«Γεύσεις και Αρώματα από τις δυο μεριές του Αιγαίου»

Από την Μαρία Εκμεκτσίογλου και τον Γκιοκτσέν Αντάρ

Η Μαρία Εκμεκτσίογλου και ο Γκιοκτσέν Αντάρ επιλέγουν 109 από τις πλέον αγαπημένες τους συνταγές από τις δύο μεριές του Αιγαίου και μας παρουσιάζουν παραδοσιακά φαγητά, σύγχρονα πιάτα αλλά και λαχταριστά γλυκίσματα που έχουν αγαπηθεί από τους φίλους τους.
Σε ένα καλαίσθητο βιβλίο από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ σε μετάφραση της κας Λιάνας Μυστακίδου (1η έκδοση: Απρίλιος 2014).
Οι συνταγές είναι χωρισμένες σε κατηγορίες: όσπρια, θαλασσινά και ψάρια, πιάτα με κρέας, ζυμαρικά και πίτες κ.ά. Τη φωτογράφιση έκανε ο φωτογράφος Ερκίν Ον με τη βοήθεια της food stylist Σελμά Σεν. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2013 πρώτα στην Τουρκία όπου και γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία, ενώ την ελληνική έκδοση έχει επιμεληθεί προσωπικά η Μαρία Εκμεκτσίογλου.
Η ίδια η συγγραφέας σημειώνει: «Το Αιγαίο για μας είναι πηγή ζωής και έμπνευσης.
Με τα συναισθήματα που μας πότισε, με τα καλά που μας χάρισε από την εύφορη γη και τα καταγάλανα νερά του, δημιουργήσαμε νόστιμες συνταγές και θυμηθήκαμε τις ξεχασμένες.
Ελπίζω μέσα από τις σελίδες του βιβλίου να γλυκάνω την ψυχή σας με καθημερινά και γιορτινά πιάτα, καρυκευμένα με το πιο σπάνιο και πολύτιμο υλικό, που δεν καλ¬λιεργείται σε κήπους, δεν φυτρώνει σε βουνοπλαγιές, δεν πουλιέται σε μπαχαρτζίδικα: την αγάπη».

ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

Η Μαρία Εκμεκτσίογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη. Ένας μεγάλος έρωτας και ένας γάμος την έφεραν στη Θεσσαλονίκη όπου έζησε 15 χρόνια. Μετά το τέλος του γάμου της επέστρεψε στα πάτρια εδάφη όπου ζει τα τελευταία χρόνια. Έχει τρεις γιους, τον Αλέξανδρο, τον Απόλλωνα και τον Πασχάλη. Διδάσκει στο πανεπιστήμιο Haliç γαστρονομία, είναι μέλος στους Chaîne des Rôtisseurs, στον Σύλλογο Γαστρονομίας Τουρκίας, στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου «Χαμένες Γεύσεις του Αιγαίου» και στο Chef’s Club, ενώ είναι ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Maria’s στο Ετιλέρ.

Ο Γκιοκτσέν Αντάρ γεννήθηκε στη Σμύρνη και σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη. Για 20 χρόνια εργάστηκε ως διοικητικό στέλεχος επιστημονικής ομάδας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ το 1992, όταν συνταξιοδοτήθηκε, ασχολήθηκε με τη συλλογή χειροποίητων έργων τέχνης. Ως ερευνητής γαστρονομίας έχει συγκεντρώσει 3.000 συνταγές και έχει εκδώσει 13 βιβλία. Άφησε την Κωνσταντινούπολη και τα τελευταία χρόνια έχει εγκατασταθεί στα Αλάτσατα της Σμύρνης, όπου διατηρεί μια γκαλερί έργων τέχνης. Για πολλά χρόνια είναι φίλος με τη Μαρία Εκμεκ¬τσίογλου και συνεργάτες στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου «Χαμένες Γεύσεις του Αιγαίου». ● Διαστάσεις: 21 Χ 22 ● Σελίδες: 252 ● Τιμή: 22,00 €

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.