Χειμωνιάτικη βόλτα πολιτισμού στην Αθήνα από το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, το περασμένο Σαββατοκύριακο 3 και 4 Δεκεμβρίου,  διοργάνωσε για τα μέλη και τους φίλους του μια πετυχημένη εκδρομή στην Αθήνα με πλούσιο πολιτιστικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο.

Την πρώτη ημέρα οι εκδρομείς είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση «Σήκω ψυχή μου» του  Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων. Η ιδιαιτερότητα της έκθεσης έγκειται ότι τιμά την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή,  μέσα από το πρίσμα της μουσικής και του τραγουδιού, μέσα από τα οποία οι επισκέπτες συναισθάνονται ποιος είναι ο ρόλος της μουσικής στην ατομική και τη συλλογική ταυτότητα των προσφύγων. Η έκθεση σχεδιάστηκε από επιστημονική επιτροπή με πρόεδρο τον Διονύση Σαββόπουλο και μέλη, μεταξύ άλλων, τους Λάμπρο Λιάβα και Καίτη Καμηλάκη. Η ομάδα του Λ..Ε.Β. ξεναγήθηκε  με χαρισματικό τρόπο στο πνεύμα της έκθεσης από τον ιστορικό Γιώργο Σταθακόπουλο. Στη συνέχεια,  ακολούθησε επίσκεψη στις πολύτιμες συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, που στεγάζεται στο  Μέγαρο Παλιάς Βουλής, με επίκεντρο  την  Επανάσταση του 1821.

Το απόγευμα οι εκδρομείς είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Μουσείο Μπενάκη και  στη μεγάλη περιοδική έκθεση «Μικρά Ασία: Λάμψη-Καταστροφή-Ξεριζωμός-Δημιουργία» που ζωντανεύει σε συνεργασία με το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Η έκθεση παρουσιάζει εύγλωττα την ακμή του ελληνισμού πριν από τους διωγμούς, τη δραματική περίοδο  1919-1923 και την εγκατάσταση και ενσωμάτωση των προσφύγων στην Ελλάδα μέσα από 1.100 εκθέματα και πάνω από 500 φωτογραφίες.  Την ξενάγηση στα διάφορα γεγονότα-σταθμούς που σημάδεψαν την ιστορία του ελληνισμού, έκανε με ιδιαίτερο τρόπο ο φιλόλογος, Θοδωρής Κοντάρας, από τους σπουδαιότερους μελετητές του μικρασιατικού ελληνισμού.

Για τη βραδινή έξοδο,   οι εκδρομείς, είχαν δύο επιλογές: η πρώτη  ήταν η πετυχημένη θεατρική παράσταση «Ο κουρέας της Σεβίλλης» του Μπομαρσέ,  που παίζεται για δεύτερη χρονιά στο θέατρο «Ακροπόλ» σε σκηνοθεσία της Σοφίας Σπυράτου. Μία παράσταση κωμική, φασαριόζικη και ονειροπόλα, ενσωματώνοντας σύγχρονα στοιχεία με μία γλώσσα σημερινή. Στο ρόλο του Φίγκαρο ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, που  ερμηνεύει και την περίφημη άρια του Ροσίνι ελαφριά πειραγμένη.

Η δεύτερη ήταν η παράσταση «Τα φώτα της πόλης» του Τσάρλι Τσάπλιν,  ένα διαφορετικό μιούζικαλ σε πρωτότυπη μουσική Θοδωρή Οικονόμου και στίχους Σταύρου Σταύρου στο Εθνικό Θέατρο, θέατρο Rex (Σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη). Με φόντο το οικονομικό Κραχ της Αμερικής, το διαχρονικό και αξεπέραστο αριστούργημα του Τσάρλι Τσάπλιν είναι μια ξεκαρδιστική κωμωδία και ταυτόχρονα μια αστική παραβολή που πραγματεύεται την κοινωνική αδικία, αλλά και την άδολη αγάπη, όπως αναδείχθηκε αντίστοιχα στο μόχθο της πραγμάτωσής του με τους θαυμάσιους συντελεστές του.

