Συνάντηση Πούτιν – Κιμ στη Ρωσία στα τέλη Απριλίου

Στη Ρωσία, για να συναντήσει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για πρώτη φορά, θα μεταβεί στα τέλη Απριλίου ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Έπειτα από πρόσκληση του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Κιμ Γιονγκ Ουν νια επισκεφθεί τη Ρωσία το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου», αναφέρει το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του σήμερα, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για τη συνάντηση αυτή.

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει δηλώσει εδώ και πολύ καιρό ότι είναι έτοιμος να συναντήσει τον Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Νωρίτερα το βορειοκορεατικό πρακτορείο Yonhap είχε μεταδώσει ότι η επίσκεψη του Κιμ Γιονγκ Ουν στη Ρωσία ενδέχεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα στο Βλαδιβοστόκ.

Ρωσία και Βόρεια Κορέα διατηρούν σχετικά καλούς δεσμούς. Η τελευταία Σύνοδος ηγετών των δύο κρατών ήταν το 2011, ότι ο πατέρας του Κιμ, ο Κιμ Γιονγκ Ιλ είχε ταξιδέψει στη Σιβηρία για να συναντηθεί με τον τότε πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Τότε, ο Κιμ Γιονγκ Ιλ – που απεβίωσε λίγο μετά την επίσκεψη – είχε δηλώσει στον Μεντβέντεφ ότι η Πιονγιάνγκ είναι έτοιμη να βάλει τέλος στις πυρηνικές δοκιμές.

Ενάμιση μήνα μετά το φιάσκο στο Ανόι, τη Σύνοδο Κορυφής από την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν αποχώρησαν προτού καν καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το κρατικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας KCNA, επικαλούμενο τον Κουόν Γιονγκ Ουν, ανώτατο αξιωματούχου του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, αναφέρει ότι η Πιονγιάνγκ επιθυμεί το αποκλεισμό του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο από τις διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον για την αποπυρηνικοποίησή της.

Τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος ωστόσο όσο και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης έχουν εκφράζουν τις καλές προθέσεις τους για μια τρίτη Σύνοδο, καθώς και την αμοιβαία εκτίμησή τους ο ένας στο πρόσωπο του άλλου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.