Φώτης Σπύρος: Χρειάζεται να δώσεις στα παιδιά σεβασμό, αλήθεια, ειλικρίνεια

Με μεγάλη επιτυχία "άραξε" το καράβι του «Οδυσσεβάχ», στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο του Βόλου

Ένα από τα πιο σημαντικά κείμενα του θεάτρου για παιδιά, βασισμένο στους μύθους, στα λαϊκά παραμύθια και την επική λογοτεχνία… Ο “Οδυσσεβάχ”, είναι ένα γοητευτικό μαγικό ταξίδι σε χώρες ονειρικές, με αλλόκοτους ήρωες, ένα παραμύθι όπου τα… πάντα είναι δυνατά και αδύνατα. Σε κείμενο της Ξένιας Καλογεροπούλου και μουσική του Διονύση Σαββόπουλου το παραμύθι αυτό γεμάτο νοήματα, ταξίδεψε στον Βόλο και μάγεψε μικρούς και μεγάλους στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο “Μελίνα Μερκούρη”. Ο γνωστός ηθοποιός Φώτης Σπύρος, ο οποίος είναι ένας εκ των παραγωγών και σκηνοθέτης της παράστασης, μίλησε στον Ηλία Κουτσερή και το Ράδιο ΕΝΑ 102,5 για το ταξίδι του Οδυσσεβάχ σε όλη την Ελλάδα.

Είναι μια όμορφη και μεγάλη παραγωγή αυτή του Οδυσσεβάχ…

Είναι ίσως η μεγαλύτερη παραγωγή σε θεατρική παράσταση που απευθύνεται στα παιδιά και είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό. Εγώ και ο Δημήτρης Χρηστίδης που κάνουμε την παραγωγή, θέλαμε ο Βόλος να είναι από τις πρώτες πόλεις που θα παρουσιάζαμε την παράστασή μας.

Το παιδικό θέατρο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται ειδική μεθοδολογία, καθώς και ειδικό τρόπο μετάδοσης και σκηνοθεσίας

Και γίνεται ακόμη δυσκολότερο αυτό το εγχείρημα, όταν ξέρεις ότι το κείμενο έχει γραφτεί από την Ξένια Καλογεροπούλου και τη μουσική έχει κάνει ο μεγάλος Διονύσης Σαββόπουλος. Το να κοινωνείς εσύ το έργο αυτών των μεγάλων δημιουργών, να το γνωρίζεις στα παιδιά, γιατί πολλά παιδιά ίσως ακούνε για πρώτη φορά Σαββόπουλο ή αυτοί που θα δουν την πένα της Ξένιας Καλογεροπούλου, αυτής της υπέροχης “παραμυθούς”, είναι πολύ σπουδαίο. Φέρουμε αυτή την ευθύνη, τη γνωρίζουμε και νομίζω ότι τη φέρνουμε εις πέρας.

Πρέπει να υπάρχει όμως ένας «μπούσουλας», πρέπει να ξέρεις πως θα αποδώσεις το καλύτερο, ειδικά στο παιδικό θέατρο που απευθύνεται σ’ αυτό το ιδιαίτερο κοινό;

Αυτό που χρειάζεται να δώσεις στα παιδιά περισσότερο, είναι σεβασμός, αλήθεια και ειλικρίνεια. Ευτυχώς δεν αντικαθίστανται ούτε η φαντασία τους, ούτε η αθωότητά τους, ούτε το μυαλό τους από εμάς τους μεγάλους. Πραγματικά αν δεν είσαι αληθινός και ειλικρινής απέναντί τους, νομίζω ότι τα παιδιά θα το καταλάβουν και θα το δείξουν. Τα παιδιά δεν έχουν φίλτρα, αν δεν τους αρέσει μία παράσταση θα σηκωθούν και θα παίζουν ή θα στο πουν στα… ίσα. Αυτό εμάς μας κάνει να έχουμε ευθύνη, να την ξέρουμε, να την αναγνωρίζουμε και να είμαστε ειλικρινείς.

Η περιοδεία σας αυτό το καλοκαίρι συνεχίζεται μόνο με τον Οδυσσεβάχ;

Ακριβώς! Έχουμε καταφέρει και το εισιτήριό μας είναι πολύ χαμηλό, κοστίζει μόνο 8 ευρώ στην προπώληση και είναι πολύ σημαντικό στην εποχή μας γιατί μπορούν να έρθουν όλοι στο θέατρο. Όσοι θέλουν, μπορούν να ζήσουν μία μοναδική εμπειρία, ένα ταξίδι όμορφο με δράση, με υπέροχη μουσική, με πολύ χιούμορ -γιατί η προσέγγισή μου είναι αριστοφανική. Είναι πολύ σπουδαίο αυτό που ζούμε και εμείς οι ηθοποιοί και ο κόσμος που έρχεται να δει την παράστασή μας κάθε βράδυ κι έρχονται με δάκρυα στα μάτια γιατί είτε κάτι έχουν θυμηθεί ή κάτι γνωρίσανε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.