«Πράσινο κύμα» στην Ευρωβουλή

Οι προβλέψεις για ένα «Πράσινο Κύμα» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φαίνεται πως επαληθεύονται, με σημαντική ενίσχυση της Ομάδας των Πρασίνων/Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμασίας να ενισχύουν την παρουσία τους, αποκτώντας 71 έδρες έναντι 52 στην προηγούμενη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου, όπως δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις.

Ο συμπρόεδρος της ευρωομάδας των Πρασίνων, Φιλίπ Λάμπερτς, σε δηλώσεις του στην DW σημείωσε ότι οι Πράσινοι θα χρησιμοποιήσουν την εντολή που τους έδωσαν οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι ώστε να ασκούν μεγαλύτερη επιρροή στις ευρωπαϊκές πολιτικές.

«Οτιδήποτε έχουμε ακούσει έως τώρα από διάφορες χώρες-μέλη, καταδεικνύει άνοδο των Πρασίνων στα αποτελέσματα -και αυτό για μένα συνεπάγεται ισχυρή εντολή για αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική» τόνισε ο κ. Λάμπερτς.

«Το κίνημα Παρασκευές για το Μέλλον βοήθησε να κατανοήσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες την επιτακτική ανάγκη για αλλαγή, φαίνεται όμως ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Διότι εάν δεν ήταν το ισχυρό Κόμμα των Πρασίνων(στη Γερμανία), αυτή η λαϊκή ενέργεια δεν θα είχε τον τρόπο να εκφρασθεί στην πολιτική», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα exit polls του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη Γερμανία οι Πράσινοι αναδεικνύονται σε δεύτερο κόμμα, με 22%, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές. Τα polls δείχνουν ότι και στη Ιρλανδία το Κόμμα των Πρασίνων είναι στη δεύτερη θέση, πίσω από το κυβερνών κόμμα Fine Gael.

Η Σκα Κέλερ των Ευρωπαίων Πρασίνων χαιρέτισε το αποτέλεσμα. «Είναι για μας λόγος πανηγυρισμού αλλά και μεγάλη ευθύνη… να αναλάβουμε δράση για εκείνα τα πράγματα που οι πολίτες μάς ζήτησαν: Προστασία του κλίματος και κοινωνική δικαιοσύνη στην Ευρώπη».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.