Σε λειτουργία ο πρώτος σταθμός παραγωγής ενέργειας με αρνητικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Η Ισλανδία έθεσε σε λειτουργία τον πρώτο σταθμό παραγωγής ενέργειας στον κόσμο που εξαλείφει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από όσο παράγει.
Το πιλοτικό έργο της εταιρείας Climeworks μπορεί να αφαιρέσει περίπου 50 τόνους διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα κάθε χρόνο. Τα αέρια προσλαμβάνονται με φίλτρα και στη συνέχεια μετατρέπονται σε ασβεστόλιθο, παραμένοντας σε αυτήν την κατάσταση για τουλάχιστον ένα εκατομμύριο χρόνια.
Ο γεωθερμικός σταθμός θερμαίνει τα φίλτρα και εξάγει καθαρό διοξείδιο του άνθρακα. Τα αέρια στη συνέχεια δεσμεύονται σε νερό και στέλνονται στο έδαφος, σε βάθος 700 μέτρων. Όταν το διοξείδιο του άνθρακα αντιδρά με το βασάλτικο υπόστρωμα, σχηματίζει ένα μόνιμα στερεό ορυκτό.
Το έργο βρίσκεται ακόμα σε πιλοτική φάση, αλλά οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι παρόμοιες μονάδες αρνητικών εκπομπών μπορούν να αναπτυχθούν σε ολόκληρο τον πλανήτη, στα μέρη που έχουν τις ίδιες γεωλογικές ιδιομορφίες. Ωστόσο, η διαδικασία δεν είναι φθηνή, καθώς κοστίζει 600 δολάρια για να εξαχθεί ένας τόνος διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα.
Μέχρι το τέλος του 2017, η πλήρης δυναμικότητα της μονάδας αναμένεται να είναι 900 τόνοι ετησίως, το ισοδύναμο των ετήσιων εκπομπών μόνο 45 κατοίκων των ΗΠΑ. Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία διατηρεί την αισιοδοξία της καθώς η δυνατότητα κλιμάκωσης της τεχνολογίας, σε συνδυασμό με την αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα είναι τεράστια, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Κριστόφ Γκέμπαλντ.
Η εταιρεία έχει στόχο να μειώσει το κόστος σε 100 δολάρια ανά τόνο ως το 2025, καθώς και να προσλαμβάνει το 1% των ανθρωπογενών εκπομπών άνθρακα κάθε χρόνο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.