Πυρά στον Ερντογάν από τους πληγέντες – Εξανεμίζονται οι ελπίδες για επιζώντες

φωτογραφία αρχείου

Αυξάνονται οι φωνές απόγνωσης και οργής για τον κρατικό μηχανισμό, με τον πρόεδρο Ερντογάν να υπερασπίζεται την απάντηση της κυβέρνησής του και να μοιράζει βοήθεια και υποσχέσεις στους πληγέντες. Την ίδια ώρα και ενώ κλείνει το «παράθυρο των 72 ωρών» για την εύρεση επιζώντων κάτω από τα ερείπια, oι νεκροί ξεπερνούν τους 15.000.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν παραδέχτηκε ότι υπήρξαν κενά και παραλείψεις στην αντίδραση της κυβέρνησής του στον καταστροφικό σεισμό που σκότωσε περισσότερους από 15.000 ανθρώπους και άφησε άστεγους εκατοντάδες χιλιάδες σε Τουρκία και Συρία. Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει αυξανόμενη κριτική από οικογένειες απογοητευμένες από την αργή απάντηση των ομάδων διάσωσης και τις εγληματικές όπως λένε καθυστερήσεις, καθώς μειώνεται η ελπίδα ότι θα βρεθούν περισσότεροι επιζώντες.

Τουλάχιστον 15.865 άνθρωποι σε όλη την Τουρκία και τη Συρία έχουν χάσει τη ζωή τους, 12.391 εκ των οποίων στην Τουρκία. Μέσα στο χάος και τον πόνο, πολλοί πολίτες μιλάνε για έλλειψη εξοπλισμού, τεχνογνωσίας και υποστήριξης που αφήνει όσους έχουν παγιδευτεί κάτω απο τα συντρίμμια, αβοήθητους να στέλνουν μηνύματα απόγνωσης και τις οικογένειές τους να «βράζουν» από θυμό.

Επισκεπτόμενος το Καχραμανμαράς, το οποίο βρισκόταν στο επίκεντρο του σεισμού, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε οτι οι αρχές αντιμετώπισαν στην αρχή κάποια προβλήματα, αλλά πλέον η κατάσταση είναι υπό έλεγχο τόνισε, υποσχόμενος ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να χτίσει κατοικίες εντός ενός έτους για όσους έχουν μείνει χωρίς στέγη στις 10 επαρχίες που επλήγησαν. «Δεν είναι δυνατόν να είμαστε προετοιμασμένοι για μια τέτοια καταστροφή. Δεν θα αφήσουμε κανέναν από τους πολίτες μας αδιάφορο».

Ανάλογα ζητήματα αναφέρθηκαν στη γειτονική Συρία, με τον πρεσβευτή της χώρας στον ΟΗΕ να παραδέχεται ότι η κυβέρνηση έχει «έλλειψη δυνατοτήτων και εξοπλισμού». Σε όλη την Τουρκία και τη Συρία, οι κάτοικοι στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ και τους μετασεισμούς που ακολούθησαν, φοβούνται να επιστρέψουν στα κτήρια, υπό τον φόβο μετασεισμών.

«Επιβιώσαμε από τον σεισμό, αλλά θα πεθάνουμε εδώ από την πείνα και το κρύο», είπε ένας άνδρας στην τουρκική πόλη Aντάκια. Οι διασώστες εξακολουθούν να βρίσκουν επιζώντες, με τα πλάνα να δείχνουν μια νεαρή κοπέλα με πιτζάμες και έναν ηλικιωμένο άνδρα να κρατά ένα τσιγάρο ανάμεσα στα δάχτυλά του να σηκώνεται από τα συντρίμμια.

Μειώνονται οι πιθανότητες επιβίωσης
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το παράθυρο επιβίωσης για όσους έχουν παγιδευτεί κλείνει τώρα γρήγορα, αλλά παρόλα αυτά, είναι πολύ νωρίς για να εγκαταλείψουν οι διασώστες κάθε ελπίδα. Ο ειδικός σε θέματα φυσικών καταστροφών, Στίβεν Γκόντμπι είπε: «Η αναλογία επιβίωσης κατά μέσο όρο μέσα σε 24 ώρες είναι 74%, μετά από 72 ώρες είναι 22% και την πέμπτη ημέρα είναι 6%.

