούλια, με έσωσες», έγραψε στο Instagram.

Η τελευταία του ανάρτηση στο Instagram πριν από το θάνατό του ήταν ένα μήνυμα για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, μια από τις πολλές εκφράσεις αγάπης. Το δημόσιο ειδύλλιο του ζευγαριού υπογράμμισε περαιτέρω τις διαφορές μεταξύ του Ναβάλνι και του Πούτιν, ο οποίος είναι εξαιρετικά μυστικοπαθής για την προσωπική του ζωή. Οποιαδήποτε πιθανότητα είχε η Ναβάλναγια να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας καταστράφηκε μετά τη δηλητηρίαση του συζύγου της με τον νευρικό παράγοντα Nοβιτσόκ το καλοκαίρι του 2020.

Πρωτοστάτησε στωικά σε μια εκστρατεία για την απελευθέρωση του Ναβάλνι από το νοσοκομείο του Ομσκ για να μεταφερθεί στο εξωτερικό για θεραπεία, αντιμετωπίζοντας τα μέσα ενημέρωσης και ντόπιους γιατρούς που προφανώς ήθελαν να καλύψουν το θέμα.

«Αν καταρρεύσω, όλοι θα καταρρεύσουν»
«Το κύριο συναίσθημα που είχα ήταν ότι δεν έπρεπε να χαλαρώσω, να δείξω αδυναμία», είπε αργότερα ο Ναβάλναγια στον Ρώσο δημοσιογράφο Γιούρι Νταντ σε μια συνέντευξη στο YouTube από τη Γερμανία. «Αν καταρρεύσω, όλοι θα καταρρεύσουν». Συνέχισε περιγράφοντας τον αντίκτυπο της πολιτικής σταδιοδρομίας του συζύγου της στην οικογένειά τους, όπως οι επιδρομές στο σπίτι τους και το «πάγωμα» τραπεζικών λογαριασμών τους.

Σύμφωνα με μια έρευνα για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι από τον Bellingcat, η ίδια η Γιούλια υπέστη δηλητηρίαση δύο μήνες πριν αρρωστήσει ο Ναβάλνι, σε αυτό που οι ερευνητές υποψιάστηκαν ότι ήταν μια προηγούμενη, αποτυχημένη απόπειρα να φτάσουν στον ηγέτη της αντιπολίτευσης. Όμως, εκείνη συνέχισε να στηρίζει τον σύζυγό της και σκέφτηκε ότι «δεν θα ήταν ωραίο αν παραιτηθεί στα μισά του δρόμου».

Στο βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ «Nαβάλνι», απεικονίστηκε να πηγαίνει μια βόλτα και να ταΐζει γαϊδούρια με τον σύζυγό της, ενώ η κόρη τους Ντάσα βοήθησε τον Nαβάλνι να ηχογραφεί βίντεο Tik-Tok για τους ακόλουθούς του.

Το όνειρο της Γιούλια για κανονικότητα διακόπηκε για άλλη μια φορά όταν ο Αλεξέι συνελήφθη στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο κατά την επιστροφή στη Ρωσία στις αρχές του 2021. Οι υποστηρικτές του πολιτικού επαίνεσαν τον αυτοέλεγχο της Ναβαλνάγια καθώς αποχαιρέτησε το σύζυγό της στον έλεγχο διαβατηρίων πριν τον οδηγήσουν μακριά.

Με τον Ναβάλνι να ζει σε ολοένα και πιο σκληρές συνθήκες στη φυλακή, η Ναβάλναγια τον τελευταίο χρόνο έγινε όλο και πιο ορατή στη διεθνή σκηνή. Έκανε μια ομιλία τον Μάρτιο του περασμένου έτους στα Όσκαρ και πιο πρόσφατα στο Μόναχο, λίγες ώρες αφότου έμαθε για τον θάνατο του συζύγου της. Προφανώς, ανιχνεύοντας τις δυνατότητες της Ναβαλνάγια, τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσπαθούσαν εδώ και καιρό να την υπονομεύσουν.

Ανάμεσα στις ιστορίες που έχουν κυκλοφορήσει για την ίδια είναι αναφορές για ρομαντικές σχέσεις, ότι ο πατέρας της είναι πράκτορας της KGB και η υποτιθέμενη γερμανική υπηκοότητά της. Κάθε δημόσια παράσταση που δίνει έχει τεθεί υπό έντονο έλεγχο στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, με σχολιαστές να την κατηγορούν ότι ήταν πολύ ευδιάθετη ή ότι ενεργούσε σύμφωνα με τις εντολές της CIA.

«Έχει δείξει μεγάλο θάρρος γιατί είναι σαφές ότι θα είναι ο επόμενος στόχος για τις εκστρατείες συκοφαντικής δυσφήμισης του Κρεμλίνου», δήλωσε στο POLITICO ο Λιουμπόφ Σομπόλ, δικηγόρος και επί χρόνια υπάλληλος του Ναβάλνι, από την εξορία στο Βερολίνο. «Θα προσπαθήσουν να τη λυγίσουν. Οι στενότεροι σύμμαχοι του Ναβάλνι εξέφρασαν τη Δευτέρα την υποστήριξή τους στη Ναβάλναγια με τον Ιβάν Ζντάνοφ να γράφει ότι «είχε μπει στη θέση του [του Αλεξέι]». Σε αντίθεση με τον σύζυγό της, ωστόσο, η Nαβάλναγια βρίσκεται επί του παρόντος εκτός Ρωσίας.

Πηγή: https://www.newsbomb.gr/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.