Την δεύτερη ημέρα, την Κυριακή, το πρόγραμμα ξεκίνησε στο  νέο ανακαινισμένο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης, όπου η ομάδα θαύμασε  την περιοδική έκθεση –αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Παρθένη αλλά και  τα εμβληματικά έργα του 19ου αιώνα–αφιέρωμα στο 1821 με πολλά έργα γνωστά έργα, όπως το υπέροχο φίλημα του Νικ. Λύτρα, το Τάμα και τα Αρραβωνιάσματα του Γύζη, τις θαλασσογραφίες του Βολανάκη, τη συναρπαστική Παιδική Συναυλία του Γ. Ιακωβίδη κ. ά. Μεταξύ άλλων, και τον θαυμάσιο πίνακα του Πολυχρόνη Λεμπέση «Ο πύργος του Σουλεϊμάν» (1890) στα Άνω Λεχώνια.

Συνέχισαν με την επίσκεψη στο συγκρότημα του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, στην Πλάκα που προετοιμάζεται  για να παραδοθεί του χρόνου στο κοινό.   Στην καρδιά της παλιάς και της σύγχρονης Αθήνας, στο Μοναστηράκι, περίκλειστη από τις προσόψεις παλιών κτηρίων κρύβεται σαν καλά φυλαγμένο μυστικό, μια ολόκληρη γειτονιά της παλιάς Αθήνας.  Η επίσκεψη επικεντρώθηκε στην έκθεση «Αντίδωρα του 21: Ήρωες και σύμβολα». Οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν από την ιστορικό-λαογράφο, Ελένη Παπαθωμά και τις αρχαιολόγους, Δέσποινα Καρβέλη και Κατερίνα Μπίχτα στα σπάνια αντικείμενα των συλλογών του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, καθώς και λίγα προσωπικά αντικείμενα  της βασίλισσας Όλγας από τις συλλογές του Τατοΐου, που ανταμώνουν με συναφή θεματικά έργα του ζωγράφου Γιάννη Αδαμάκη και του ποιητή Μιχάλη Γκανά, σε επιμέλεια της ιστορικού Λουίζας Καραπιδάκη. Στη συνέχεια, η επίσκεψη αυτή ήταν μια μεγάλη έκπληξη,  αφού μπροστά στα έκπληκτα μάτια όλων ξεδιπλώθηκαν κτηριακά κατάλοιπα μνημείων, όπως  ένα υστερορρωμαϊκό τείχος, μια παλαιοχριστιανική βασιλική, τμήματα ενός αρχοντικού, το  εκκλησάκι του Αγίου Ελισαίου του 17ου αιώνα, σπίτια του 19ου και του 20ού αιώνα, ανάμεσα από πράσινες αυλές,  δέντρα και μαρμάρινα πλακόστρωτα μέσα σε μια δημιουργική σύζευξη, που δίνει τον αέρα στον επισκέπτη με φόντο την Ακρόπολη να κατανοήσει την ιστορία της Αθήνας.

Αμέσως μετά τα σπουδαία αυτά μνημεία και αφού ο καιρός ήταν καλός,  οι επισκέπτες  χάρηκαν την περιοχή της Πλάκας, την   ωραιότερη περιπατητική διαδρομή στο κέντρο της Αθήνας μαζί με χιλιάδες  άλλους περιπατητές,  που είχαν ξεχυθεί σ’ ολόκληρη την περιοχή,  καταλήγοντας στο Μοναστηράκι. Εκεί, και πριν την απογευματινή αναχώρηση  υπήρχε ο χρόνος για σύντομες επισκέψεις στα κοντινά μαγαζιά, στο   κυριακάτικο παζάρι της πλατείας Αβησσυνίας,  μαζί με ενδιαφέρουσες επιλογές για φαγητό. Εκεί όπου η κίνηση ήταν ασφυκτική, αδιαχώρητο στην κυριολεξία  αλλά η ατμόσφαιρα μοναδική.  Ωραία χειμωνιάτικη εμπειρία αυτή η πολιτιστική βόλτα, μια ανάσα στην καθημερινότητα!

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.