Λύκοι και αρκούδες απομακρύνθηκαν από το Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης

Μια νέα ζωή στα καταφύγια της οργάνωσης Αρκτούρος περιμένει τις δύο αρκούδες και τις δύο λύκαινες που ζούσαν μέχρι σήμερα στους ακατάλληλους χώρους του Ζωολογικού Κήπου Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα μετατραπεί σταδιακά σε χώρο οικόσιτων ζώων.

Τρεις ώρες διήρκεσε τo πρωί της Παρασκευής η διαδικασία εξέτασης και νάρκωσης, υπό το συντονισμό της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, προκειμένου να μεταφερθούν τα τέσσερα ζώα στο Νυμφαίο και τις Αγραπιδιές Φλώρινας.

«Τα άγρια ζώα θα ξυπνήσουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και, όταν βγουν από τα φορτηγά μεταφοράς, θα βρίσκονται πλέον σε περιφραγμένο χώρο που αποτελεί φυσικό βιότοπο λύκου και αρκούδας, όπου θα ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικός υπεύθυνος του Αρκτούρου Αλέξανδρος Καραμανλίδης.

Πρόσθεσε ότι η μία λύκαινα αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και θα χρειαστεί να μεταφερθεί εκ νέου στη Θεσσαλονίκη για την αντιμετώπισή τους.

Οι δύο αρκούδες, η Σάσα και η Αλεξάνδρα, είναι αδέρφια και μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα από τον Ζωολογικό Κήπο του Βελιγραδίου τον Νοέμβριο του 1993. Είχαν βρεθεί σε ηλικία μόλις τριών μηνών να περιφέρονται χωρίς τη μητέρα τους, η οποία σκοτώθηκε σε ναρκοπέδιο.

Σήμερα, σε ηλικία 22 ετών, θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μαζί με άλλες εννέα αρκούδες στο καταφύγιο του Αρκτούρου στο Νυμφαίο. Εκεί θα συναντήσουν δύο ακόμη αρκούδες που είχαν μεταφερθεί από τον Ζωολογικό Κήπο του Βελιγραδίου, τη Βέσνα και τη Μπάρμπαρα.

Οι δύο λύκοι, ηλικίας 12 και 13 ετών, είχαν γεννηθεί στο Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης. Η «Μελίνα» και η «Νατάσα» θα ενταχθούν στο καταφύγιο στις Αγραπιδιές Φλώρινας, μαζί με οχτώ πρώην αιχμάλωτους λύκους που ήδη ζουν εκεί.

Το πρώτο διάστημα και τα τέσσερα ζώα θα παραμείνουν σε απομόνωση προκειμένου να μελετηθεί η συμπεριφορά τους πριν από την ένταξη στην ομάδα.

Τα τελευταία τρία χρόνια η απομάκρυνση των ζώων από τη Θεσσαλονίκη υπήρξε πάγιο αίτημα του Αρκτούρου, ο οποίος είχε συλλέξει μάλιστα 30.000 υπογραφές. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, Δράση για την Άγρια Ζωή, Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία και Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Όπως είχε ανακοινώσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο Ζωολογικός Κήπος θα μετατραπεί σταδιακά σε χώρο οικόσιτων φυλών και θα λειτουργεί με εισιτήριο 2 ευρώ για τους ενήλικες.

Στα άδεια κελιά των τεσσάρων ζώων θα τοποθετηθούν τέσσερα ομοιώματα ζώων του σκηνογράφου/εικαστικού Βαγγέλη Ξόνογλου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.