Βούτσιτς: Tρομοκρατική πράξη η δολοφονία Ιβάνοβιτς

Τρομοκρατική πράξη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τη δολοφονία του σέρβου πολιτικού, Όλιβερ Ιβάνοβιτς, στο Κόσοβο.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Σερβίας, ο κ. Βούτσιτς δήλωσε ότι οι δολοφόνοι άφησαν ίχνη πίσω τους, που αξιοποιούνται και θα οδηγήσουν στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

«Δεν μπορώ ακόμη να μιλήσω για τα στοιχεία που έχουν οι δικές μας υπηρεσίες για τη δολοφονία του Όλιβερ Ιβάνοβιτς, αλλά υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που καταδεικνύουν τους πιθανούς δράστες» ανέφερε ο Σέρβος Πρόεδρος.

Ο κ. Βούτσιτς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Σερβίας, αν και δεν έχει αρμοδιότητες στο Κόσοβο, θα αποκαλύψει τους ενόχους.

«Στο Κόσοβο κυριαρχούν οι Αλβανοί και οι ξένοι, κι αν δεν μπορέσουν αυτοί να βρουν τους δολοφόνους θα τους βρούμε εμείς. Προσφέραμε την βοήθειά μας στις αρχές του Κοσόβου, αλλά διεξάγουμε και ανεξάρτητα δικές μας έρευνες και σίγουρα θα ανακαλύψουμε ποιος ή ποιοι είναι οι δράστες» τόνισε.

Ο πρόεδρος της Σερβίας προειδοποίησε την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου να μην προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τη δολοφονία του Όλιβερ Ιβάνοβιτς για να επιβάλει την κυριαρχία της στο βόρειο Κόσοβο, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς, έπεσε νεκρός από πυρά αγνώστων στο σερβικό τμήμα της Μιτρόβιτσα, το πρωί της Τρίτης. Ο 64χρονος πολιτικός δέχθηκε έξω από τα γραφεία του κόμματός του πέντε σφαίρες από δράστες που επέβαιναν σε ΙΧ και οι οποίοι διέφυγαν ανενόχλητοι.

Ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη εννέα ετών για εγκλήματα πολέμου κατά τη σύγκρουση του 1998-99 ανάμεσα στις σερβικές δυνάμεις και τους Αλβανούς του Κοσόβου που διεκδικούσαν την ανεξαρτησία τους, όμως η ποινή του ακυρώθηκε από εφετείο τον Φεβρουάριο. Αποφυλακίστηκε και επρόκειτο να ξαναδικαστεί.

Ήταν, επίσης, ένας από τους ελάχιστους πολιτικούς των Σέρβων του Κοσόβου που μιλούσε αλβανικά και επέκρινε την πολιτική που ακολουθεί το Βελιγράδι στο Κόσοβο. Αν και δεν αναγνώριζε την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς τασσόταν υπέρ του διαλόγου με τις αρχές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.