Reuters: Το ΝΑΤΟ έβαλε «κάτω από το χαλί» έρευνα για θερμό επεισόδιο Γαλλίας – Τουρκίας

Την ώρα που οι αντιπαραθέσεις, σε διπλωματικό επίπεδο, Γαλλίας και Τουρκίας βρίσκονται στο ζενίθ, το πρακτορείο Reuters σε άρθρο του αποκαλύπτει πως το ΝΑΤΟ επιχείρησε να υποβαθμίσει έρευνα σχετικά με θερμό επεισόδιο μεταξύ τουρκικών και γαλλικών πλοίων, τον περασμένο Ιούνιο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις 10 Ιουνίου, γαλλική φρεγάτα σε αποστολή του NATO επιχείρησε να επιθεωρήσει εμπορικό πλοίο με σημαία Τανζανίας, για το οποίο υπήρχαν υπόνοιες πως μεταφέρει παράνομο οπλισμό στη Λιβύη. Η Γαλλία υποστήριξε πως η φρεγάτα τους παρενοχλήθηκε από τουρκικά πλοία, τα οποία συνόδευαν το εμπορικό, και κατηγόρησε την Τουρκία ότι παραβίασε το εμπάργκο του ΝΑΤΟ για εξοπλιστικές προμήθειες. Η Τουρκία, από την πλευρά της, το αρνήθηκε και απέδωσε το θερμό επεισόδιο στους Γάλλους, κάνοντας λόγο για «γαλλική επιθετικότητα». Η έρευνα του ΝΑΤΟ δεν έφερε αποτελέσματα καθώς, σύμφωνα με αξιωματούχο της Συμμαχίας, που επικαλείται το Reuters, «η έρευνα ολοκληρώθηκε γρήγορα, χωρίς να αποδώσει ευθύνες».

Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε στο Reuters ότι η εν λόγω έρευνα «μπήκε κάτω από το χαλί», ενώ άλλος αξιωματούχος σημείωσε πως η απόφαση του ΝΑΤΟ να κρατά την Τουρκία στο… πλευρό του εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης, δείχνει πως δεν σκοπεύει να πάρει θέση στο γεγονός. «Κάθε δήλωση από το Παρίσι, την Άγκυρα ή την Αθήνα κάνει ακόμα δυσκολότερη στους συμμάχους οποιαδήποτε οπισθοχώρηση από τις θέσεις τους», δήλωσε σχετικά αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, διευκρινίζοντας: «Δεν είναι σαφές αν θα υπάρξει αποτέλεσμα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.