Η Άννα Φόνσου στο Ράδιο-Ένα : Πολλοί ηθοποιοί περνάνε δύσκολες στιγμές …

«Ο Βόλος τα έχει όλα, το Πήλιο, τη θάλασσα, η πόλη είναι ωραία, έχει ωραίους άντρες…» δήλωσε , η σπουδαία ηθοποιός

“Οι Γερμανοί ξανάρχονται”, μια παράσταση του Βολιώτη ηθοποιού Σταμάτη Παγασαίου ανεβαίνει σήμερα στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου και τα έσοδα θα δοθούν στο Σπίτι του Ηθοποιού. Παρούσα στην παράσταση, θα είναι η πρόεδρος και αγαπημένη ηθοποιός κ. Άννα Φόνσου, η οποία μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή για τους αγώνες που έχει κάνει εδώ και πολλά χρόνια να κρατήσει “ζωντανή” αυτή τη σημαντική δομή για τους Έλληνες καλλιτέχνες, ενώ δηλώνει θαυμάστρια του Βόλου, καθώς είναι μία πόλη που τα έχει όλα!

Σημαντικός και συγκινητικός λόγος, σας φέρνει στην πόλη μας σήμερα και είναι η παράσταση “Οι Γερμανοί Ξανάρχονται” από τη ομάδα «ΠΑΓΑΣκήνιο», του Σταμάτη Παγασαίου, για το «Σπίτι του Ηθοποιού»…

Ο Σταμάτης αρχικά είναι φίλος μου. Τον συγχαίρω για όλα αυτά που κάνει και δίνει πολλές ώρες από τις δραστηριότητές του. Αγαπάει φοβερά την καλλιτεχνική σκηνή και διαλέγει πολύ ωραίες ελληνικές κωμωδίες και μένα μ’ αρέσουν οι ελληνικές κωμωδίες, κι έτσι τον συγχαίρω για ακόμη μία φορά, γιατί τα έσοδα της παράστασης θέλει να τα δώσει στο «Σπίτι του Ηθοποιού.

Πόσο σημαντικό είναι, αν όχι τόσο οικονομικά, όσο ηθικά θα έλεγα, τέτοιες προσπάθειες στήριξης στο «Σπίτι του Ηθοποιού»;

Δεν έχω κανένα παράπονο από προσπάθειες. Όταν μας βράβευσε η Ακαδημία Αθηνών ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμα που έχουμε κάνει. Αλλά είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις ότι έρχεται κόσμος, ξέρει τον καλό σκοπό για τον οποίο έρχεται και τιμά τον χώρο μας.

Θα ήταν όμορφο να επεκταθεί και σε σχολεία της περιφέρειας κάποιο πρόγραμμα επίσκεψης στο «Σπίτι του Ηθοποιού»…

Έρχονται μαθητές από σχολεία της Αθήνας, γιατί στον 1ο όροφο του κτηρίου μας έχουμε και θεατρικό μουσείο και σε λίγο καιρό θα το μεταφέρουμε σε νέο κτήριο που γίνεται δίπλα. Στο μουσείο υπάρχουν κοστούμια της Αλίκης, της Τζένης, του Παράβα, δικά μου και πολλών άλλων διάσημων Ελλήνων ηθοποιών. Ήμουν συλλέκτης εγώ, αλλά και ότι έχει χαθεί προσπαθούμε να τα κατασκευάσουμε από την αρχή, για να τιμήσουμε τους ηθοποιούς και πάνω απ’ όλα, να μάθουν τα νέα παιδιά αυτούς τους σπουδαίους ηθοποιούς. Λέμε για την Κατίνα Παξινού και μας ρωτάνε ποια είναι αυτή. Νομίζω ότι στο σχολείο, είναι Ιστορία Τέχνης να διδάσκουν τα παιδιά για τους ηθοποιούς αυτούς τους μεγάλους, που έχουν «φύγει».
Όταν έπαιξα στο ΔΗΠΕΘΕ του Αγρινίου, πήγαινα στα σχολεία, σε περίπου 2000 παιδιά και τους έκανα το πρόγραμμα “Μελίνα”, που είχε ξεκινήσει τότε από τη Μελίνα Μερκούρη και τους μάθαινα πάρα πολλά. Τους μάθαινα θέατρο και ήταν η πιο ευτυχισμένη δικιά μου θεατρική στιγμή, όταν έβλεπα τα παιδιά να παίζουν και να μαθαίνουν για το θέατρο.

