«Στοπ» Ευρωδικαστηρίου στη συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά για ανταλλαγή δεδομένων ασφαλείας

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε το σχέδιο συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Καναδά για τη μεταφορά δεδομένων φακέλων αεροπορικών επιβατών (PNR) που υπογράφτηκε το 2014.

«Η συμφωνία PNR δεν μπορεί να περατωθεί υπό την παρούσα μορφή της λόγω της ασυμβατότητας πολλών από τους όρους της με τα θεμελιώδη δικαιώματα που αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει το Δικαστήριο στη γνωμοδότησή του.

Η συμφωνία, που έχει σκοπό να καταπολεμήσει την τρομοκρατία και τις σοβαρές μορφές διεθνούς εγκληματικότητας, επιτρέπει τη συστηματική και αδιάκοπη μεταφορά δεδομένων του συνόλου των αεροπορικών επιβατών της Ε.Ε. σε καναδική αρχή, καθώς και ενδεχόμενη μελλοντική μεταφορά τους σε αρχές άλλων τρίτων χωρών.

Προβλέπει επίσης ότι τα δεδομένα θα αποθηκεύονται για πέντε χρόνια.

Για το Δικαστήριο, «η μεταφορά δεδομένων και οι κανόνες της συμφωνίας για τη διατήρηση και τη χρησιμοποίησή τους επιτρέπουν μια ανάμειξη στο θεμελιώδες δικαίωμα του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από το οποίο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε ζητήσει να εγκρίνει τη συμφωνία, είχε ζητήσει τη γνώμη του Δικαστηρίου για το κατά πόσον η PNR συνάδει με το δίκαιο της Ένωσης, προτού εκφράσει γνώμη.

Αυτή η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ ήταν πολυαναμενόμενη, καθώς η Ένωση απέκτησε μόλις το δικό της ευρωπαϊκό αρχείο δεδομένων αεροπορικών επιβατών, έπειτα από συζητήσεις πέντε χρόνων. Τα κράτη μέλη έχουν περιθώριο δύο χρόνων προκειμένου να μεταφέρουν στο εσωτερικό τους δίκαιο την οδηγία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.