Θανατηφόρος μύκητας φυτών μόλυνε 61χρονο- «Πρώτο κρούσμα παγκοσμίως»

Για πρώτη φορά καταγράφηκε ένα σπάνιο περιστατικό στην Ινδία, καθώς ένας άνδρας μολύνθηκε με έναν θανατηφόρο μύκητα που προέρχεται από φυτά. Μέχρι σήμερα δεν είχε καταγραφεί ποτέ μόλυνση σε άνθρωπο από τον συγκεκριμένο μύκητα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο Ιnteresting engineering, πρόκειται για τον μύκητα Chondrostereum purpureum, ο οποίος προκαλεί παρασιτική μολύβδωση (Silver Leaf) στα φυτά και ο οποίος μόλυνε έναν 61χρονο μυκητολόγο στην Ινδία.

Ο άνδρας είχε συμπτώματα γρίπης και δυσκολία στην κατάποση, ενώ νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Καλκούτας για μέρες. Οι γιατροί του χορήγησαν αντιμυκητιασική αγωγή που λάμβανε για δύο μήνες.

Ο εργαστηριακός έλεγχος έδειξε πως πρόκειται για τον συγκεκριμένο μύκητα. Ο μύκητας αυτός δεν ήταν γνωστό μέχρι σήμερα ότι μπορούσε να μολύνει ανθρώπους ή ζώα.

Η καθηγήτρια Ελέιν Μπίγκνελ του Κέντρου Ιατρικής Μυκητολογίας του MRC δήλωσε ότι ο ασθενής μπορεί να έχει κάποια γενετική ανοσοανεπάρκεια και να μην το γνωρίζει. Πρόσθεσε ωστόσο ότι ο άνδρας (λόγω επαγγέλματος) μπορεί να έχει εκτεθεί σε απίστευτα μεγάλο αριθμό σπόρων.

Στα φυτά ο μύκητας διασπείρεται με αερομεταφερόμενα σπόρια και μετατρέπει τα πράσινα φύλλα σε ασημένια, ασθένεια που συχνά οδηγεί σε νέκρωση.

Ο ΠΟΥ έχει καταγράψει 19 μύκητες που σε συνδυασμό με την κλιματική κρίση και την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη θα μπορούσαν να απειλήσουν τη δημόσια υγεία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.