Ποια είναι η ISIS-K που ανέλαβε την ευθύνη για το αιματοκύλισμα στη Μόσχα

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η πολύνεκρη επίθεση σε συναυλιακό χώρο κοντά στη Μόσχα το βράδυ της Παρασκευής (22.03.2024) την ευθύνη της οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος ISIS.

Μαχητές του ISIS «επιτέθηκαν σε μια μεγάλη συγκέντρωση… στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας Μόσχας», ανέφερε το Ισλαμικό Κράτος σε ανακοίνωση στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. Η ανακοίνωση ανέφερε ότι οι επιτιθέμενοι “υποχώρησαν στις βάσεις τους με ασφάλεια“, μετά το μακελειό στη Μόσχα.

Σύμφωνα με το Reuters αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωναν ότι, σύμφωνα και με τις δικές τους πληροφορίες, πίσω από το χτύπημα κρύβεται το ISIS-K.

Ποια είναι η ISIS – K:
Πρόκειται για ένα από τους πιο ενεργούς περιφερειακούς κλάδους του ISIS, το ISIS-Khorasan (ISIS-K) που ευθύνεται για τη δολοφονία και τον τραυματισμό χιλιάδων πολιτών σε Αφγανιστάν και Πακιστάν από την ίδρυσή του, το 2015.

Το παρακλάδι έχει επίσης πραγματοποιήσει επιθέσεις σε Ιράν, Πακιστάν, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν και επιδιώκει να διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης.

Συγκροτήθηκε το 2015 από μέλη μαχητικών ομάδων –συμπεριλαμβανομένων της Tehrik-e Taliban Pakistan και του Ισλαμικού Κινήματος του Ουζμπεκιστάν- που ορκίστηκαν πίστη στο ISIS, το ISIS-Khorasan φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια επαρχία στο αυτοανακηρυγμένο χαλιφάτο του ISIS ελέγχοντας εδάφη στο “Khorasan”, αναφερόμενο στο Αφγανιστάν και σε τμήματα του Πακιστάν, της Κεντρικής Ασίας και του Ιράν.

Το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (γνωστό και ως ISIS-K) πήρε το όνομά του από μια παλαιότερη ονομασία της περιοχής που περιελάμβανε μέρη του Ιράν, του Τουρκμενιστάν και του Αφγανιστάν.

Το παρακλάδι μάχεται κυρίως κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ενώ επιδιώκει να απαξιώσει τις κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών, να προωθήσει τη θρησκευτική βία και να εκμεταλλευτεί τις κακές οικονομικές συνθήκες και τις κοινωνικές διαιρέσεις για να προσελκύσει μέλη. Το παρακλάδι λαμβάνει χρηματοδότηση από το ISIS στη Συρία και από πηγές στο Αφγανιστάν.

Περιοχές δράσεις
Αφγανιστάν και Πακιστάν

Μέλη
Περίπου 2.000

Τακτικές και στόχοι
Το ISIS-Khorasan χρησιμοποιεί ενέδρες, επιθέσεις στρατιωτικού τύπου, στοχευμένες δολοφονίες και βομβιστικές επιθέσεις. Επικεντρώνει τις περισσότερες επιθέσεις της στο προσωπικό των Ταλιμπάν και επιτίθεται τακτικά σε ξένους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, σε θρησκευτικές και εθνοτικές μειονοτικές ομάδες και σε πολίτες τους οποίους θεωρεί εχθρούς που αντιτίθενται στην ερμηνεία του ισλαμικού νόμου που εφαρμόζει.

Ο κλάδος επιτέθηκε επίσης σε στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ πριν από την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Οι μαχητές του ISIS-Khorasan χρησιμοποιούν κυρίως αυτόματα όπλα, ελαφρά και βαριά πολυβόλα, ρουκέτες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς στις επιθέσεις τους.

Τρομοκρατική οργάνωση
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε το ISIS-Khorasan ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση τον Ιανουάριο του 2016. Ο Sanaullah Ghafari, ο οποίος είναι ο ηγέτης του παρακλαδιού από τον Ιούνιο του 2020, ονομάστηκε Specially Designated Global Terrorist τον Νοέμβριο του 2021.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.