Ζωηρό ενδιαφέρον για το πρώτο ραντεβού Τραμπ – Μέρκελ

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχεται σήμερα την Άγκελα Μέρκελ και η Ευρώπη έχει τα μάτια στραμμένα στη συνάντηση αυτή στο Οβάλ Γραφείο και στη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει για να διαπιστώσει μέχρι πού η Γερμανίδα καγκελάριος θα κρατήσει τις αποστάσεις της από τον νέο κάτοικο του Λευκού Οίκου.
«Τη σέβομαι, τη συμπαθώ, αλλά δεν τη γνωρίζω», είχε δηλώσει ο Τραμπ στα μέσα Ιανουαρίου. Και ήλθε η ώρα για να γνωριστούν, αυτοί οι δύο ηγέτες με την τόσο διαφορετική διαδρομή, το διαφορετικό στυλ και τις διαφορετικές πολιτικές επιλογές.
Το τελευταίο διάστημα ο Λευκός Οίκος επέμεινε να τονίζει να τονίζει ότι ο Τραμπ επιδιώκει να επωφεληθεί από την εμπειρία της καγκελαρίου, ιδιαίτερα στο θέμα των σχέσεων με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ή στο θέμα της Ουκρανίας.
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου προέβλεψε μία «εγκάρδια και πολύ θετική συνάντηση». Η καγκελάριος πηγαίνει στην Ουάσιγκτον με «ανοικτό πνεύμα», τόνισε από την πλευρά του Γερμανός αξιωματούχος. «Είναι πάντα καλύτερα να συνομιλεί κανείς, παρά να μιλά ο ένας για τον άλλο».
Ομως οι οξείες δηλώσεις, μερικές φορές αντιφατικές, του 70χρονου προέδρου των ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες δεν μπορεί παρά να βαρύνουν το κλίμα σε αυτό το πρώτο τετ α τετ.
Ο Τραμπ επετέθη με σφοδρότητα στην Ευρώπη, επαινώντας το «καταπληκτικό» Brexit ή προβλέποντας ότι και άλλες χώρες θα εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά επετέθη επίσης και μετωπικά στη Γερμανία, καταγγέλλοντας τον κυρίαρχο ρόλο της και χαρακτηρίζοντας την πολιτική υποδοχής των προσφύγων «καταστροφική».
Για τη Μέρκελ, που διεκδικεί τέταρτη θητεία στην καγκελαρία και θα απευθυνθεί επίσης στους συμπατριώτες της, η επίσκεψη αυτή θα είναι μία άσκηση ισορροπίας: επιβεβαίωση της ισχύος των διατλαντικών δεσμών, οικονομικών και στρατιωτικών, με παράλληλη διατήρηση των αποστάσεων από την ομάδα Τραμπ.
Αναμένεται να τονίσει την προσήλωσή της στο ελεύθερο εμπόριο, τη στιγμή που η νέα αμερικανική κυβέρνηση, υπό το προεκλογικό σύνθημα «Πρώτα η Αμερική», παραμένει προσκολλημένη σε μία ρητορική προστατευτισμού.
Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμη καταλήξει στην οριστική του θέση για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αντικείμενο δύσκολης διαπραγμάτευσης από το 2013 και στην οποία ήταν προσηλωμένος ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Αλλο σημείο τριβής θα είναι το Κλίμα, το οποίο η Γερμανία θέλει να καταστήσει κεντρικό θέμα στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 (G20), της οποίας θα προεδρεύει, στο Αμβούργο τον Ιούλιο.
Στο σχέδιο προϋπολογισμού που παρουσίασε ο Τραμπ δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας: σε εθνικό όπως και σε διεθνές επίπεδο θα προχωρήσει σε περικοπές στο σύνολο των πόρων που είναι αφιερωμένοι στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται επίσης να επιμείνει στο θέμα της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών των εταίρων των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. Το Βερολίνο, που δαπανά 1,2% του ΑΕΠ του για την άμυνα, συμφωνεί σε μία σταδιακή αύξηση μέχρι το 2% των αμυντικών δαπανών, αλλά η πολιτική συζήτηση για το θέμα του χρονοδιαγράμματος παραμένει πολύ έντονη στη Γερμανία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.