Εν Δράσει: Ευθύνες στη ΙΓ’ ΕΠΚΑ για ματαίωση παράστασης στο Αρχαίο Θέατρο Φθιωτίδων Θηβών

Υπαιτιότητα στην ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, για την μη τήρηση όρων του Μνημονίου Συνεργασίας της ΙΓ’ ΕΠΚΑ καταλογίζει η Περιωβαλλοντική Εθελοντική Ομάδα Αλμυρού Εν Δράσει όσον αφορά στην υλοποίηση του προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα, αλλά και για την μη εκτέλεση της προγραμματισμένης καλοκαιρινής παράστασης, στο Αρχαίο Θέατρο Φθιωτίδων Θηβών.

Η Περιβαλλοντική Ομάδα απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στην Ειδική Υπηρεσία Πολιτισμού – Τουρισμού και στην ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με θέμα «μη τήρηση όρων του Μνημονίου Συνεργασίας της ΙΓ’ ΕΠΚΑ και της «Εν Δράσει» από την Προισταμένη της ΙΓ’ ΕΠΚΑ κα Ιντζεσίλογλου, στην υλοποίηση του προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα και μη εκτέλεση της προγραμματισμένης καλοκαιρινής παράστασης, στο αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών, με υπαιτιότητά της».

Όπως αναφέρει στις 10/10/2013 η Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Αλμυρού «Εν Δράσει» και η ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με νόμιμους εκπροσώπους τον πρόεδρο της «Εν Δράσει» Χρήστο Καραζούπη και την προϊσταμένη της ΙΓ’ ΕΠΚΑ κα Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου, υπέγραψαν Μνημόνιο-Συμφωνία Συνεργασίας όσον αφορά στην υλοποίηση του προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα στον τομέα του πολιτισμού με τίτλο: «Βελτίωση της προσβασιμότητας σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία αρμοδιότητος της ΙΓ’ ΕΠΚΑ στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων».

Ωστόσο, αναφέρεται στην επιστολή, κάποιες από τις προγραμματισμένες εργασίες δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, όπως η διευκόλυνση και βελτίωση της προσβασιμότητας σε χώρους, οι οχυρωμένοι οικισμοί του όρους Όθρυος «επομένως δεν υπήρξε η πλήρης τήρηση των αρμοδιοτήτων και των υποχρεώσεων από πλευράς της ΙΓ’ ΕΠΚΑ για την τήρηση των όρων του Μνημονίου Συνεργασίας. Επιπλέον δεν τηρήθηκαν εκ μέρους της και διοικητικές υποθέσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα την δυσκολία κλεισίματος του προγράμματος».

Σύμφωνα με την «Εν Δράσει» στις 13/03 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών κου Γιώργου Λούκου, του σκηνοθέτη κ. Δήμου Αβδελιώδη, της ηθοποιού κας Όλιας Λαζαρίδου και του προέδρου του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. Σταύρου Μπένου, στο Αρχαίο Θέατρο Φθιωτίδων Θηβών, προκειμένου να εξεταστούν οι συνθήκες του χώρου και να πραγματοποιηθεί εκεί τον Αύγουστο η παράσταση δραματοποιημένης ποίησης «Η Γυναίκα της Ζάκυθος», ενισχύοντας την προσπάθεια όλων μας για ανάδειξη των άγνωστων αρχαίων θεατρικών χώρων της Ελλάδας.

«Η κα Ιντζεσίλογλου ήταν παρούσα και συμφώνησε στο ανέβασμα της παράστασης και για λόγους ασφαλείας έγινε δεκτή η πρότασή της, οι ηθοποιοί να παίζουν από την εξέδρα και οι θεατές να παρακολουθούν από την σκηνή. Όμως αυτό δεν θα καταστεί δυνατό να πραγματοποιηθεί καθώς η κα Ιντζεσίλογλου έκανε αρνητική εισήγηση στο ΚΑΣ για το ανέβασμα της παράστασης στο αρχαίο Θέατρο Φθιωτίδων Θηβών αλλά θετική για το αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος», αναφέρεραι στην επιστολή, ενώ η ομάδα τονίζει ότι εθελοντές έκαναν ψεκασμό των χόρτων, για να είναι έτοιμο το Θέατρο για την παράσταση του Αυγούστου.

Η Εν Δράσει αναφέρει προς την ηγεσία του υπουργείου ότι με το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας και σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Θεσσαλικών Σπουδών, συνέβαλε ολοκληρωτικά στην ανάδειξη του θεάτρου των Φθιωτίδων Θηβών, στην ενημέρωση κα ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με την αρχαία μας πολιτιστική κληρονομιά αλλά και στην μείωση της ανεργίας καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα εφαρμόζεται πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας σε αρχαίο μνημείο. Συμπληρώνει δε ότι οι εργασίες προχώρησαν τόσο, ώστε με την συνδρομή του κου Μπένου και του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», ο οποίος θα κάνει τις μελέτες, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κος Αγοραστός ενέταξε το έργο «Αναστήλωση Αρχαίου Θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών» στο νέο ΕΣΠΑ.

Η «Εν Δράσει» εκφράζει δυσαρέσκεια για την ακύρωση της παράστασης και ζητά από τους πολιτικούς προϊσταμένους να επιληφθούν το θέματος ως προς την συμπεριφορά της κας Ιντζεσίλογλου απέναντι στην υλοποίηση των όρων του Μνημονίου Συνεργασίας αλλά και στους λόγους ματαίωσης της θεατρικής παράστασης στο Αρχαίο Θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.