Την έθαψαν κρυφά από την οικογένειά της

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας έκλεψαν το σώμα μιας 16χρονης διαδηλώτριας και την έθαψαν κρυφά σε απομακρυσμένο χωριό, όπως ανέφεραν πηγές της οικογενείας της στο BBC Persian.

Η οικογένεια της 16χρονης Nika Shakarami σχεδίαζε να θάψει το κορίτσι τη Δευτέρα, αλλά η σορός της κλάπηκε και θάφτηκε σε ένα χωριό περίπου 40 χιλιόμετρα μακριά, όπως ανέφεραν οι πηγές.

Τα ίχνη της ανήλικης χάθηκαν για 10 ημέρες, μετά από διαδήλωση, στην οποία συμμετείχε στην Τεχεράνη για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, στις 20 Σεπτεμβρίου.

Στο τελευταίο της μήνυμα σε μια φίλη της έλεγε ότι την κυνηγούσαν οι δυνάμεις ασφαλείας, όπως ανέφερε η θεία της στο BBC Persian.

Οι συγγενείς της Nika, βρήκαν τελικά τη σορό της σε νεκροτομείο σε κέντρο κράτησης στην πρωτεύουσα. «Όταν πήγαμε να την αναγνωρίσουμε, δεν μας επέτρεψαν να δούμε το σώμα της, παρά μόνο το πρόσωπό της για λίγα δευτερόλεπτα», είπε η Atash Shakarami, θεία της Nika.

Οι συγγενείς της μετέφεραν τη σορό της στην πατρίδα του πατέρα της, το Χοραμαμπάντ, στα δυτικά της χώρας, την Κυριακή, στα 17α γενέθλιά της. Η οικογένεια, ωστόσο, με την απειλή βίας, συμφώνησε να μην πραγματοποιήσει κηδεία, όμως, οι δυνάμεις ασφαλείας «έκλεψαν» το σώμα της Nika από το Χοραμαμπάντ και το έθαψαν στο χωριό Veysian, όπως είπε μια πηγή.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο νεκροταφείο της Χοραμαμπάντ και φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του «θάνατος στον δικτάτορα» -μια αναφορά στον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Η Atash, η οποία ανάρτησε στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσα συνέβησαν, συνελήφθη την Κυριακή όταν οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στο σπίτι της, είπε μια πηγή. Οι δυνάμεις ασφαλείας απείλησαν να σκοτώσουν την Atash εάν κάποιος από την οικογένεια συμμετείχε σε διαδηλώσεις, πρόσθεσε η πηγή.

Οι Αρχές έχουν χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν τα πτώματα των διαδηλωτών ως «διαπραγματευτικά χαρτιά» για να φιμώσουν τις οικογένειες των θυμάτων.

Η Hadis Najafi, μία 22χρονη διαδηλώτρια που σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας στο Καράτζ κοντά στην Τεχεράνη στις 21 Σεπτεμβρίου, είναι ένα παράδειγμα. Οι αδερφές της Hadis λένε ότι πυροβολήθηκε στο κεφάλι και το λαιμό με αληθινά πυρομαχικά και επίσης πυροβολήθηκε από κυνηγετικό όπλο.

«Δεν επέστρεφαν το πτώμα για δύο μέρες, ζητώντας από τον πατέρα της να πει ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή, από φόβο», δήλωσαν δύο πηγές κοντά στην οικογένεια στο BBC Persian.

Σε ένα τελευταίο μήνυμα βίντεο που έστειλε η Hadis στους φίλους της, το οποίο απέκτησε το BBC Persian, λέει: «Ελπίζω σε λίγα χρόνια όταν κοιτάξω πίσω, να είμαι χαρούμενη που όλα θα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.