Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Σοφαδιτών Μαγνησίας

Ενταγμένη στις Αυγουστιάτικες παρακλήσεις ήταν η εκδήλωση με τίτλο «Πασχαλιά στο σπίτι μας , παν`γύρι στο χωριό μας…» που ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας συνδιοργάνωσε με τη Μαγνήτων Κιβωτό  και με την ΕΚΠΟΛ Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων και παρουσίασε τη Δευτέρα 7 Αυγούστου, στην κατάμεστη αυλή του Παλιού Δημοτικού Σχολείου Άλλης Μεριάς, όπου και η έδρα του συλλόγου.

Είχε προηγηθεί η καθιερωμένη παράκληση στον Ι. Ν. Αγ. Αθανασίου, δίπλα ακριβώς από το Παλιό Σχολείο Άλλης Μεριάς, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. κ. Ιγνατίου. Η εκδήλωση οργανώθηκε στα πλαίσια του Θεματικού Έτους Πολιτισμού του πολιτιστικού φορέα της Ι.Μ. Δημητριάδος  με τίτλο “Γιορτάσια στων Μαγνήτων τις Κοινότητες” και ήταν ένα αφιέρωμα στην ομαδική χαρά, όπως αυτή οργανώθηκε με τα χρόνια στους Σοφάδες, γενέτειρα των Σοφαδιτών Μαγνησίας.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε αναφορά, με λόγο και εικόνα, στο σεργιάνι, βασικό χαρακτηριστικό έθιμο της ομαδικής χαράς, που παρουσίασε η Δήμητρα Σαλταγιάννη, στην ιστορική εμποροπανήγυρη του Μοσχολουρίου του 17ου – 18ου αι., που παρουσίασε η Πρόεδρος του Συλλόγου, Ελένη Παπαλοπούλου-Τσέργα  και στο πανηγύρι των Σοφάδων, που παρουσίασε η Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων,  Κατερίνα Σταθοπούλου. Τις αναφορές αυτές ζωντάνεψε μουσικό σχήμα με το Νίκο Μούτσελο στα πνευστά, το Γιάννη Σκαμπαρδώνη στο βιολί, τον Στέφανο Κωστόπουλο στο λαούτο και το Βασίλη Σαραντινό στα κρουστά-τραγούδι, το χορευτικό τμήμα του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων με τη δασκάλα τους, Κική Μαυρουδή, και το χορευτικό του Συλλόγου Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας με τη δασκάλα του, Λίλια Τσιπτσέ-Μούτσελου. Το κοινό απόλαυσε, πραγματικά, το πρόγραμμα, όπως και τις παραδοσιακές λιχουδιές που ετοίμασαν και προσέφεραν στο τέλος της εκδήλωσης κυρίες του συλλόγου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. κ. Ιγνάτιος, ο ιερέας του Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου π. Σταύρος, η Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε. Μαγνησίας & Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο Πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ και Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε. Μαγνησίας & Σποράδων Γιώργος Κίτσιος, ο Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Άλλης Μεριάς Χρήστος Γεωργαλής, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Βόλου, Αριστείδης Σαββάκης, ο πρ. Αντιδήμαρχος Περιφερειακών Ενοτήτων Γιάννης Γκουντέλιας και η πρ. Αντινομάρχης Μαγνησίας και υποψήφια για τις Δημοτικές Εκλογές Έλενα Αντωνοπούλου. Παρόντες ήταν και πολλοί εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και φορέων πολιτισμού. Γραπτούς χαιρετισμούς απέστειλαν η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττα Μακρή, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, η πρ. Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μαρίνα Χρυσοβελώνη και ο Δήμαρχος Σοφάδων Θάνος Σκάρλος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας ευχαριστεί θερμά τους συνδιοργανωτές, τη «Μαγνήτων Κιβωτό για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και την ΕΚΠΟΛ Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων για την άψογη συνεργασία, καθώς και τους φορείς που συμπαραστάθηκαν στην υλοποίηση της εκδήλωσης, τον Μορφωτικό Σύλλογο και το Δήμο Σοφάδων, το Τοπικό Συμβούλιο και τον Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου Άλλης Μεριάς, τις κυρίες που ετοίμασαν τα παραδοσιακά εδέσματα κι όλους όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.