Πολεμικό συμβούλιο στο Ισραήλ: «Σίγουρα τα αντίποινα», εντάσεις για το «πώς» και το «πότε»

Σε έντονο κλίμα διεξάγεται η συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ, για τον τρόπο και το εύρος της απάντησης στο Ιράν, μετά την εναέρια επίθεση με εκατοντάδες drones και πυραύλους, σύμφωνα με αξιωματούχους του Ισραήλ, χωρίς να έχει βρεθεί ακόμα μία «κοινή οδός» για τον τρόπο με τον οποίο θα εξαπολύσουν αντίποινα στο Ιράν.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το συμβούλιο είναι αποφασισμένο να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, ωστόσο τα μέλη του συνεχίζουν να διαφωνούν για το χρονοδιάγραμμα και το εύρος μιας τέτοιας απάντησης. Συμπληρωματικά σε μία πιθανή στρατιωτική επίθεση, το πολεμικό συμβούλιο εξετάζει διπλωματικές επιλογές για περαιτέρω απομόνωση του Ιράν στην παγκόσμια σκηνή.

Ο υπουργός Μπένι Γκαντζ πιέζει για μία πιο γρήγορη απάντηση στο Ιράν, ενώ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φαίνεται να καθυστερεί την λήψη απόφασης. Ο Γκαντζ εκτιμά, ότι όσο πιο πολύ το Ισραήλ καθυστερεί την απάντηση στην επίθεση του Ιράν τόσο πιο δύσκολο θα είναι να λάβει παγκόσμια στήριξη για μία τέτοια επίθεση, σύμφωνα με πηγές στο CNN. Πολλές χώρες προειδοποιούν ήδη το Ισραήλ να μην κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση με μία στρατιωτική επίθεση.

«Νετανιάχου παραιτήσου»

Η κυβέρνηση του Ισραήλ γνωρίζει ότι η χώρα αυτή τη στιγμή απολαμβάνει διεθνή υποστήριξη και καλή θέληση από τους συμμάχους της και δεν θέλει να την διακινδυνεύσει. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να επιτρέψει να μείνει αναπάντητη η πρώτη αυτή επίθεση του Ιράν σε ισραηλινό έδαφος.

Μεταξύ των στρατιωτικών επιλογών που συζητιούνται, το πολεμικό συμβούλιο εξετάζει μία επίθεση σε ιρανική εγκατάσταση, που θα έστελνε σαφές μήνυμα, χωρίς θύματα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι γνωρίζουν όμως ότι πρόκειται για πολύ δύσκολη κίνηση, εξ’ ου και οι διαφωνίες. Ο χρόνος της απόφασης του συμβουλίου είναι άγνωστος.

 

Την ίδια ώρα, ο Νετανιάχου έχει να διαχειριστεί τις πολιτικές πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας, με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Γιαίρ Λαπίντ να απλώνει το χέρι στον Γκαντζ και τον Άιζενκοτ, για να «βοηθήσουν να ρίξουν την κυβέρνηση», υποσχόμενος μεγαλύτερη επιρροή στις πολιτικές αποφάσεις, σε μία νέα συμμαχία.

«Ο τρόπος για να επηρεάσουν είναι με το να μας βοηθήσουν να ρίξουμε την κυβέρνηση. Και θα συγκροτήσουμε μία νέα κυβέρνηση στην οποία θα έχουν πολύ μεγαλύτερη επιρροή. Ο Μπένι Γκαντζ θα μπορούσε να είναι πρωθυπουργός. Δεν υπάρχει Ισραηλινός που δεν θα υποδεχόταν τον Άιζενκοτ ως τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ», δηλώνει.

Ο Μπένι Γκαντζ και ο Γκάντι Άιζενκοτ/Times of Israel

Υποστηρίζοντας ότι οι θέσεις του Γκαντζ και του Άιζενκοτ αγνοούνται από την τωρινή ηγεσία, ο Λαπίντ τονίζει ότι βοηθώντας να «βυθιστεί» η κυβέρνηση, «μπορούν να επηρεάσουν τη μοίρα αυτής της χώρας με θετικό και ουσιαστικό τρόπο».

Ακόμα κι αν το κόμμα της Εθνικής Ενότητας αποχωρούσε από την κυβέρνηση όπως έκανε η Νέα Ελπίδα, η συμμαχία του πρωθυπουργού Νετανιαχου θα είχε ακόμα αρκετές «καρέκλες» για να παραμείνει στην εξουσία.

Νωρίτερα μέσα στο μήνα, ο Γκαντζ κάλεσε τον Νετανιάχου να «συμφωνήσει σε ημερομηνία για εκλογές τον Σεπτέμβριο», πρόταση που απέρριψε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις πάντως, σχεδόν τρία τέταρτα των πολιτών φέρονται να θέλουν παραίτηση Νετανιάχου, λόγω και του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα, με τη μισή χώρα να θέλει νωρίτερα εκλογές για την Κνεσέτ.

«Πονοκέφαλος» για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό

Σε όλα αυτά προστίθενται οι πιέσεις στον Νετανιάχου να απολύσει τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, από τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Μπεν Γκβιρ, αφότου οι δυνάμεις ασφαλείας διαλύσουν το παράνομο φυλάκιο στη Δυτική Όχθη.

«Η απόφαση του υπουργού Άμυνας Γκάλαντ να εκκενώσει και να καταστρέψει κτήρια στο αγρόκτημα Gal Yosef, όπου ο 14χρονος Benjamin Achimeir δολοφονήθηκε, ακόμα και στη διάρκεια της εβδομάδας θρήνου, δείχνει τρομερή βλακεία, ηθική σύγχυση και παραβίαση της αξιοπρέπειας των νεκρών», τονίζει ο Μπεν Γκβιρ.

«Αντί να ιδρύσουμε και να εγκρίνουμε περισσότερες φάρμες και να επεκτείνουμε τις εβραΐκές εγκαταστάσεις, παραδινόμαστε στον εχθρό», λέει ο υπουργός, δηλώνοντας ότι «ήρθε η ώρα ο πρωθυπουργός να εξετάσει το ενδεχόμενο αντικατάστασης του υπουργού Γκάλαντ».

Ο έφηβος εξαφανίστηκε αφότου ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής από ένα αγρόκτημα, κοντά στο μη εξουσιοδοτημένο φυλάκιο της Δυτικής Όχθης του Μαλαχάι Σαλόμ, για εργασίες βοσκής, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Αργότερα ο 14χρονος βρέθηκε νεκρός με Σιν Μπετ και IDF να χαρακτηρίζουν την επίθεση τρομοκρατική, που οδήγησαν στην εξέγερση εποίκων σε αρκετά παλαιστινιακά χωριά με αποτέλεσμα βίαιες συγκρούσεις.

 

 

 

Πηγή: https://www.newsbomb.gr/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.