Κάρμεν Ρουγγέρη στο Ράδιο Ένα 102,5: Τα παιδιά θα σου πουν την αλήθεια, όπως τη νιώθουν

«Το θέατρο έχει μια χρυσόσκονη, μια τρυφεράδα, που την έχουν ανάγκη τα παιδιά», είπε η γνωστή ηθοποιός

Ενα μαγικό ταξίδι στις μουσικές του Γιόχαν Στράους παρουσίασε στον Βόλο η γνωστή ηθοποιός και ιδρύτρια της ομώνυμης Παιδικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου κ. Κάρμεν Ρουγγέρη, ψυχαγωγώντας με τον καλύτερο τρόπο τα παιδιά και εισάγοντάς τους, διαμέσου των παραμυθιών, στην κλασσική μουσική. Με αφορμή την επίσκεψή της στον Βόλο και στο πλαίσιο των περιοδειών της η κ. Ρουγγέρη μίλησε στον Ηλία Κουτσερή και το «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» για τον κόσμο του παιδικού θεάτρου.

κ. Ρουγγέρη, «Το βαλς με τα παραμύθια» ταξίδεψε και στην πόλη μας και μάλιστα έλαβε τις καλύτερες εντυπώσεις απ΄ όσους το παρακολούθησαν.

Χάρηκα πολύ που επισκέφθηκα τον Βόλο και μπόρεσα να ευχαριστήσω τα παιδιά, γιατί πέρυσι είχα ένα ατύχημα με το πόδι μου και δεν κατάφερα να βρεθώ στην πόλη σας.

Ξεκινήσατε μέσω του θεάτρου τη γνωριμία των παιδιών με μεγάλους μουσικοσυνθέτες. Πως εξελίσσεται αυτή η προσπάθειά σας;

Είναι πολύ σημαντικό για μένα, μέσω των παραστάσεων να δίνουμε γνώση στα παιδιά, παράλληλα με τη διασκέδαση. Επειδή στην Ελλάδα δεν ακούμε ιδιαιτέρως κλασσική μουσική και πιστεύω πως είναι απαραίτητη για την καλλιέργεια του μουσικού αισθήματος των παιδιών, προσπάθησα να δω, αν μπορώ να τα φέρω σε επαφή με τους κλασσικούς συνθέτες μέσω των παραμυθιών. Όταν απευθυνόμαστε στα παιδιά πρέπει να τους δίνουμε κάτι που να έχουν κέρδος. Γι΄αυτό, αυτή τη φορά, έχουμε έξι παραμύθια και κάθε παραμύθι μιλά για μία αξία της ζωής, όπως είναι η εντιμότητα, η συνέπεια, η καλοσύνη, η συνεργασία και η υπευθυνότητα.
Μέσα από «Το βαλς με τα παραμύθια» τους γνωρίζουμε τον Γιόχαν Στράους, πολλές μελωδίες του οποίου, τις έχουν ακούσει σε διάφορες εκδηλώσεις.
Είναι πολύ διαλεχτές όλες οι μελωδίες, σε ταξιδεύουν και σε παρασύρουν να θέλεις κι εσύ να χορέψεις. Οι ηθοποιοί μας είναι άνθρωποι με σπουδές, με γνώσεις στη μουσική, με υπέροχες φωνές, ώστε να μπορούν να υπηρετήσουν έργα που έχουν τέτοιες απαιτήσεις. Παράλληλα, τα σκηνικά μας είναι προσεγμένα, οι προβολές μας είναι πολύ όμορφες και όλη η παράσταση ταξιδεύει στην περιφέρεια, όπως παιζόταν στην Αθήνα και σημείωσε τρομερά μεγάλη επιτυχία.

Είναι σημαντικό να μην γίνονται εκπτώσεις στις παραστάσεις , που περιοδεύουν και πάντα να βάζετε το 100%

Έτσι πρέπει! Όταν είχα ξεκινήσει και είχα ιδρύσει τη παιδική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου είχα πει στον Νίκο Κούρκουλο ότι πρέπει να πηγαίνουμε σε όλη την Ελλάδα. Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να βλέπουν παραστάσεις, οι οποίες θα τα σέβονται.

