Συνεδριάζει το ΣΑ του ΟΗΕ για τον θάνατο δεκάδων παιδιών στην Υεμένη

Κεκλεισμένων των θυρών θα συνεδριάσει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑ), με θέμα τον θάνατο τουλάχιστον 29 παιδιών από αεροπορική επιδρομή, η οποία έπληξε χθες σχολικό λεωφορείο στη βόρεια Υεμένη. Η ευθύνη αποδίδεται στη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί κατόπιν αιτήματος της Βολιβίας, της Ολλανδίας, του Περού, της Πολωνίας και της Σουηδίας, χώρες που δεν είναι μόνιμα μέλη του ΣΑ.

Η σαουδαραβική συμμαχία ανακοίνωσε σήμερα τη διεξαγωγή έρευνας για την επιδρομή, για την οποία χθες το Ριάντ διατεινόταν ότι ήταν μια «νόμιμη» στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των αντιπάλων της στον πόλεμο στη χώρα, σιιτών ανταρτών Χούθι.

Η ένοπλη σιιτική οργάνωση έκανε λόγο για τουλάχιστον 40 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους από τον βομβαρδισμό του σχολικού λεωφορείου.

Η επιδρομή των δυνάμεων της συμμαχίας – που φέρει τη στήριξη της Δύσης – προκάλεσε την οργή οργανώσεων προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταδικάστηκε μεταξύ χωρών της Δύσης, από τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Η UNICEF μίλησε για μια «φρικιαστική» επίθεση και για «ένα νέο χαμηλό στον βάρβαρο πόλεμο» (της Υεμένης).

Ο ΟΗΕ, δια στόματος Γκουτέρες, ζήτησε τη διεξαγωγή άμεσης κι ανεξάρτητης έρευνας για τον βομβαρδισμό του λεωφορείου, το οποίο επλήγη καθώς διέσχιζε μια αγορά στη Νταχιάν, πόλη στην επαρχία Σααντά, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Χούθι.

Σύμφωνα με απολογισμό της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην επίθεση ανέρχεται σε 50 και των τραυματιών σε 77.

Η σαουδαραβική συμμαχία εξαπέλυσε νέες αεροπορικές επιδρομές σήμερα, με στόχο σπίτι στην επαρχία Μαρίμπ, ανατολικά της πρωτεύουσας Σαναά, με αποτέλεσμα ένα κορίτσι νεκρό κι αρκετούς ακόμη τραυματίες, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Masirah, που ελέγχεται από τους Χούθι.

Το σαουδαραβικό δίκτυο Arabiya μετέδωσε ότι δυνάμεις του Βασιλείου αναχαίτισαν σήμερα δύο ρουκέτες που εκτόξευσαν σιίτες αντάρτες με στόχο τη νότια επαρχία Τζιράν.

Από τον Μάρτιο του 2015, και τη στρατιωτική επέμβαση του Ριάντ, ο πόλεμος στην Υεμένη έχει σκοτώσει περίπου 10.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 9.500 αμάχων, προκαλώντας τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.