Γ. Χατζηπιερής: «Πρέπει να δείχνουμε μεγαλύτερη ανοχή στα παιδιά»

Ο συνθέτης μιλά στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ, για την επιστροφή του «Τεμπέλη Δράκου» μετά από σχεδόν έξι χρόνια

Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή

 «Ο Τεμπέλης Δράκος» επιστρέφει ορεξάτος με τον 4ο ψηφιακό του δίσκο, με δεκατέσσερα καινούργια τραγούδια σε μουσική και στίχους του Γιώργου Χατζηπιερή, που ισοδυναμούν σε αντίστοιχες, ευφάνταστες, παιχνιδιάρικες και πολύχρωμες περιπέτειες. Ζούγκλες, ποτάμια, θάλασσες, δάση και χώρες μακρινές συνθέτουν εκ νέου «Τα Όνειρα του Τεμπέλη Δράκου». Ο συνθέτης, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και τη ΜΑΓΝΗΣΙΑ, αναφέρεται στην επιστροφή του «Δράκου» και στους μικρούς φίλους στους οποίους απευθύνεται και οι οποίοι μπορούν να αντιληφθούν τι σημαίνει καλή μουσική.

«Ο Τεμπέλης Δράκος» επανακυκλοφορεί και τελικά δεν σας «αφήνει» να ησυχάσετε. Πώς και με ποιον τρόπο «επιστρέφει»;

Είναι τέρας, οπότε τα τέρατα δεν αφήνουν τους ανθρώπους να ησυχάσουν. Υπάρχουν συνεχώς νέες ιδέες, νέες εμπνεύσεις, οι οποίες αναζητούν διέξοδο προς τα έξω. Η δημιουργία του νέου δίσκου, βέβαια, είχε διάρκεια πέντε έως έξι χρόνια από τον προηγούμενο δίσκο και ο νέος σιγά σιγά ολοκληρώθηκε.

Όταν κάτι δημιουργείται αβίαστα, παρουσιάζεται ακόμα πιο όμορφα προς τα έξω;

Ναι! Το κάθε τραγούδι, μάλιστα, είναι ένας ολόκληρος κόσμος που θέλει να συμπληρωθεί, να τελειοποιηθεί και μετά να βγει προς τα έξω. Ποτέ δεν κάνω κάτι βιαστικά και πάντα αφουγκράζομαι το έργο όταν μου λέει «θέλω αυτό» ή «θέλω εκείνο». Κάποια στιγμή μου λέει: «Είμαι εντάξει!  Άσε με να βγω έξω».

Το αποτέλεσμα είναι μια πανδαισία ήχων και μελωδιών, με την συμμετοχή εξαίρετων συνεργατών…

Έγινε υπερπαραγωγή. Στον δίσκο συμμετέχουν 21 διαφορετικοί μουσικοί. Άρπα, κουαρτέτα, φλογέρες και άλλα πολλά μουσικά όργανα. Τα κομμάτια είναι παιγμένα από εξαιρετικούς μουσικούς της χώρας μας, στο ιστορικό στούντιο «Σιέρα». Επίσης, στον δίσκο συμμετέχουν διαλεγμένοι ερμηνευτές που είναι ταυτόχρονα φίλοι μετά από τα πολλά χρόνια συνεργασίας.

Θα ήθελα να σταθούμε στους ερμηνευτές, καθώς ακούγοντας τα τραγούδια, καταλαβαίνω ότι και οι ίδιοι, τραγουδώντας, φαίνεται να το απολαμβάνουν, να το ευχαριστιούνται και να ξαναγίνονται παιδιά. Είναι κάτι που πιστεύετε ότι έχουμε ανάγκη εμείς οι μεγάλοι;

Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Όλοι όσοι συμμετέχουν στον «Τεμπέλη Δράκο» πρέπει να έχουν θετικότητα, τίμια συνεισφορά στο ελληνικό τραγούδι, να είναι επαγγελματίες και να εξυπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό το οποίο κάνω. Από εκεί και πέρα, δημιουργείται ταυτόχρονα καλό κλίμα, καλό επίπεδο παραγωγής και ευχάριστη ατμόσφαιρα, οπότε βγάζουν τον καλύτερό τους εαυτό. Είμαι πολύ ευχαριστημένος.

Είναι δύσκολο να απευθύνεται κάποιος προς τα παιδιά για να περάσει τα μηνύματα που θέλει, και κατά κάποιον τρόπο χρειάζεται να εισαχθείτε στην ψυχολογία των παιδιών για να δείτε πώς θα εκλάβουν το τελικό αποτέλεσμα; 

Από τον πρώτο δίσκο έκανα ένα μεγάλο πείραμα. Είπα ότι θα γράφω τα τραγούδια όπως μου αρέσουν, θα τα ενορχηστρώνω για να απευθύνονται σε ενήλικες, δίνοντάς τους απόλυτη προσοχή και με σκοπό στη συνέχεια να αρέσουν στα παιδιά. Τελικά, το πείραμα πέτυχε. Μερικές φορές τα υποτιμούμε τα παιδιά. Δεν χρειάζονται μόνο ένα συνθεσάιζερ, έναν έντονο ρυθμό και μερικά τσιρίγματα. Τα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν τι σημαίνει καλή μουσική, τι σημαίνει καλός στίχος και τι ρυθμός. Στον πρώτο δίσκο είχαμε βάλει έναν κυπριακό καρσιλαμά, που είναι ένας ξεχασμένος παραδοσιακός ρυθμός. Το «Ελεφαντάκι» που είναι ακόμα πιο μεγάλη επιτυχία ήταν ένα κλασικό μοτίβο που έγραψα στην κιθάρα. Πρέπει να δείχνουμε μεγαλύτερη ανοχή στα παιδιά.

Πώς μπορεί να βρει κάποιος τη νέα δουλειά του «Τεμπέλη Δράκου»;

Επειδή τα κάνω όλα μόνος μου, έχω δώσει την αποκλειστική διάθεση στα καταστήματα «Public». Βέβαια, υπάρχει και στο διαδίκτυο, στην πλατφόρμα του YouTube, μαζί με τα αντίστοιχα βίντεο των τραγουδιών του «Τεμπέλη Δράκου», ενώ πολύ σύντομα θα είναι και σε όλες τις ηλεκτρονικές μουσικές πλατφόρμες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.