Συνάντηση Τραμπ – Μέρκελ πριν από τη σύνοδο της G20

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να έχουν ξεχωριστή συνάντηση αυτή την εβδομάδα, λίγο πριν από τη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20), δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου. Τα σημεία τριβής έχουν πολλαπλασιασθεί ανάμεσα στους δύο ηγέτες.

«Πράγματι προβλέπεται μια συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της G20, πολύ πιθανόν νωρίς το βράδυ της Πέμπτης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η σύνοδος κορυφής διεξάγεται την Παρασκευή και το Σάββατο στο Αμβούργο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει χαρακτηρίσει «πολύ κακή» την πολιτική της Γερμανίας όσον αφορά το εμπόριο και τις (αμυντικές) δαπάνες, ενώ η Μέρκελ χρησιμοποίησε την παρουσία της δίπλα στον βετεράνο, γεννημένο στη Γερμανία, βετεράνο αμερικανό διπλωμάτη Χένρι Κίσινγκερ προκειμένου να τονίσει πως η υπερτλαντική σχέση εδράζεται σε «κοινές πεποιθήσεις, αξίες και αντιλήψεις».

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στο Βερολίνο εντάθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες αφότου οι διαφορές για το κλίμα, το εμπόριο και την άμυνα μετατράπηκαν σε έναν πόλεμο λέξεων στον οποίο ένας εξέχων γερμανός πολιτικός αποκάλεσε τον Τραμπ «καταστροφέα των δυτικών αξιών».

Ο Τραμπ είχε γράψει στο Twitter: «Έχουμε ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ εμπορικό έλλειμμα με τη Γερμανία, συν ότι πληρώνουν ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΑ απ΄όσα θα έπρεπε στο ΝΑΤΟ και για την άμυνα. Πολύ κακό για τις ΗΠΑ. Αυτό θα αλλάξει».

Είχε κάνει τα σχόλια αυτά μία ημέρα αφότου η Μέρκελ είχε εκφράσει τις αμφιβολίες της για την αξιοπιστία της Ουάσινγκτον ως εταίρου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.