Στην Ε.Ε. η πρώτη επίσκεψη του νέου προέδρου της Αυστρίας

Τον προσωπικό του, ένθερμο φιλοευρωπαϊσμό, αλλά και τους στενούς δεσμούς της χώρας του με την Ευρωπαική Ενωση, υπογραμμίζει η επίσκεψη που πραγματοποιεί στις Βρυξέλλες για να συνατήσει την ηγεσία της Ε.Ε. και την Τρίτη στο Στρασβούργο, στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, ο νέος πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν.

Σε αυτή την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό μετά την ορκωμοσία του στις 26 Ιανουαρίου, ο κ. Βαν Ντερ Μπέλεν, ο οποίος συνοδεύεται από τον Αυστριακό καγκελάριο Κρίστιαν Κερν, έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ενώ την Τρίτη θα εκφωνήσει λόγο στην Ολομέλεια του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου και θα συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο του σώματος Αντόνιο Ταϊάνι.

Το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος της Αυστρίας, παρακάμπτοντας την παράδοση των προκατόχων του που επισκέπτονταν πάντα ως πρώτη χώρα την γειτονική Ελβετία, πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στους θεσμούς της Ε.Ε., φαίνεται να χαιρετίζει ιδιαίτερα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε σημερινές δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα «Kurier», «ακόμη δε περισσότερο που αυτή γίνεται μαζί με τον καγκελάριο Κρίστιαν», κάτι το οποίο αποτελεί επίσης μία καινοτομία.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών του επικεφαλής του αυστριακού κράτους βρίσκεται σειρά θέματων μείζονος σημασίας, από τις εξελίξεις στις αμερικανο-ευρωπαϊκές σχέσεις με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη, τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και βουλευτικές στην Ολλανδία, την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε., το προσφυγικό, μέχρι την ανεργία, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και το ζήτημα των κλιματικών αλλαγών.

Ο 73χρονος κεντροαριστερός οικολόγος, πρώην καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Βιέννης και πρώην αρχηγός επί 11 χρόνια του κόμματος των Πράσινων Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ως ανεξάρτητος υποψήφιος που υποστηριζόταν από τους Πράσινους, υπήρξε ο νικητής του επαναληπτικού γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών στις 4 Δεκεμβρίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.