5 Απριλίου, Πανελλήνια Ημέρα Προσφύγων

Tου Πασχάλη Δήμου, εκπαιδευτικού

Από το 1994 η 5η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Ημέρα των Προσφύγων. Η πρωτοβουλία ανήκε σε μια σειρά μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, το Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων της Εκκλησίας της Ελλάδας, το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και του Γραφείου της Αθήνας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.
Για την Ελλάδα η ημέρα αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς οι προσφυγικοί πληθυσμοί και οι εθνικές εκκαθαρίσεις αποτελούν τη βάση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Το έτος 1922 ενάμιση εκατομμύριο Έλληνες πρόσφυγες -όσοι επέζησαν από τις εθνικές εκκαθαρίσεις που πραγματοποίησε ο τούρκικος εθνικισμός- από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη ήρθαν πρόσφυγες στον ελεύθερο βαλκανικό νότο.
Ο Βόλος δέχτηκε το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, σε αναλογία περίπου 30% του πληθυσμού του, από την μικρασιατική καταστροφή. Τα προσφυγικά κύματα ήταν τρία, το πρώτο τον Ιούνιο 1921, το δεύτερο το φθινόπωρο του 1922 και το τρίτο με τις ανταλλαγές των πληθυσμών το Σεπτέμβριο του 1924.
Στην περιοχή μας μια σειρά συλλόγων έχουν ιδρυθεί ως πρωτοβουλία των 2ης και 3ης τρίτης, κυρίως, γενιάς προσφύγων από τη Νέα Ιωνία κι από τις αναζητήσεις ανθρώπων με κοινή καταγωγή και κοινά ενδιαφέροντα, για να διασώσουν και να προβάλλουν την πνευματική κληρονομιά των προγόνων τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού μικρασιατικού πολιτισμού.
Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέα Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών “Το Εγγλεζονήσι”, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών “Μνήμες Προσφύγων” μαζί με την Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας και το Σύλλογο Καππαδοκών δημιουργήθηκαν από πρόσφυγες και συντηρήθηκαν από πρόσφυγες και συνεχίζουν να διατηρούν τις μνήμες ζωντανές του ελληνικού μικρασιατικού πολιτισμού …

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.