Οι κάτοικοι της περιφέρειας και κυρίως τα παιδιά περιμένουν με αγωνία να δουν παιδικό θέατρο;

Ναι, περιμένουν να δουν καλές παιδικές παραστάσεις με μεγάλη αγωνία κι αγάπη. Πιστεύω όμως, ότι και όσοι ασχολούμαστε με το παιδικό θέατρο, πρέπει να ανεβάζουμε τον πήχη. Εμείς που απευθυνόμαστε στα παιδιά πρέπει να χαιρόμαστε που κάποιος θα κάνει καλή δουλειά και θα παρουσιάσει ένα ωραίο αποτέλεσμα.

Πρέπει να έχουμε νομίζω κατά νου, ότι γίνεται καλύτερη και η κοινωνία μας μέσω της γνώσης που λαμβάνουν τα παιδιά…

Μέσα από το θέατρο μπορείς να περάσεις πολύ όμορφα τα μηνύματα που θέλεις στα παιδιά. Όχι άμεσα, αλλά έμμεσα κι έτσι κάνουν καλύτερη δουλειά , γιατί αν τους διδάξεις κάτι μπορεί να μην θέλουν να το ξανακάνουν και να κάνουν το αντίθετο.

Μέσα από το δικό σας παραμύθι αναφέρατε πως αναδεικνύονται οι αξίες της ζωής που ενδεχομένως να μας έλειψαν έτσι δεν είναι;

Είναι πολύ ωραίο να δίνεις σωστά μηνύματα και αξίες μέσα από το παραμύθι στο παιδί. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να βάζουμε τα παιδιά μπροστά σε μια τηλεόραση. Το θέατρο έχει μια τρυφεράδα, που δεν την έχει η τηλεόραση. Από την άλλη πλευρά, λέω στα παιδιά ότι καλό θα είναι την τηλεόραση να την τιμωρείται με το τηλεκοντρόλ, γιατί δείχνει και κάποια πράγματα που δεν είναι σωστά. Όταν επιλέξετε σωστά, μπορεί να είναι και εξαιρετικό αυτό το μέσο. Το θέατρο όμως έχει μια χρυσόσκονη, μια τρυφεράδα, που την έχουν ανάγκη τα παιδιά. Στην παράσταση, παιδάκια δύο μόλις ετών δεν κουνιούνται επειδή την παρακολουθούν, τους ενδιαφέρει!

Έχετε αγωνία για το αποτέλεσμα των παραστάσεων;

Όχι, πλέον δεν έχω αγωνία. Την ώρα που ετοιμάζω τις παραστάσεις έχω την εμπειρία, έχω και το «μαχαίρι και το πεπόνι» να επέμβω και να φτιάξω έτσι το παραμύθι, που να ξέρω ότι θα καθηλώσει τα παιδιά. Γιατί την ώρα που το ετοιμάζω, το βλέπω με τα μάτια των παιδιών. Σημαντικό ρόλο όμως παίζουν και οι δόσεις της μουσικής, του χορού για να αρέσουν στα παιδιά και η σκηνογράφος μας η Χριστίνα Κουλουμπή πραγματικά πιστεύω πως δίνει γούστο στα παιδιά μέσω των χρωμάτων και των σκηνικών.

Πόσο σας γεμίζει αυτή η επαφή με τα παιδιά και με τους γονείς που έρχονται να σας δουν σε όλη την Ελλάδα;

Πολλοί με ρωτούν πως δεν κουράζομαι να κάνω αυτό το πράγμα τόσα χρόνια. Οι αγκαλιές που παίρνω, τα υπέροχα λόγια που ακούω μετά από μία παράσταση από τα παιδιά, είναι μια μικρή ευτυχία. Κάθε μέρα από μια μικρή ευτυχία, κάνουν μια μεγάλη ευτυχία! Είναι κάτι που μου γεμίζει τη ζωή. Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση να ασχολείσαι με τα παιδιά, γιατί είναι το μέλλον του κόσμου. Είναι όμορφο να βλέπεις τα παιδιά που είναι αθώα και που ξέρεις ότι δεν θα προσπαθήσουν να σε κολακεύσουν, αλλά θα σου πουν την αλήθεια, όπως τη νιώθουν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.