Διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων από το Σύλλογο “Το Εγγλεζονήσι”

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Την Πέμπτη 6 Ιουλίου και την Παρασκευή 7 Ιουλίου, στο ανοικτό Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας

Διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων πραγματοποιείται από το Σύλλογο “Το Εγγλεζονήσι” Πιο συγκεκριμένα, θα γίνουν την Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017, στο ανοικτό Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας & ώρα 20.30 η «10η Συνάντηση Παιδικών Χορευτικών Ομάδων», με τίτλο: “ Κελαηδήστε, ωραία μου πουλάκια”. Συμμετέχουν, εκτός της χορευτικής ομάδας του διοργανωτή Συλλόγου ¨Το Εγγλεζονήσι”, οι χορευτικές ομάδες Πολιτ. Συλλόγου Ζαγοράς “Γιάννης Κορδάτος”, του Πολιτ. Συλλόγου Πουρίου, του Συλλόγου Καραγκούνηδων Καρδίτσας Ν. Μαγνησίας, της Ενωσης Ποντίων Μαγνησίας, του Μορφωτικού & Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Βλασίου, του Συλλόγου Διατήρησης & Προβολής της Παράδοσης της Ανατολικής Ρωμυλίας Βόλου και της Κρητικής Αδελφότητας “ Το Αρκάδι”.

Τα παιδιά καλούνται να απαγγείλουν δίστιχα, τετράστιχα και παροιμίες με θέμα “Τα Πουλιά”, να τραγουδήσουν παραδοσιακά τραγούδια για τα πουλιά απ’ όλη την Ελλάδα και τις Αλησμόνητες Πατρίδες, να χορέψουν και ν’ αγαπήσουν τους πολυποίκιλους παραδοσιακούς μας χορούς, να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό της Πατρίδας μας και να τον μεταφέρουν απ’ άκρη σ’ άκρη σαν ταξιδιάρικα πουλιά.

Την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017, Ανοικτό Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας & ώρα 20.30 θα γίνει “Μουσικοχορευτική Θεατρική Παράσταση” , με τίτλο “Αρχοντογιός παντρεύεται και παίρνει Προσφυγοπούλα”. Συμμετέχει ο Σύλλογος Καραγκούνηδων Καρδίτσας Ν. Μαγνησίας. Είναι γνωστές οι προκαταλήψεις και οι αποστάσεις που κρατούσαν μακρυά τους ντόπιους απο τους Μικρασιάτες Πρόσφυγες και κυρίως οι αντιδράσεις των οικογενειών σε θέματα γάμου.

Ένα τέτοιο γάμο, με όλα τα επακόλουθα, θα αναπαραστήσουμε στην εκδήλωση μας, ανάμεσα σ’ ένα ντόπιο αρχοντονιό , Καραγκούνη και μια προσφυγοπούλα Μικρασιάτισσα. Οι δυο νέοι συναντώνται σ’ ένα πανηγύρι στίς 6 Αυγούστου, “ Του Σωτήρος”, στο χωριό Σωτήρα (Μεταμόρφωση Καρδίτσας). Ο έρωτας δεν αργεί να τους μπλέξει στα δίχτυα του, κρυφός στην αρχή, σύντομα όμως εκδηλώνεται και γίνεται γνωστός στις οικογένειες, που όπως είναι φυσικό αντιδρούν έντονα και θέτουν σε περιορισμό τους δυο νέους, που μαραζώνουν από τον καημό τους. Με την μεσολάβηση μιας συγγενούς του αρχοντονιού, πιο ανοιχτόμυαλης, οι γονείς του, μπροστά στην υγεία και την ευτυχία του γιού τους, υποχωρούν και ζητούν το χέρι της κόρης.
Πολύ σύντομα αρχίζουν οι ετοιμασίες του γάμου, σύμφωνα με τα ήθη και έθιμα των Καραγκούνηδων απ’ τη μια και των Μικρασιατών απ’ την άλλη, για να καταλήξουν, μετά απ’ όλα αυτά, στην τελετή του γάμου και το παραδοσιακό γαμήλιο γλέντι με χορούς, τραγούδια και κεράσματα εκατέρωθεν.

Και οι δύο εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την στήριξη και συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας( Περιφεριακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων) και της Δ/νσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.