Έχουν περάσει οι δύσκολες στιγμές της κρίσης για τους Έλληνες ηθοποιούς ή εξακολουθούν να υπάρχουν;

Για όλους τους καλλιτέχνες και τους τραγουδιστές συνεχίζονται οι δυσκολίες, εξάλλου να πω παράλληλα, ότι το «Σπίτι του Ηθοποιού», δεν σημαίνει πως εάν έρθει ένας τραγουδιστής ή χορευτής και έχει μία ανάγκη δεν θα τον πάρουμε. Νομίζω ότι τώρα περνάνε πολύ δύσκολες στιγμές γιατί δουλεύουν ορισμένοι, γύρω στους 200 ηθοποιούς και οι οποίοι έχουν και ραδιόφωνο και τηλεόραση και θέατρο κτλ. Το να έχουν τέσσερις θέσεις και να στερούν αυτές τις θέσεις από τους άλλους ηθοποιούς, είναι ανεπίτρεπτο. Όταν ήμουν πρόεδρος στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών είχα απαγορεύσει τη διπλοθεσία. Βέβαια, τώρα κι αυτοί αν παίρνουν από κάθε θίασο ή δουλειά 300 ευρώ, μέχρι να συγκεντρώσουν 1000 ευρώ έχουν παιδιά κτλ, αναγκάζονται και πηγαίνουν σε 2-3 δουλειές.

Εξακολουθούν να υπάρχουν συνάδελφοί σας που δεν έχουν δουλειά και εκ των πραγμάτων απευθύνονται στο Σπίτι του Ηθοποιού;

Ε, βέβαια. Σε μας αυτή είναι και η προϋπόθεση, να μην έχουν χρήματα. Εμείς τους συντηρούμε. Κοιμούνται εδώ, τρώνε εδώ… Έχουμε 30 ανθρώπους , δηλαδή 90 γεύματα την ημέρα, καθώς και παιδιά που σπουδάζουν στις Δραματικές Σχολές, έχουμε στο Σπίτι του Ηθοποιού και κορίτσια από τον Βόλο, για να μην αναγκάζονται και νοικιάζουν σπίτι ή να δουλεύουν σε μπαρ, τους έχουμε εδώ για να ασχολούνται και με το αντικείμενο του πόθου τους, το θέατρο.

Θα μπορούσαν να υλοποιηθούν πράγματα από τους επίσημους φορείς της πολιτείας, που είτε δεν έχουν αποφασιστεί ή αποφασίστηκαν και δεν έχουν υλοποιηθεί;

Θα μπορούσε η πολιτεία να βάλει 0,50 ευρώ στο εισιτήριο τουλάχιστον στα κρατικά θέατρα υπέρ του «Σπιτιού του Ηθοποιού», για να μπορούμε να το συντηρήσουμε, γιατί έχουμε έξοδα κάθε μήνα 12.000 ευρώ κι εγώ μόνο ξέρω, πως τα βγάζω κάθε μήνα αυτά τα χρήματα. Έχουμε καθαριότητα, γραμματεία, δικηγόρο, δεν λειτουργεί ένα ίδρυμα έτσι και δεν έχουμε καμία βοήθεια από την πολιτεία. Ας βάζανε μία χρέωση τα κρατικά θέατρα όπως το Εθνικό, το Κρατικό θέατρο Β. Ελλάδος , αλλά ας βοηθήσουν και οι ηθοποιοί που έχουν χρήματα. Εγώ βοήθησα το Σπίτι όπως μπορούσα. Πούλησα το σπίτι μου, πουλάω ό,τι έχω και δεν έχω.

