«Η επιστροφή των Τζιχαντιστών»

Το βιβλίο του διάσημου ανταποκριτή στη Μέση Ανατολή Πάτρικ Κόκμπερν κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Το Ισλαμικό κράτος και η νέα εξέγερση του Σουνιτών… Το βιβλίο του διάσημου ανταποκριτή στη Μέση Ανατολή Πάτρικ Κόκμπερν κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ στις 20 Οκτωβρίου 2014.
Σε αυτό το εκρηκτικό βιβλίο (μετάφραση: Κωνσταντίνος Δ. Γεώρμας), ο Πάτρικ Κόκμπερν αναλύει τα γεγονότα που οδήγησαν στην κατάληψη από τους Τζιχαντιστές μιας τεράστιας έκτασης που εκτείνεται στα σύνορα Ιράκ-Συρίας.
Μολονότι διέθεταν τις δυνατότητες να διεξάγουν θεαματικές επιθέσεις όπως αυτή της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, οι οργανώσεις των Τζιχαντιστών, με πρώτη τη διαβόητη Αλ Κάιντα, δεν ήταν σημαντικές δυνάμεις με εδαφικούς όρους. Άλλωστε, η στρατιωτική τους ισχύ είχε δεχτεί ισχυρότατο πλήγμα με την αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν.
Σήμερα όμως όλα αυτά έχουν αλλάξει. Εκμεταλλευόμενοι τα στραβοπατήματα της Δύσης τόσο στους πολέμους του Αφγανιστάν, της Λιβύης και της Συρίας, όσο και στις λανθασμένες εκτιμήσεις αναφορικά με τη Συρία και τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης, οι Τζιχαντιστές έχουν πετύχει εντυπωσιακές νίκες που οδήγησαν στη δημιουργία ενός χαλιφάτου που εκτείνεται από τη σουνιτική ενδοχώρα του Ιράκ έως μεγάλα τμήματα της βορειοανατολικής Συρίας.
Οι κοσμικές και δημοκρατικές πολιτικές που υποτίθεται ότι ήρθαν στο προσκήνιο με την Αραβική Άνοιξη έχουν θαφτεί από την επιστροφή των Τζιχαντιστών. Και, κατά πάσα πιθανότητα, για άλλη μια φορά, η Δύση θα καταστεί ένας από τους στόχους.
Πώς πήγαν τα πράγματα τόσο στραβά; Στις περιγραφές του σ’ αυτές τις σελίδες, με τη συνήθη ψυχραιμία και διαύγεια και αντλώντας από την απαράμιλλη εμπειρία του ως ανταποκριτή στην περιοχή, ο Κόκμπερν αναλύει το ξεδίπλωμα μιας από τις μεγαλύτερες πανωλεθρίες της εξωτερικής πολιτικής της Δύσης.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο Patrick Cockburn (Πάτρικ Κόκμπερν) είναι ανταποκριτής της εφημερίδας Independent στη Μέση Ανατολή, ενώ έχει εργαστεί στην ίδια θέση και για τους Financial Times. Έχει γράψει τρία βιβλία με θέμα την πρόσφατη ιστορία του Ιράκ καθώς και ένα αυτοβιογραφικό αφήγημα. Το βιβλίο που έγραψε μαζί με τον γιο του με θέμα τη σχιζοφρένεια (Henry’s demons) ήταν υποψήφιο για το βραβείο Costa. Έχει τιμηθεί με τα δημοσιογραφικά βραβεία: Martha Gellhorn (2005), James Cameron (2006) και Orwell (2009).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.