Η «Κτηνωδία» στο Μουσείο Πόλης Βόλου

Πρώτη παράσταση την Παρασκευή 1η Ιουλίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βόλου 2016

Το Θέατρο της Εμπειρίας παρουσιάζει τη νέα του θεατρική παραγωγή με τίτλο «Κτηνωδία» στο Μουσείο Πόλης του Βόλου με πρώτη παράσταση την Παρασκευή 1η Ιουλίου και για άλλες τέσσερις παραστάσεις κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, ως η κεντρική παράσταση του Φεστιβάλ Βόλου 2016.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «μετά τις πολύ επιτυχημένες παραστάσεις της “εν εξελίξει” παραγωγής Κτηνωδία, η ιστορία της Τέχνης, ο Νίκος Φυτάς, έχοντας εξάγει όλα τα απαραίτητα συμπεράσματα μέσα από την εξέλιξη του δραματουργικού ιστού της παράστασης αλλά και έπειτα από ενδελεχείς συζητήσεις με το κοινό, δημιουργεί μια ολοκληρωμένη θεατρική πρόταση η οποία αναφέρεται στο σημερινό μας κόσμο και την οριακή του κατάσταση διαμέσω μιας θρυλικής οικογένειας, εκείνης των Ατρειδών.

Στο εσωτερικό της περιοδικής έκθεσης του Μουσείου της Πόλης του Βόλου δεκατρία πρόσωπα βρίσκονται κυριολεκτικά κάτω από τα πόδια των θεατών δημιουργώντας ένα κλίμα μυστηρίου και ενίοτε φόβου με σκοπό να οδηγήσουν αλλά και να οδηγηθούν σε εκείνη την κάθαρση που μόνο το φως μπορεί να φέρει.

Ο Αγαμέμνων και η Κλυταιμνήστρα, η Ιφιγένεια, Χρυσόθεμις, Ηλέκτρα και Ορέστης, ο Αίγισθος και η Κασσάνδρα ζωντανεύουν για άλλη μια φορά με μοναδικό σκοπό να πεθάνουν οριστικά, γνωστοποιώντας σε όλους το μαρτύριο που μπορεί να επισύρει η αιωνιότητα, ειδικά στην περίπτωση που κάποιος είναι αμετάκλητα καταδικασμένος από την μοίρα που οι ίδιες οι πράξεις τού επέβαλλαν.

Ερωτήματα επάνω στη ζωή και το θάνατο, επάνω στη ματαιοδοξία της ύλης και τη μεγαλοπρέπεια του πνεύματος, εκδίκηση και αντεκδίκηση, μνήμη και λησμονιά, είναι μερικά μόνο από τα μοτίβα ανάμεσα στα οποία παλινδρομούν οι ήρωες προσπαθώντας διακαώς να θέσουν εαυτούς εκτός σκηνικής και όχι μόνο δράσης. Ανάμεσα στους ήρωες, οι Ερινύες και η Τροφός του Οίκου, πρόσωπα που κατευθύνουν επιδέξια το κοινό με σκοπό να συμμετέχει ενεργά στη δράση. Ποιος βέβαια από τους θνητούς θα τολμήσει να απευθύνει το λόγο σε μια από τις Ερινύες..;

Το έργο βασίζεται επάνω στο κείμενο “Η Εκκένωση” του Δημήτρη Δημητριάδη

Σκηνοθετικό σημείωμα

Η παράσταση της Κτηνωδίας είναι μια έρευνα επάνω στις αισθητικές αναζητήσεις του θεάτρου, στην αυτο-αναφορικότητά του και στο φιλοσοφικό του υπόβαθρο. Δεν επιθυμεί να εισέλθει στο επίκεντρο του κοινωνικο-πολιτικού ενδιαφέροντος κυρίως γιατί δεν την αφορά, εναρμονισμένη με αυτό το ίδιο το ενδιαφέρον το οποίο σταθερά τον τελευταίο καιρό επιδεικνύει μια ολοκληρωτική απάθεια και αδιαφορία για τον ίδιο του τον εαυτό. Η παράσταση είναι ένα αμάλγαμα άλλων παραστάσεων και δεν προσπαθεί σε καμία περίπτωση να το κρύψει, αντίθετα το φωνάζει δυνατά. Ένα συνονθύλευμα εικόνων και ήχων, αλλεπάλληλες πληροφορίες προσθετέες η κάθε καινούρια σε αυτές που πέρασαν, “στα χρόνια που πέρασαν, καιρών που είναι τόσο αλλιώτικοι από το παρελθόν και τόσο όμοιοι”. Το ενδιαφέρον της παράστασης, πέραν του πώς πλέκεται και περιπλέκεται ο δραματουργικός ιστός της, έγκειται στο γεγονός ότι ολόκληρη είναι μία πρόβα, μία πρόβα η οποία συλλαμβάνεται, κυοφορεί και τίκτει μέσα σε ένα σύμπαν αχωρόχρονο, ένα σύμπαν ακατάσχετης πληροφορίας που στόχο έχει να φτάσει τον θεατή να αναρωτηθεί -μέσω της συνεχούς εναλλαγής της μεταμοντέρνας σύμβασης του “θέατρο εν θεάτρω” όπως αυτή εκφράζεται από τους περίπου 25 ρόλους- ποιος πραγματικά είναι. “Και μετά σιωπή στο μαύρο σκοτάδι…”

Με πλάγιους χαρακτήρες σκόρπιες λέξεις από τη Συντροφιά του Σ. Μπέκετ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη – Κείμενα – Καλλιτεχνική Έρευνα – Σκηνοθεσία :Νίκος Φυτάς
Εικαστική διαμόρφωση – Δημιουργικό: Ιωάννης Σαλεσιώτης
Κοστούμια : Ελένη Μπουμπάρη. Σχεδιασμός Φωτισμού: Άγγελος Γουναράς
Μουσική: Θέμης Βαγενάς, Αννίτα Λεφάκη
Hair Styling: Νάνσυ Παυλίδη
Ερμηνεύουν οι: Καλλιόπη Γκαραγκούνη, Γιώτα Έλληνα, Γιάννης Ζαμπαρδίκος, Νικολέττα Θαμνοπούλου, Εστέλλα Κοπάνου, Ελένη Κρουσταλιά, Χρυσιάννα Καραμέρη, Τάσος Παπαβασιλείου, Δημήτρης Σκούρτης, Φώτης Στρατηγός, Γλυκερία Τζήκα, Κατερίνα Χιονίδη
Οργάνωση και Εκτέλεση Παραγωγής: Θέατρο της Εμπειρίας 2016 / Ρούλα Νικολάου / Νίκος Φυτάς

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.