Τραμπ για πρόστιμο σε Google: Η Ε.Ε. εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ

Βολές κατά της Ε.Ε., αυτή τη φορά με αφορμή το πρόστιμο «μαμούθ» της Κομισιόν στη Google, εκτόξευσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ.

«Σας το είπα! Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε πρόστιμο πέντε δίσ. δολαρίων σε μία από τις κορυφαίες επιχειρήσεις μας, τη Google. Έχουν πραγματικά εκμεταλλευθεί τις ΗΠΑ, αλλά όχι για πολύ ακόμα», τόνισε ο κ. Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε στη Google πρόστιμο – ρεκόρ, ύψους 4,34 δισ. ευρώ (5,06 δισ. δολ.) για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της Ε.Ε.

Κατά την Κομισιόν, από το 2011, η Google έχει επιβάλει παράνομους περιορισμούς σε κατασκευαστές συσκευών Android και φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητών επικοινωνιών, με σκοπό να εδραιώσει τη δεσπόζουσα θέση της στη γενική διαδικτυακή αναζήτηση.

Η Κομισιόν κάλεσε επιπλέον τη Google να συμμορφωθεί με την απόφαση εντός 90 ημερών, προειδοποιώντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα επιβληθούν χρηματικές ποινές ύψους έως και 5% του μέσου ημερήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών της Alphabet, μητρικής εταιρείας της Google. Της απόφασης προηγήθηκε τριετής έρευνα της αρμόδιας αρχής της Ε.Ε.

Σε μια πρώτη της αντίδραση, η Google προανήγγειλε πως θα καταθέσει έφεση κατά της απόφασης.

Αντίμετρα στα σχέδια Τραμπ για δασμούς στα αυτοκίνητα ετοιμάζει η Ε.Ε.

Η ανάρτηση του κ. Τραμπ ακολουθεί τις δηλώσεις της Ευρωπαίας επιτρόπου Εμπορίου, Σεσίλια Μάλστρομ, η οποία το μεσημέρι της Πέμπτης ανέφερε πως η Ε.Ε. σχεδιάζει «μέτρα εξισορρόπησης» τα οποία τεθούν σε ισχύ εφόσον οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με την κ. Μάλστρομ, η Κομισιόν ετοιμάζει νέα λίστα αμερικανικών προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν δασμοί ως αντίμετρα, σε περίπτωση που ναυαγήσουν οι συνομιλίες του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Γιούνκερ -τον οποίο θα συνοδεύει η κ. Μάλστρομ- αναμένεται σύμφωνα με το Bloomberg να παρουσιάσει δύο κύριες διαπραγματευτικές προτάσεις σε μια προσπάθεια να εξουδετερώσει τις αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις:

Μία πολυεπίπεδη συμφωνία που να περιλαμβάνει μειώσεις δασμών και εισφορών σε ό,τι αφορά τα οχήματα και εξαρτήματα αυτοκινήτων
Την πιθανότητα μιας περιορισμένης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

Η αμερικανική πλευρά εμφανίζεται πάντως αισιόδοξη πως Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες θα καταλήξουν σε κάποια συμφωνία, με τον οικονομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου Λάρι Κάντλοου να τονίζει πως την Τετάρτη (25 Ιουλίου) ο πρόεδρος της Κομισιόν «θα φέρει μια πολύ σημαντική εμπορική προσφορά».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει από τις αρχές του Ιουνίου δασμούς 25% επί του ευρωπαϊκού χάλυβα και 10% επί των προϊόντων αλουμινίου, με την Ε.Ε. να απαντά με αντίμετρα επί εμβληματικών αμερικανικών προϊόντων, όπως τα τζιν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.