Λάμπρος Φισφής: «Τον αγαπάμε τον Βόλο»

«Ευτυχώς, θεωρώ ότι είμαστε ακόμα αστείοι», είπε ο πετυχημένος κωμικός, ως καλεσμένος στο Ράδιο ΕΝΑ

«Σε περίπτωση που δεν ερχόταν κανείς στην παράσταση (σ.σ. του Βόλου), δεν πειράζει! Υπάρχουν τα τσιπουράδικα και θα ήμασταν εντάξει», ανέφερε ο Λάμπρος Φισφής στο μεσημεριανό μαγκαζίνο του Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για την παράσταση «Κάψε το σενάριο» και τη στάση τους στην πόλη του Βόλου. Η επίσκεψη βέβαια στα τσιπουράδικα, μάλλον … αναβλήθηκε, καθώς οι θεατές γέμισαν το ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας, κάνοντας την παράσταση sold out.

Απ’ ότι έχω καταλάβει βάζετε συχνά τον Βόλο στις περιοδείες σας γιατί υπάρχει μια ιδιαίτερη αλληλεπίδραση με το κοινό…

Πάντα! Και ακόμα αν δεν τον προσθέσουμε στις περιοδείες μας, θα τον επισκεφτούμε για διακοπές. Τον αγαπάμε τον Βόλο. Από τις αρχές και του standup comedy και του «Κάψε το σενάριο» ο Βόλος ήταν πάντα από τις πρώτες μας στάσεις, έχοντας παίξει σε πολλούς διαφορετικούς χώρους και έχοντας περάσει πάρα πολύ ωραία. Έτσι έγινε και φέτος.

Αν και υπήρχε διέξοδος μέσω του διαδικτύου, «μουδιάσατε» καθόλου στην περίοδο της καραντίνας;

Ναι, προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τους μύες της κωμωδίας ζωντανούς ώστε να μην ατροφήσουν, αλλά φοβηθήκαμε πάρα πολύ. Το άγχος του κωμικού είναι αν είναι ακόμα αστείος. Όταν έχεις ενάμιση χρόνο να συναντήσεις το κοινό από κοντά, αυτό το άγχος μεγαλώνει . Ευτυχώς, θεωρώ ότι είμαστε ακόμα αστείοι. Κάναμε κάποιες παραστάσεις και ο κόσμος δήλωσε ότι είμαστε ακόμα αστείοι. Έτσι ηρεμήσαμε λίγο, ξαναβρήκαμε τη φόρμα μας και το κοινό μας, που χωρίς κοινό κωμωδία δεν υφίσταται. Η κωμωδία είναι κάτι που λέω και ξαναλέω, ότι ζει για το ζωντανό και για την παρέα που δημιουργείται στο θέατρο ή οπουδήποτε αλλού. Είναι μεγάλη χαρά να ξαναγυρνάμε και να βλέπουμε τον κόσμο ή να ακούμε τις φωνές του και να είναι παρών μαζί μας.

Πόσο μάλλον σε μία παράσταση, όπως η δική σας, στην οποία, νομίζω, πως ο ρόλος του κοινού έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία…

Είναι απαραίτητο! Η συγκεκριμένη παράσταση χωρίς το κοινό δεν γίνεται. Όλη η παράσταση βασίζεται στο κοινό. Είναι μια παράσταση που το κοινό παίρνει τον ρόλο του σεναριογράφου, του σκηνοθέτη, του ηθοποιού και τελικά παίζει κανονικά μαζί μας. Δεν γινόταν αλλιώς να στηθεί αυτή η παράσταση.

Μπορεί αλήθεια, να βγει γέλιο μετά από τη δύσκολη περίοδο της καραντίνας;

Απ’ όλα τα πράγματα μπορεί να βγει γέλιο, απλώς πάντα πρέπει να μεσολαβήσει χρόνος για να μπορέσουμε λίγο να αποστασιοποιηθούμε και να δούμε την κατάσταση λίγο πιο κωμικά, γιατί μέχρι ένα σημείο το βλέπουμε δραματικά. Ο κόσμος στις παραστάσεις φωνάζει τις ιδέες του, φωνάζει τις προτάσεις του, όπως το εμβολιαστικό κέντρο, ένα ζευγάρι σε καραντίνα, τεστ covid κ.τ.λ. Είναι πράγματα που υπάρχουν στο μυαλό του και τα διακωμωδούμε.

Το «Κάψε το σενάριο», όπως έχετε δηλώσει κι άλλες φορές, δεν … έχει σενάριο. Υπάρχουν όμως γενικές θεματικές πάνω στις οποίες βασίζεστε;

Είναι ακριβώς το ότι δεν υπάρχει σενάριο και όλη η παράσταση οδηγείται από το κοινό. Ζητάμε από το κοινό να μας δώσει ιδέες, να μας δώσει τη φαντασία του για να μπορέσουμε να στήσουμε εμείς τα σκετς. Είναι πάντα μία παράσταση με πολύ γρήγορο ρυθμό, με πολλές εναλλαγές, με διαφορετικά είδη κωμωδίας, στυλ και χιούμορ. Μία παράσταση που αγγίζει –και το λέμε με πολύ χαρά αυτό- από παιδιά μέχρι μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους, που όμως νιώθουν παιδιά. Χαιρόμαστε να το ζούμε όλο αυτό γιατί και για εμάς είναι κάθε παράσταση διαφορετική και δεν βαριόμαστε ποτέ.

Μπαίνοντας στη θέση σας, δεν είναι ταυτόχρονα και κάτι δύσκολο ο αυτοσχεδιασμός σε συνδυασμό με την ταχύτητα και την άμεση ανταπόκριση που χρειάζεται;

Ναι, σίγουρα έχει τη δυσκολία του, αλλά έχει από πίσω μία βάση εκπαίδευσης, τριβής και δεσίματος της ομάδας, που στη δική μας περίπτωση είμαστε δέκα χρόνια μαζί. Σχέση κανονική, για … γάμο πάμε. Επομένως, το έχουμε εξασκήσει και προσπαθούμε πάντα να αλλάζουμε την παράσταση, να βελτιωνόμαστε κι εμείς και να προσθέτουμε καινούργια πράγματα συνεχώς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.