Επιχορήγηση 25% για οπτικοακουστικές παραγωγές που γυρίζονται στην Ελλάδα

Στη Βουλή έχει κατατεθεί και συζητείται το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης που μεταξύ άλλων ορίζει και την ενίσχυση του οπτικοακουστικού τομέα, μέσω της παροχής επενδυτικού κινήτρου.

Το νομοσχέδιο συζητείται στις Επιτροπές της Βουλής και θα πάει στην Ολομέλεια στις 3 Αυγούστου για να ψηφιστεί την ίδια ή την επόμενη ημέρα.

Βασικό τμήμα του νομοσχεδίου αποτελεί η ενίσχυση του οπτικοακουστικού τομέα (σινεμά, τηλεοπτικές παραγωγές, video games και animation) μέσα από επιχορηγήσεις (το λεγόμενο cash rebate) για δαπάνες που θα γίνουν στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, κατά τα πρότυπα και άλλων χωρών (μεταξύ αυτών της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Ισλανδίας και της Νορβηγίας), ορίζεται επιστροφή 25% για τις δαπάνες παραγωγών που έχουν γυριστεί στην Ελλάδα (το ανώτατο ποσό που μπορεί να δοθεί είναι τα 5 εκατομμύρια ευρώ).

Το ποσοστό της επιχορήγησης υπολογίζεται μετά την πιστοποιημένη ολοκλήρωση των εργασιών του επενδυτικού σχεδίου στην Ελλάδα, ως ποσοστό επί της αξίας των δαπανών της παραγωγής που υλοποιήθηκαν στην ελληνική επικράτεια.

Σε ενημέρωση που έκανε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος σε πολιτιστικούς συντάκτες, είπε ότι θα δοθούν 450 εκατομμύρια ευρώ σε οπτικοακουστικές παραγωγές για την επόμενη 5ετία.

Πάντως, δεν θα μπορούν όλες οι παραγωγές να λάβουν την ενίσχυση. Έχει διαμορφωθεί ένας κατάλογος πολιτιστικών κριτηρίων που χαρακτηρίζει το οπτικοακουστικό έργο ως πολιτιστικό προϊόν.

«Δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε. Είναι μια σημαντική αρχή, αλλά δεν έχουμε τελειώσει εδώ» τόνισε ο κ. Κρέτσος, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν προσπάθειες να δοθούν επιπλέον φορολογικά κίνητρα. Επέμεινε δε ιδιαίτερα στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ, Πάνος Κουάνης είπε ότι το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ήταν ενήμερο για το νομοσχέδιο εδώ και πολύ καιρό.

«Δεν κάνουμε κινηματογραφική πολιτική» είπε ο κ. Κρέτσος, απαντώντας στις ανησυχίες για «καπέλωμα» του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου από το νεοσυσταθέν Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), τονίζοντας ότι το ΕΚΚ θα εξακολουθήσει να υπάρχει και θα πρέπει να ενισχυθεί.

Τόνισε ότι το ΕΚΟΜΕ είναι μια διυπουργική ομάδα (συμμετέχουν τα υπουργεία Πολιτισμού, Παιδείας, Ανάπτυξης και Οικονομίας) για την απλοποίηση ορισμένων διαδικασιών που αφορούν τις οπτικοακουστικές παραγωγές. Σημείωσε ότι μέχρι σήμερα μόλις το 1,4% του ΑΕΠ διοχετευόταν στον οπτικοακουστικό τομέα. Στόχος του νομοσχεδίου είναι η προσέλκυση επενδύσεων, η βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης και η αύξησή της και η αύξηση του τουρισμού.

Όσο για το πώς θα στελεχωθεί το ΕΚΟΜΕ, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας είπε ότι αρχικά θα στελεχωθεί από εργαζόμενους στο δημόσιο (πρώην εργαζόμενους των φορέων ΙΟΜ και ΕΟΑ που καταργήθηκαν, από εξειδικευμένα στελέχη ή εργαζόμενους στην ΕΡΤ).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.