Και ο Ντέιβιντ Αλεξάντερ, καθηγητής σχεδιασμού και διαχείρισης έκτακτης ανάγκης στο University College του Λονδίνου, είπε: «Στατιστικά, σήμερα είναι η μέρα που θα σταματήσουμε να βρίσκουμε ανθρώπους. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να ψάχνουμε» Συνέχισε προειδοποιώντας ότι ο τελικός αριθμός των θανάτων μπορεί να μη γίνει γνωστός για πολλές εβδομάδες λόγω της τεράστιας ποσότητας ερειπίων που καλύπτουν την Τουρκία και τη Συρία.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο το έργο των σωστικών συνεργείων και τη ζωή των ανθρώπων που επιβίωσαν και έχουν χάσει τα σπίτια τους. Οι επιζώντες αγωνίζονται για να βρουν φαγητό και καταφύγιο και σε ορισμένες περιπτώσεις παρακολουθούν αβοήθητοι καθώς οι συγγενείς τους ζητούν επί ώρες βοήθεια και τελικά σωπαίνουν κάτω από τα συντρίμμια, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο κρύος καιρός συνεχίζει να επηρεάζει την περιοχή με τις θερμοκρασίες να φθάνουν στους – 6 βαθμούς Κελσίου στο Γκαζιάντεπ, μεταξύ -5 και 1 βαθμό Κελσίου στο Ντιγιάρμπακιρ, ενω αναμένεται να συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις.

«Ο ανιψιός μου, η κουνιάδα μου και η αδερφή της κουνιάδας μου είναι στα ερείπια. Είναι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια και δεν υπάρχει κανένα σημάδι ζωής», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σεμίρε Κομπάν, νηπιαγωγός στο Χατάι της Τουρκίας. «Δεν μπορούμε να τους προσεγγίσουμε. Προσπαθούμε να τους μιλήσουμε, αλλά δεν ανταποκρίνονται… Περιμένουμε βοήθεια. Έχουν περάσει 48 ώρες τώρα», είπε.

Στη Συρία, περισσότεροι από 298.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ανέφεραν συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ο αριθμός φαίνεται να αναφέρεται μόνο στα τμήματα της Συρίας υπό τον κυβερνητικό έλεγχο, όχι σε εκείνα που κατέχουν άλλες φατρίες στα βορειοδυτικά της χώρας, που είναι πιο κοντά στο επίκεντρο. Η κυβέρνηση της Συρίας έχει λάβει βοήθεια από πλήθος αραβικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου και του Ιράκ, καθώς και από τον βασικό της σύμμαχο Ρωσία, η οποία έχει στείλει ομάδες διάσωσης και έχει αναπτύξει δυνάμεις ήδη στη Συρία για να συμμετάσχουν στο έργο ανακούφισης.

Η Συρία ενεργοποίησε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ, δύο ημέρες μετά τον σεισμό, για να ζητήσει περαιτέρω βοήθεια από το μπλοκ των 27 χωρών και τα άλλα οκτώ κράτη που αποτελούν μέρος του προγράμματος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινητοποίησε ομάδες έρευνας και διάσωσης για να βοηθήσει την Τουρκία, ενώ το δορυφορικό σύστημα Copernicus του μπλοκ ενεργοποιήθηκε για την παροχή υπηρεσιών χαρτογράφησης έκτακτης ανάγκης. Τουλάχιστον 19 χώρες μέλη έχουν προσφέρει βοήθεια.

Διασώστες και κάτοικοι ξέσπασαν σε ζητωκραυγές όταν μια οικογένεια σώθηκε από τα ερείπια ενός κατεδαφισμένου κτιρίου στο χωριό Μπίσνια της Συρίας την Τετάρτη. Ένας άνδρας, ο γιος και η κόρη του ανασύρθηκαν από κάτω από τα ερείπια όπου είχαν κολλήσει για δύο ημέρες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στέλνει ομάδες εμπειρογνωμόνων και ειδικές πτήσεις με ιατρικές προμήθειες στην Τουρκία και τη Συρία, δήλωσε ο γενικός διευθυντής Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.