Υπάρχει η εντύπωση, ίσως και λανθασμένα, ότι οι ηθοποιοί και οι τραγουδιστές βγάζουν ή έβγαζαν πολλά χρήματα…

Δεν αφορά αυτό το σύνολο των ηθοποιών και μην ακούτε αυτά που λένε τόσα λεφτά βγάζατε, τι τα κάνατε; Εμείς εκείνη την εποχή δεν βγάζαμε τόσα χρήματα. Μόνοι μας πληρώναμε τα ρούχα, όλο τον εξοπλισμό που ήταν ακριβός. Και μετά, το νεαρό της ηλικίας, εγώ είμαι και από πολύ φτωχή οικογένεια, μόλις έπιασα λίγα λεφτά, κοίταξα να βοηθήσω τον πατέρα μου, την αδερφή μου, να μην είναι τόσο φτωχοί. Όταν κάνεις πολύ εμπορικές δουλειές, κάτι μπορεί να βγάλεις, αν όμως αγαπήσεις αυτό το επάγγελμα και καταλάβεις ότι πρέπει να το τιμήσεις, δεν πρόκειται να βγάλεις πολλά λεφτά. Εγώ είχα μια μπουτίκ και τότε που την είχα κι έβγαζα από κει λεφτά, μπορούσα και να διαλέξω τι ρόλους ήθελα να παίξω. Αυτό με … κακόμαθε βέβαια και δεν έπαιζα το οτιδήποτε. Βέβαια την πούλησα κι αυτή για το «Σπίτι του Ηθοποιού».

Είστε μία δυνατή και δυναμική γυναίκα και νομίζω ότι εξακολουθείτε να βάζετε στόχους…

Δεν σταματάω ποτέ. Ξυπνάω από τις 7 το πρωί και τελειώνω στις 12 το βράδυ και ασχολούμαι με το Σπίτι του Ηθοποιού. Κάθε χρόνο κάνουμε μία παράσταση στο Ηρώδειο και τα λεφτά που βγάζουμε ευτυχώς πηγαίνουν στο Σπίτι του Ηθοποιού. Στις 26 Σεπτεμβρίου παίζουμε στο Ηρώδειο αφιέρωμα στο Μίμη Πλέσσα, με όλους τους τραγουδιστές που έχουν τραγουδήσει κομμάτια του, με επικεφαλής τη Νάνα Μούσχουρη. Εγώ παίζω στο Θέατρο Αναλόγιο στις 26 Σεπτεμβρίου και τον χειμώνα θα παίξω με τον Κώστα Βουτσά παιδικό θέατρο.

Έχετε έρθει ξανά στο Βόλο; Έχετε να θυμάστε όμορφες στιγμές;

Τρελαίνομαι για τον Βόλο, τόσο που τον… μισώ! Ο Βόλος τα έχει όλα, έχει το Πήλιο, έχει θάλασσα, η πόλη είναι ωραία, έχει ωραίους άντρες, όλα τα έχει! Έχω περάσει πολύ ωραίες στιγμές στην πόλη και όταν μου έκαναν στο αστέρι στο Αχίλλειο, αλλά έχω περάσει προσωπικές, ιδιωτικές όμορφες στιγμές στο Χορευτό, στον Άη Γιάννη και αλλού. Πολλοί συνάδελφοι έχουν σπίτια στο Πήλιο και η Μαρία Καβογιάννη συνέχεια με προσκαλεί, αλλά δυστυχώς δεν βρίσκω χρόνο να έρθω. Τώρα όμως θα έρθω για την παράσταση και θα απολαύσω και την πόλη και το τσιπουράκι!

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.