H κοσμική ακτίνα που έπεσε στη Γη και «τρέλανε» τους επιστήμονες – «Ήρθε από το πουθενά»

Ένα σπάνιο και εξαιρετικά υψηλής ενέργειας σωματίδιο ανιχνεύθηκε να πέφτει στη Γη από τους αστρονόμους.

Το σωματίδιο φαίνεται να αναδύεται από το Τοπικό Κενό, μια κενή περιοχή του διαστήματος που συνορεύει με το Γαλαξία και οι ειδικοί αναρωτιούνται πώς θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο. Το σπάνιο σωματίδιο που ανιχνεύθηκε να πέφτει στη Γη από τους αστρονόμους πήρε το όνομά του από την «Ιαπωνική θεά του ήλιου», την Amaterasu, και είναι μια από τις κοσμικές ακτίνες με την υψηλότερη ενέργεια που έχουν εντοπιστεί ποτέ, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Το σωματίδιο Amaterasu έχει ενέργεια που υπερβαίνει τα 240 βολτ εξ-ηλεκτρονίου (EeV) και έρχεται μόνο δεύτερο στην καταγεγραμμένη ιστορία μετά το σωματίδιο «ω θεέ μου» (Oh-My-God) μια άλλη κοσμική ακτίνα εξαιρετικά υψηλής ενέργειας που ανιχνεύθηκε το 1991, με 320 EeV ενέργειας.

Η προέλευση του σωματιδίου είναι άγνωστη, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι μόνο τα πιο ισχυρά ουράνια γεγονότα – μεγαλύτερα από μια έκρηξη αστεριών – μπορούν να τα δημιουργήσουν. Ο Toshihiro Fujii, αναπληρωτής καθηγητής στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της Οσάκα στην Ιαπωνία, είπε ότι είχε σκεφτεί πως «πρέπει να έγινε λάθος» όταν ανακάλυψε για πρώτη φορά το σωματίδιο.

Το μυστήριο βαθαίνει για τους επιστήμονες, καθώς το σωματίδιο φαινομενικά…βγήκε από το πουθενά. Ο Τζον Μάθιους, καθηγητής ερευνητής στο τμήμα φυσικής και αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Γιούτα, εξηγεί ότι δεν υπήastrρχε τίποτα στην περιοχή με αρκετά υψηλή ενέργεια που μπορεί να προκάλεσε το γεγονός.

Φαινόταν να αναδύεται από το Τοπικό Κενό, μια κενή περιοχή του διαστήματος που συνορεύει με τον γαλαξία του Γαλαξία. «Θα πρέπει να μπορούμε να δείξουμε από πού προέρχονται στον ουρανό. Αλλά στην περίπτωση του σωματιδίου Oh-My-God και αυτού του νέου σωματιδίου, ανιχνεύουμε την τροχιά του στην πηγή του και δεν υπάρχει ταρκετά υψηλή ενέργεια που μπορεί να το έχει προκαλέσει. Αυτό είναι το μυστήριο – τι στο καλό συμβαίνει;»

Συνήθως, όταν οι κοσμικές ακτίνες εξαιρετικά υψηλής ενέργειας χτυπούν την ατμόσφαιρα της Γης, προκαλούν έναν καταρράκτη δευτερογενών σωματιδίων και ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Ορισμένα φορτισμένα σωματίδια ταξιδεύουν ταχύτερα από την ταχύτητα του φωτός, παράγοντας έναν τύπο ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που μπορεί να ανιχνευθεί από εξειδικευμένα όργανα.

Ένα από αυτά τα όργανα είναι το παρατηρητήριο Telescope Array στη Γιούτα, το οποίο βρήκε το σωματίδιο Amaterasu. Η ελπίδα είναι τώρα ότι το σωματίδιο θα ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω έρευνες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να ρίξει φως στις κοσμικές ακτίνες εξαιρετικά υψηλής ενέργειας και από πού προέρχονται.

Οι ειδικοί προτείνουν ότι θα μπορούσε να υποδεικνύει μια πολύ μεγαλύτερη μαγνητική εκτροπή από την προβλεπόμενη, μια άγνωστη πηγή στο Τοπικό Κενό ή μια ελλιπή κατανόηση της φυσικής των σωματιδίων υψηλής ενέργειας.

Ένας άλλος καθηγητής στη Γιούτα, ο Τζον Μπελτς, είπε ότι «κατεβάζει τρελές ιδέες» για να προσπαθήσει να εξηγήσει το μυστήριο. «Αυτά τα γεγονότα φαίνονται σαν να προέρχονται από εντελώς διαφορετικά μέρη στον ουρανό. Δεν είναι σαν να υπάρχει μια μυστηριώδης πηγή, είπε. Θα μπορούσε να είναι ελαττώματα στη δομή του χωροχρόνου, σύγκρουση κοσμικών χορδών. Δεν υπάρχει συμβατική εξήγηση» τόνισε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.