Ανησυχούν οι βιβλιοπώλες της Μαγνησίας για την αποπληρωμή των οφειλών τους

Προβληματισμός για το εάν έπρεπε ή όχι να παραμείνουν ανοικτά τα βιβλιοπωλεία

Ανησυχία διακατέχει τους βιβλιοπώλες της Μαγνησίας, που έκλεισαν τα καταστήματά τους, λόγω του lock down, τη στιγμή που αυτή την περίοδο πρέπει να δουλέψουν για να πληρώσουν τις οφειλές τους από τις αγορές προϊόντων που έκαναν τον Σεπτέμβριο, για να καλύψουν τις καταναλωτικές ανάγκες.
Ο Χρήστος Αγιώτης πρόεδρος του Συλλόγου Βιβλιοπωλών Χαρτοπωλών Εκδοτών Ν. Μαγνησίας μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» και τον Ηλία Κουτσερή, και είπε ότι τα κλειστά βιβλιοπωλεία της Μαγνησίας, στη διάρκεια του lock down, έφεραν τους επαγγελματίες να βρίσκονται σε μια κατάσταση που θυμίζει την πρώτη καραντίνα.

«Δεν υπάρχει πραγματικός προγραμματισμός»
Σύμφωνα με τον ίδιο, επίσημα η θέση της Ομοσπονδίας Βιβλιοπωλών είπε ότι θα έπρεπε τα καταστήματα να είναι ανοιχτά, εφόσον λειτουργούν τα σχολεία και αυτή τη στιγμή δημιουργούνται συνθήκες αναδιαμόρφωσης της αγοράς.
Ο πρόεδρος των βιβλιοπωλών Μαγνησίας ανέφερε ότι δεν υπάρχει πραγματικός προγραμματισμός, ούτε από μέρους της κυβέρνησης, ούτε από όλους τους κλάδους, ώστε να συνεργαστούν σωστά, για να αποφευχθούν κάποια άλλα δυσάρεστα γεγονότα που μπορεί να συμβούν. Ο κ. Αγιώτης δήλωσε διχασμένος, όπως και όλοι οι βιβλιοπώλες, για το αν πρέπει να μείνουν ανοιχτοί και αν μπορούν να μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα και εξέφρασε την άποψη ότι καταστήματα θα έπρεπε να λειτουργούν πιο τοπικά, φυσικά με δικλείδες ώστε οι δήμαρχοι να μην ξεφεύγουν, κάνοντας ευκολίες σε συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών.

«Φορτωθήκαμε χρέη»
Επίσης δεν έκρυψε τη μεγάλη ανησυχία των βιβλιοπωλών όταν, από Νοέμβριο ως Ιανουάριο, πρέπει να πληρώσουν τις οφειλές τους από τις αγορές που έκαναν τον Σεπτέμβριο, για να καλύψουν τις ανάγκες των καταναλωτών. Όπως είπε τα βιβλία, που έχουν μικρό ΦΠΑ στο 6% και μικρό κέρδος, πρέπει να πληρώνονται στις 90 μέρες και πρόσθεσε ότι με καμία κρατική βοήθεια δεν μπορεί κάποιος επαγγελματίας να πληρώσει τα ποσά που χρωστάει.
«Αναλογιζόμενοι το δίμηνο που πέρασε και φορτωθήκαμε χρέη, έρχεται ένας μήνας που θα είμαστε κλειστά, μπορεί και παραπάνω και κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να γίνει από τον Ιανουάριο και μετά. Άρα όλες οι επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα επιβίωσης», τόνισε.

Ηλεκτρονικές πωλήσεις
Ο Χρήστος Αγιώτης είπε ότι αρκετοί βιβλιοπώλες της Μαγνησίας έχουν και ηλεκτρονικά καταστήματα και ο καθένας λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο. Όπως είπε, άλλοι πωλούν μόνο βιβλία, άλλοι βιβλιοπώλες έχουν μεγαλύτερη γκάμα με χαρτικά και γραφική ύλη, ωστόσο λειτουργούν κανονικά και χωρίς να υπάρχει πρόβλημα με τις εταιρίες ταχυμεταφορών, που παρατηρήθηκε στην πρώτη καραντίνα.

«Ευκαιρία για τους Έλληνες το lock down να επιστρέψουν ως αναγνωστικό κοινό»
Τέλος, χαρακτήρισε το lock down μεγάλη ευκαιρία για τους Έλληνες να επιστρέψουν ως αναγνωστικό κοινό, καθώς υπάρχουν χιλιάδες βιβλία και όλοι θα έπρεπε να ηρεμούν, την περίοδο της καραντίνας διαβάζοντας ένα βιβλίο. Όπως είπε πρέπει να αγαπάμε το βιβλίο, γιατί θα μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, ενώ δεν πρέπει να διαβάζουμε γιατί πρέπει, αλλά γιατί θέλουμε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.