Σε ισχύ το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης τέθηκε σε εφαρμογή το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία. Ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η απόφαση δεν αντίκειται στην έννομη τάξη και τις ελευθερίες και πως εφαρμόζεται προκειμένου να αποκατασταθεί το κράτος δικαίου. Ωστόσο, χώρες – μέλη της ΕΕ ήδη εκφράζουν ανησυχία για τις εξελίξεις.

Η επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης, διάρκειας τριών μηνών, ανακοινώθηκε από τον τούρκο πρόεδρο μετά τις πολύωρες συνδριάσεις του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας και του υπουργικού συμβουλίου στην Αγκυρα, το βράδυ της Τετάρτης. Το σχετικό διάταγμα δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης και τέθηκε σε ισχύ στις 01:00 την Πέμπτη.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης ο τούρκος πρόεδρος και το υπουργικό συμβούλιο είναι σε θέση να εγκρίνουν νόμους, χωρίς να απευθυνθούν στο κοινοβούλιο, καθώς και να περιορίσουν δικαιώματα και ελευθερίες, εφόσον το κρίνουν απαραίτητο.

Σχολιάζοντας την κατάσταση, την Πέμπτη, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε ότι η δημοκρατία στην Τουρκία είναι δυνατότερη από ποτέ, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και πως τώρα ευνοείται η πολιτική συναίνεση.

Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν ανησυχία στην ΕΕ. Ήδη, η Γερμανία, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, απηύθυνε έκκληση το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία να διαρκέσει μόνο όσο είναι «απολύτως απαραίτητο» και εν συνεχεία να τερματιστεί.

Ο Στάινμαγερ κάλεσε, επίσης, να αναληφθεί δράση μόνο κατά όσων «η εμπλοκή σε ποινικά κολάσιμες πράξεις μπορεί να αποδειχθεί» και όχι για «υποτιθέμενη πολιτική στάση».

Επιπλέον, ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς κάλεσε τον τουρκο πρέσβη στη Βιέννη για εξηγήσεις σχετικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία, καθώς και για τις διαδηλώσεις που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στην Αυστρία υπέρ του Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, η επιχείρηση εκκαθάρισης συνεχίζεται. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, την Πέμπτη, λίγες ώρες μετά την εφαρμογή του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, συνελήφθησαν ακόμη 32 δικαστές και δύο αξιωματικοί του στρατού.

Ήδη, έχουν συλληφθεί 10.000 άτομα, ενώ έχουν απαλαχθεί των καθηκόντων τους περισσότεροι από 60.000 δημόσιοι λειτουργοί. Εκατοντάδες εκπαιδευτικά ιδρύματα κλείνουν με εντολή του υπουργείου Παιδείας, ενώ απαγορεύθηκε σε ακαδημαϊκούς να φύγουν στο εξωτερικό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.