Κυκλοφόρησε το «Γυμνό Σχέδιο»

Από τον Μαγνησιώτη, Βάιο Κουτριντζέ

Κυκλοφόρησε το βιβλίο «Γυμνό Σχέδιο» που διαδραματίζεται σε κάποιο φανταστικό νησί, πέρα απ’ τις γνωστές Βόρειες Σποράδες, του Μαγνησιώτη Βάιου Κουτριντζέ.

Η ιστορία πάει πολύ παλιά, στο μακρινό 194., τότε που Γερμανοί είχαν αντιληφθεί πως ο μεγάλος πόλεμος τελείωνε κι έκαναν σπασμωδικές ενέργειες κατά την υποχώρησή τους και φτάνει ως το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 70.

Όλα ξεκίνησαν τη νύχτα που ένα συμμαχικό μεταγωγικό αεροπλάνο κατέπεσε κάπου στις πλαγιές του Πηλίου, την ώρα που η βρετανική ΡΑΦ βομβάρδιζε τις γερμανικές εγκαταστάσεις στο λιμάνι του Βόλου. Από κείνη τη στιγμή η Μοίρα κλήθηκε να συντονίσει τα επί μέρους περιστατικά του μύθου. Δεν έπρεπε να λαθέψει στο παραμικρό. Πρόσωπα, πράξεις, τόποι, χρόνοι, είχαν τη σημασία τους κι οποιαδήποτε καθυστέρηση ήταν ικανή να προκαλέσει την ανατροπή της προδιαγεγραμμένης έκβασης. Η Ελίνα και η Άννα, οι πρωταγωνίστριες του μυθιστορήματος, βέβαια, δεν είχαν ακόμη γεννηθεί, όμως η Μοίρα διέθετε μεγάλη υπομονή και θα τις καρτερούσε.

Τα γεγονότα αρχίζουν και τελειώνουν στο ίδιο μέρος, που το στιγμάτισε ένα βίαιο πολεμικό γεγονός. Στο σημείο αυτό θα βρεθούν έμψυχες αλλά κι άψυχες οντότητες, στον κατάλληλο χρόνο, ούτε ένα δευτερόλεπτο πριν ή μετά, επειδή η αμείλικτη Μοίρα είχε σχεδιάσει να ολοκληρώσει το ολέθριο σενάριό της με μια δεύτερη καταστροφή.

Η πρωταγωνίστρια, η Ελίνα, είναι μια κοπέλα τριάντα χρόνων περίπου, που ενώ φλέγεται απ’ την επιθυμία να ζήσει τον έρωτα όπως τον νοιώθει με τις αισθήσεις της, περιορίζεται στη συμβατική κι ενίοτε υποχρεωτική έκφανσή του. Γι’ αυτό, προσεγγίζει τους άντρες που της αρέσουν, δημιουργεί σχέσεις, αλλά συμπεριφέρεται σαν ακροβάτης σε τεντωμένο σκοινί. Η Ελίνα θέλει να ζήσει τη ζωή όπως την υπαγορεύουν οι φυσικοί νομοί, την εμποδίζουν όμως οι ηθικοί κανόνες, προσωπικοί, οικογενειακοί, κοινωνικοί, κλπ και διστάζει να ολοκληρώσει τις σχέσεις της, αφού θεωρεί αυτήν της την πράξη παραβατική συμπεριφορά, περιορίζοντας τον ερωτισμό και την σεξουαλικότητά της, που, όπως διαφαίνεται απ’ την αφήγηση, διαθέτει σε υπερβολικό βαθμό. Ωστόσο, αυτή η τακτική της θα τη θέσει στο κοινωνικό περιθώριο. Θα βγει σώα απ’ αυτήν την περιπέτεια; Θα βρει το σθένος να υπερβεί τα εμπόδια και τους κάθε λογής φραγμούς που υψώνονται γύρω της; Θα μπορέσει ν’ αποτινάξει από πάνω της το βάρος ή να αγνοήσει την ενοχή που απορρέουν απ’ το πρωταρχικό αμάρτημα;

Το «Γυμνό Σχέδιο» διαδραματίζεται σε κάποιο φανταστικό νησί, πέρα απ’ τις γνωστές Βόρειες Σποράδες. Εκεί θα συναντηθεί η Ελίνα, ένα καλοκαίρι του 197., με τη συμπρωταγωνίστριά της, την Άννα, κάτω από περίεργες συνθήκες. Η Ελίνα, στο πλαίσιο των ανεκπλήρωτων ερωτικών της περιπετειών, έχει ήδη υποστεί ένα διπλό ερωτικό σοκ και οδηγείται ταχύτατα στην ψυχολογική κατάρρευση. Η Άννα θα τη βοηθήσει να ξεπεράσει γρήγορα όλα της τα προβλήματα, διαθέτοντας ικανότητες που εκπλήσσουν την Ελίνα. Κάποια στιγμή, βέβαια, θα αναρωτηθεί: για ποιο λόγο τάχα η Άννα ασχολείται με τόσο ενδιαφέρον μαζί της; Τι έχει να κερδίσει κι έδιωξε ακόμη και το φίλο της απ’ το νησί, για να κάνουν κοινές διακοπές; Ποια είναι εν τέλει η Άννα; Η Ελίνα, δυστυχώς, θα μάθει τη σκληρή αλήθεια 25 χρόνια αργότερα, εντελώς τυχαία. Η ακροτελεύτια πράξη, εν είδει Επιλόγου, προσθέτει και το στοιχείο της τραγικότητας στο έργο, με την έννοια ότι η Ελίνα είναι η τελευταία που θα μάθει τι ακριβώς διαδραματιζόταν εκείνο το αλησμόνητο, μα και καθοριστικό για πολλές εξελίξεις, καλοκαίρι.

Το μυθιστόρημα συγκεντρώνει στοιχεία μυστηρίου και ερωτικής περιπέτειας. Μέσα δε απ’ το ξεδίπλωμα των περιστατικών, φαίνεται σαφώς πως η ερωτική ζωή της γυναίκας είναι αιχμάλωτη των, πάσης φύσεως, ηθικών φραγμών.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Βάιος Κουτριντζές γεννήθηκε στην Ξυνόβρυση Μαγνησίας. Τις εγκύκλιες γνώσεις απέκτησε στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού του και στα Γυμνάσια Αργαλαστής–Α΄ Αρρένων Βόλου. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Άσκησε το επάγγελμα στον ιδιωτικό τομέα, διατηρώντας τεχνικό γραφείο, και στο δημόσιο τομέα στα Υπουργεία ΥΠΕΧΩΔΕ και ΥΠΕΣΔΑ, όπου έφτασε ως το βαθμό του Διευθυντού, στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Λάρισας. Zει και δραστηριοποιείται στη Λάρισα από το 1985.
koytrinzes

.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.